رئیس اتاق کرمان در گفت‌و‌گو با پایگاه خبری اتاق ایران عنوان کرد

لزوم تقویت سرمایه‌گذاری دانش بنیان در مقابل سرمایه‌گذاری‌ فیزیکی

رئیس اتاق کرمان معتقد است اگر بخواهیم اقتصاد پویا و رشد اقتصادی پایدار داشته باشیم، دیگر تکیه بر منابع فیزیکی جوابگو نیست و باید با روش‌های جدید و دانش‌بنیان، مزیت‌های نسبی را تبدیل به ثروت کرده و به صادرات مواد خام و استخراج از معدن اکتفا نکنیم.
تاریخ: 06 بهمن 1395
شناسه: 6587

سیدمهدی طبیب‌زاده، رئیس اتاق کرمان- عکس: محمد علیمهدی

کرمان شهری با سرانه ارزش‌افزوده ۱۳ درصد، سرانه تولید ۱۴ درصد و نرخ مشارکت اقتصادی هشت‌درصدی است. صادرات این استان سالانه دو میلیارد دلار و واردات آن در سال جاری به ارزش ۶۰۲ میلیارد دلار بوده است که کاهش سه‌درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشته است.

 سید مهدی طبیب‌زاده، رئیس اتاق کرمان درباره وضعیت این استان به «پایگاه خبری اتاق ایران» می‌گوید: وضعیت اقتصادی استان کرمان مانند بقیه استان‌های کشور است. نسبت کمی از واحدهای اقتصادی با ظرفیت 50 درصد و بالاتر و اکثر آن‌ها با ظرفیت کمتر از 50 درصد مشغول به فعالیت هستند. اما در کرمان پروژه‌های جدیدی در زنجیره فولاد، معدن و عمران آغاز شده که این‌ها مقداری تحرک به بازار داده و رونق ایجاد کرده است. در نظر داریم بازار این پروژه‌ها در داخل استان تأمین شود تا از این طریق، در تولید و مصرف کالاهای انبارشده رونق ایجاد شود.

به گفته طبیب‌زاده، کرمان در بخش معدن، کشاورزی، گردشگری و نیروی انسانی دارای مزیت نسبی است. او دراین‌باره توضیح می‌دهد: کرمان شرایط خوبی برای رشد اقتصادی دارد، با درک این موضوع که دیگر سرمایه‌گذاری‌های فیزیکی جواب نمی‌دهد، باید به سمت سرمایه‌گذاری دانش‌بنیان و نرم‌افزاری رفت.

رئیس اتاق کرمان معتقد است اگر بخواهیم اقتصاد پویا و رشد اقتصادی پایدار داشته باشیم، دیگر تکیه بر منابع فیزیکی جوابگو نیست و باید با روش‌های جدید و دانش‌بنیان، مزیت‌های نسبی را تبدیل به ثروت کرده و به صادرات مواد خام و استخراج از معدن اکتفا نکنیم.

در مهرماه سال جاری دفتر جذب سرمایه‌گذاری خارجی در اتاق کرمان تشکیل شد تا امور اجرایی مربوط به مصوبات شورای روابط خارجی نمایندگی وزارت امور خارجه در کرمان را بر عهده بگیرد. در ماه بعد، یعنی آذرماه امسال نیز با مذاکرات صورت گرفته میان شرکتی از کرمان و سرمایه‌گذاران آلمانی، مقرر شده است تراموای شهری کرمان به طول 28 کیلومتر و در دو مسیر راه‌اندازی شود.

این‌ها نشان از توجه کرمان به سرمایه‌گذاری خارجی دارد و طبیب‌زاده درباره آن می‌گوید: در حال حاضر فضای کسب‌وکار و وضعیت بانکی مناسبی نداریم که شرایط سرمایه‌گذاری خارجی را سخت می‌کند. بااین‌حال، باز هم وضعیت کرمان در سرمایه‌گذاری خارجی نسبت به بقیه استان‌ها نسبتاً بهتر است.

او ادامه می‌دهد: در بخش خودروسازی و بسته‌بندی مواد غذایی چند پروژه سرمایه‌گذاری خارجی داریم که البته مطلوب و در حد و اندازه اقتصاد استان نیست. باید ببینیم تجارب موفق گذشته چرا طول کشیدند، آن‌ها را تسهیل کرده و به‌عنوان مثال‌های موفق توسعه دهیم تا از این طریق به نقشه راهی برسیم.

رئیس اتاق کرمان با تاکید بر اینکه باید جذابیت‌ها و ظرفیت‌های استان به سرمایه‌گذار خارجی معرفی شود، می‌گوید: با درک این موضوع که سرمایه‌گذاری خارجی پروسه زمان‌بری است، دنبال این هستیم که مزیت‌های خود را شفاف و به زبان حرفه‌ای مذاکره کنیم.

طبیب‌زاده پیش‌ازاین اعلام کرده بود که امکان صادرات 40 درصد صنایع‌دستی کرمان به بازار کشورهای اروپایی وجود دارد. او در پاسخ به اینکه آیا بازارهای هدف شناسایی شده است،‌ توضیح می‌دهد: صنایع‌دستی کالای لوکس محسوب می‌شوند و جزو نیازهای ابتدایی نیستند. صنایع‌دستی ارتباط مستقیمی با سطح رفاه و معیشت مردم دارد و نمی‌توانیم آن‌ها را به کشورهای فقیر ارسال کنیم. پس باید بازاری پیدا کنیم که مردم از رفاه نسبی برخوردار هستند و وسایل آنتیک را با قیمت خوب می‌خرند.

به گفته طبیب‌زاده، فرش، گلیم و صنایع مسی کرمان جایگاه خوبی در اروپا دارند. او معتقد است اگر بخواهیم صنایع‌دستی رشد کند، باید سازوکار ارائه در بازارهای مرفه دنیا را داشته باشیم.

در همین رابطه