ترودو و شینبام خواستار مذاکره‌اند

واکنش رهبران کانادا و مکزیک به تهدید تعرفه‌های ترامپ

جاستین ترودو و کلودیا شینبام درحالی‌که دونالد ترامپ قصد دارد با تعرفه‌های ۲۵ درصدی به روابط آمریکا با همسایگان خود را تیره‌وتار سازد،‌ خواستار گفت‌وگو هستند.
تاریخ: 07 آذر 1403
شناسه: 71878

رهبران مکزیک و کانادا پس‌ازآن که دونالد ترامپ رئیس‌جمهور منتخب آمریکا متعهد شد در اوایل سال آینده میلادی بر دو کشور تعرفه‌های ۲۵ درصدی اعمال کند، خواستار گفت‌وگو و همکاری با آمریکا هستند.

کلودیا شینبام، رئیس‌جمهور مکزیک روز سه‌شنبه در یک اجلاس خبری اعلام کرد که قصد دارد نامه‌ای برای ترامپ بفرستد که در آن بر لزوم همکاری با یکدیگر در مورد چالش‌های مشترک تأکید کند. شینبام، با هشدار نسبت به این‌که تعرفه‌ها باعث افزایش تورم و از دست دادن مشاغل در هر دو کشور خواهد شد گفت که صدور یک تعرفه به صدور تعرفه‌ای دیگر ختم خواهد شد و به همین ترتیب تا زمانی که ما مشاغل مشترک خود را در معرض خطر قرار دهیم ادامه پیدا خواهد کرد.

ترامپ شامگاه دوشنبه در پستی در شبکه‌ اجتماعی «تروث» گفت که قصد دارد برای همه محصولاتی که از مکزیک و کانادا وارد آمریکا می‌شوند تعرفه ۲۵ درصدی اعمال کند. او نوشت «این تعرفه تا زمانی که ورود مواد مخدر، به‌ویژه فنتانیل، به آمریکا و تهاجم همه بیگانگان غیرقانونی به کشور ما متوقف شوند، به قوت خود باقی خواهد ماند. مکزیک و کانادا هر دو حق و قدرت مطلق را در اختیاردارند تا به‌راحتی این مشکل قدیمی را حل کنند.

ترامپ همچنین گفت که قصد دارد تعرفه ۱۰ درصدی اضافی، بالاتر از هر تعرفه اضافی دیگری را بر پکن، که واشنگتن آن را بزرگ‌ترین رقیب جهانی خود می‌داند، اعمال کند. ترامپ که در انتخابات ریاست جمهوری ۵ نوامبر بر رقیب دموکرات خود کامالا هریس پیروز شد، بارها در طول مبارزات انتخاباتی خود در سال ۲۰۲۴ گفته بود که بر همه کالاهای وارداتی به آمریکا تعرفه‌های بیشتری اعمال خواهد کرد.

رئیس‌جمهور سابق و متحدانش سیاست تعرفه‌ها را به‌عنوان ابزاری کلیدی برای بازگرداندن مشاغل و تولید از خارج به داخل کشور به تصویر کشیده‌اند. بااین‌حال، کارشناسان گفته‌اند که این اقدام هزینه‌ها را برای آمریکایی‌ها افزایش خواهد داد.

جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا روز سه‌شنبه در واکنش به سخنان ترامپ به خبرنگاران گفت که عصر دوشنبه پس از پست‌های ترامپ با او صحبت کرده و بر روابط دیرینه بین دو کشور تأکید کرده است. او گفت که ما در مورد برخی از چالش‌هایی که می‌توانیم باهم کارکنیم، صحبت کردیم. این رابطه‌ای است که می‌دانیم نیاز به مقدار مشخصی تلاش دارد و ما هم همین کار را می‌کنیم.

ترودو، رهبر حزب لیبرال که محبوبیتش در چند سال گذشته در بحبوحه هزینه‌های بالای زندگی و بحران مسکن به میزان قابل‌توجهی کاهش‌یافته است، تحت‌فشار سیاستمداران محافظه‌کار در سطوح فدرال و استانی قرار دارد تا قبل از روی کار آمدن ترامپ هرگونه مشکلی، ازجمله مشکلات مرزی، امنیت انرژی را حل کند. سیاستمداران راست‌گرای کانادا با تأکید بر ۶۴۱۶ کیلومتر مرز زمینی مشترک میان آمریکا و کانادا نگرانی ترامپ درباره مرز زمینی را «نگرانی‌های معتبر» می‌دانند.

تاکتیک مذاکره؟

تهدیدهای ترامپ قبلاً بر بازارها تأثیر گذاشته است. پزو مکزیک روز سه‌شنبه در واکنش به تهدیدهای ترامپ در ابتدا تقریباً ۲ درصد در برابر دلار آمریکا کاهش یافت و سهام خودروسازان ازجمله فورد و جنرال موتورز را نیز کاهش داد.

آسا مک کرچر، رئیس تحقیقات هادسون در روابط کانادا و آمریکا در دانشگاه سنت فرانسیس خاویر در کانادا، خاطرنشان می‌کند که ترامپ در اولین دوره ریاست‌جمهوری خود در کاخ سفید از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ اغلب تهدید به اعمال سیاست‌های سخت‌گیرانه می‌کرد، اما همیشه از آن پیروی نکرده است. به گفته این کارشناس احتمالاً این نوعی تاکتیک مذاکره است نه چیزی که او واقعاً می‌خواهد با آن انجام دهد، زیرا آگاه است که اجرای این تهدیدها به اقتصاد آمریکا آسیب زیادی می‌رساند. به گفته او این تعرفه‌ها قیمت‌ها را در بسیاری از چیزها ازجمله تأمین نفت و گاز از کانادا و همچنین واردات مواد غذایی از مکزیک افزایش خواهد داد. مک کرچر باور دارد ترامپ سعی در قلدری کردن دارد و این‌گونه تهدیدات را انجام می‌دهد تا ببیند چه چیزهایی می‌تواند از کانادا به دست آورد.

طبق آمار دولت کانادا، آمریکا و کانادا بزرگ‌ترین شرکای تجاری یکدیگر هستند و در سال ۲۰۲۳ تقریباً ۲٫۷ میلیارد دلار برابر ۳٫۶ میلیارد دلار کانادا کالا و خدمات در سراسر مرز مشترک خود مبادله کرده‌اند. بانک مرکزی کانادا روز سه‌شنبه اعلام کرد که اگر ترامپ تهدید خود مبنی بر اعمال تعرفه‌ها بر کانادا را دنبال کند، بر هر دو اقتصاد تأثیر خواهد گذاشت و بانک مرکزی آن را در پیش‌بینی‌های اقتصادی خود لحاظ خواهد کرد.

از سویی دیگر، دفتر نماینده تجاری آمریکا در مکزیک اعلام کرد، در سال ۲۰۲۲، تبادل کالاها و خدمات آمریکا با مکزیک درمجموع ۸۵۵ میلیارد دلار بوده است. این سه کشور در سال ۲۰۲۰،  زمانی که ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا بود، توافقنامه آمریکا-مکزیک-کانادا (USMCA) را به‌جای توافقنامه تجارت آزاد قدیمی آمریکای شمالی (نفتا) امضا کردند.

شینبام در طول اجلاس خبری خود گفت که دولت او همیشه تمایل مکزیک را برای کمک به مبارزه با اپیدمی فنتانیل در آمریکا نشان داده است و دستگیری مهاجران و پناه‌جویان غیرقانونی در مرز آمریکا و مکزیک موجب کاهش روند این فعالیت‌ها شده است. بااین‌حال، شینبام خاطرنشان کرد که گروه‌های تبهکار در مکزیک سلاح‌های خود را از آمریکا تأمین می‌کنند و ازاین‌رو است که باور دارد چالش‌های مشترک منطقه نیازمند همکاری، گفت‌وگو و درک متقابل است.

منبع: الجزیره

در همین رابطه