اتاق ایران آنلاین گزارش می‌دهد

در نشست فعالان اقتصادی با وزیر میراث فرهنگی چه گذشت؟

صمد حسن‌زاده، رئیس اتاق ایران با اشاره به اینکه ایران در حوزه صنایع‌دستی، بعد از هند و چین، سرآمد جهان است، گفت: باوجوداین، رتبه ایران در صادرات صنایع‌دستی 31 است که هیچ مناسبتی به ظرفیت‌ها ندارد.
تاریخ: 13 آذر 1403
شناسه: 71991

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: ایران نسبت به ظرفیت‌های خود در حوزه گردشگری سلامت، هنر-صنعت فرش و صادرات صنایع‌دستی بی‌توجه است درحالی‌که امروز، گردشگری یکی از ارکان رشد اقتصادی بسیاری از کشورها محسوب می‌شود.

صمد حسن‌زاده در نشست صبحانه کاری فعالان اقتصادی با وزیر میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در اتاق ایران، با اشاره به امکانات و ظرفیت‌هایی که در حوزه صنایع‌دستی و گردشگری داریم، افزود: متأسفانه نتوانستیم از این ظرفیت‌ها، بهره مناسبی ببریم. فرش ایران قدمت تاریخی دارد و همواره ایران را با نام فرش می‌شناختند؛ اما از این بخش نیز نتوانستیم، بهره لازم را ببریم.

او با بیان اینکه حدود 2.5 میلیون نفر از هنر صنعت فرش ارتزاق می‌کنند، تصریح کرد: از ۴۰۰ رشته صنایع‌دستی شناخته شده در دنیا، ۳۰۰ رشته آن در ایران ثبت شده و بعد از هند و چین، ایران در حوزه صنایع‌دستی سرآمد است؛ اما در حوزه صادرات صنایع‌دستی رتبه ایران ۳۱ اعلام می‌شود که با ظرفیت‌های موجود، هماهنگ نیست.

او به گردشگری سلامت اشاره کرد و افزود: ایران در بخش گردشگری سلامت نیز ظرفیت‌های بالایی دارد، هرچند به دلیل برخی بی‌توجهی‌ها و بی‌دقتی‌ها از این ظرفیت، غافل هستیم. در همین شرایط ترکیه توانسته با برنامه‌ریزی‌های دقیق در حوزه گردشگری سلامت رشد خوبی را تجربه کند.

دولت در عمل باید از تصدی‌گری خارج شود

وزیر میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در ادامه این نشست، گفت: اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، موتور توسعه در کشور است و امروز در شرایط سخت تحریم، بیش از هر زمان دیگری، اقتصاد کشور با کارآمدی اتاق بازرگانی ارتباط دارد.

سیدرضا صالحی امیری افزود: ما در یک لوپ تکرار قرار گرفته‌ایم؛ این تکرار برای ما و مردم آزاردهنده شده و نیازمند یک پارادایم شیفت گفتمانی و تغییر استراتژی نسبت به شرایطی که در آن قرار داریم؛ هستیم.

او ادامه داد: اولین تغییر نگرش این است که نسبت دولت و بخش خصوصی شفاف‌تر بیان شود. ما این بحث را به‌تفصیل در گذشته داشته‌ایم. من معتقدم دولت باید از تصدی‌گری خارج شود و در عمل این رویه را تغییر دهد. دولت اگر وارد عرصه تصدی‌گری نشود، سیاست‌گذار خوبی خواهد بود و به وظیفه و نقش حمایت گری بازخواهد داشت. در ادامه به وظیفه اصلی خود یعنی نظارت ادامه خواهد داد. در این صورت دولت چابک خواهد بود وگرنه در مسیر توسعه دچار انحرافی خواهد شد و الآن در همان مسیر هستیم.

وزیر میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری اظهار کرد: تلاش زیادی شد تا مداخله دولت در حوزه خصوصی و در نهاد اتاق بازرگانی کمتر شود ولی هنوز تعریف شفافی ارائه نشده است.

صالحی امیری تصریح کرد: نگرش دوم اینکه باید تعریف روشنی از مفهوم مطالبات جامعه داشته باشیم. جامعه در چند سطح مطالبه روشنی دارد. دوران گفتاردرمانی تمام شده و باید واقعیت‌ها را مطرح کنیم. بحث ناترازی‌ها موضوع روز کشور است. الآن در این حوزه باید بعد از چهار دهه به قطعیت برسم. باید مشخص شود منافع مردم کدام است. بدون تعامل با همسایگان، کشورهای منطقه و دنیا قطار توسعه در ریل خود حرکت نخواهد کرد.

او تأکید کرد: اجماع، انسجام و وفاق در بخش خصوصی و قوای سه‌گانه لازم است ولی هنوز منطق روشنی تعریف نشده است. این موارد بسیار بنیادی است. این‌ها موانع توسعه در ایران است. توسعه فقط در فولاد، پتروشیمی، نفت و گاز نیست؛ انسان توسعه‌یافته، جامعه توسعه‌یافته ایجاد می‌کند. برای رسیدن به سکوی توسعه نیازمند انسان توسعه‌یافته هستیم وگرنه جامعه توسعه نمی‌یابد.

آماده امضای تفاهم‌نامه با اتاق ایران هستیم

او در ادامه به سه حوزه مرتبط با این وزارتخانه یعنی میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری اشاره کرد: در حوزه میراث فرهنگی نگاه حاکمیتی پررنگ است. میراث در ایران سه جایگاه بزرگ دارد: اول اینکه هویت‌ساز است، تبار و تاریخ این ملت را به رخ جهانیان می‌کشد. با داشتن ظرفیت بیش از یک‌میلیون اثر جایگاه بالایی دارد. با ثبت 40 هزار اثر جهانی جز 10 کشور اول جهانی هستیم. این به معناست که توانستیم در بازه 18 ساله، بعد از انقلاب آثار خود را ثبت کنیم وگرنه الآن در جایگاه اول بودیم. 50 اثر آماده ثبت داریم. میراث هم هویت است و هم عامل غرور و نشاط ملی. میراث یک امانت است که باید آنها را صیانت، مرمت و ثبت کنیم. هیچ‌کس حق ندارد در فرایند سازه‌ای دخالت کند.

او با اشاره به حوزه گردشگری گفت: در حوزه گردشگری اتاق ایران می‌تواند به وزارت کمک کند. آماده امضا تفاهم‌نامه هستیم تا نقشه راه شفافی از بحث‌های عملیاتی برسیم. گردشگری در ایران ظرفیت بالایی دارد. اما الآن حالش خوب نیست. ظرفیت گردشگری قدرت خیزش برای پیشرانی خیلی از حوزه‌ها را دارد. با گردشگری می‌توان اشتغال بالایی ایجاد کرد. مجموعه وسیعی از مشاغل را با خود درگیر می‌کند. حیات اجتماعی را رونق می‌دهد. جامعه را زنده می‌کند. جامعه دچار زیست جدیدی خواهد شد.

او اولین مسئله حوزه گردشگری را ضعف زیرساخت‌ها اعلام کرد. سؤال اصلی این است که در پایان برنامه هفتم پیشرفت 15 میلیون وارد ایران کنیم اما با کدام زیرساخت، باید این پروژه‌ها به نتیجه برسد. 1430 هتل در کشور ثبت شده که شرایط گردشگر ندارند. باید این موارد اصلاح شود.

 گردشگری با ۱۳۰ فروند هواپیمای فعال توسعه نمی‌یابد

وزیر میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری با بیان اینکه نیازمند استفاده از ظرفیت خدمات‌دهی بخش خصوصی در حوزه گردشگری هستیم، گفت: ما برای توسعه صنعت گردشگری، به ظرفیت‌های هواپیمایی بیشتر و فعالیت شرکت‌های هواپیمایی خارجی در ایران نیاز داریم؛ چراکه با ۱۳۰ فروند هواپیما با میانگین سنی بالا، پاسخ‌گویی به ۱۵ میلیون گردشگر امکان‌پذیر نیست.

صالحی امیری، وضعیت ناوگان زمینی کشور را نیز برای پاسخ دادن به نیازهای موجود نامناسب دانست و افزود: امروز در حوزه گردشگری سلامت یک‌میلیون و ۲۰۰ هزار نفر گردشگر داریم که بر اساس برنامه هفتم باید به ۲ میلیون نفر برسد. این مهم نیز زیرساخت‌های خاص خود را می‌طلبد.

او اظهار کرد: مسئله اصلی برای جذب گردشگر، زیرساختی است و موضوع بعدی ایران هراسی است که به دلیل تبلیغات سو، توسط دشمنان، اتفاق می‌افتد. البته در چارچوب نظرسنجی‌های صورت گرفته ۸۵ درصد گردشگران خارجی بعد از بازدید از ایران معتقد بودند که ایران کشوری امن، جذاب و زیباست.

وزیر میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، تنظیم نظام مالی در کشور به همت بانک‌ها و بانک مرکزی را ضروری خواند و گفت: گردشگران خارجی به توریست کارت نیاز دارند تا بتوانند منابع خود را بعد از تبدیل به ریال به سهولت خرج کنند.

او ادامه داد: نوروز هدفی است که در یونسکو هم ثبت شده است و در تلاشیم از این ظرفیت برای جذب گردشگر استفاده کنیم. موضوع بعدی خلیج‌فارس است. در این حوزه در تلاشیم با عراق و عربستان رایزنی‌هایی صورت گیرد و سطح مبادلات گردشگران را تقویت کنیم. هدف سوم، آسیای جنوب شرق است که ظرفیت‌های بالایی دارد. در این منطقه سهم ایران از چین ناچیز بوده و باید گسترش پیدا کند. باید متناسب با روابط بالای اقتصادی با چین، روابط خود را از منظر گردشگری نیز افزایش دهیم. ترکیه، پاکستان، بنگلادش و درنهایت کشورهای اروپایی نیز موردنظر هستند.

وزیر میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خاطرنشان کرد: باید روابط خود را با ملت‌ها تقویت کنیم و از این طریق روابط دولت‌ها را نیز توسعه دهیم. گردشگری بهترین ابزار برای بهبود روابط ایران با دیگر کشورهاست.

صالحی امیری یادآور شد: تا انتهای برنامه هفتم توسعه باید به هدف جذب ۱۵ میلیون گردشگر و فعالیت ۱۹۰۰ هتل در کشور دست پیدا کنیم.

باید به زیرساخت‌ها در حوزه گردشگری توجه شود

در بخش دیگر این نشست، احد عظیم زاده، رئیس کمیسیون گردشگری اتاق ایران، از وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی درباره امکاناتی سؤال کرد که قرار است با تکیه‌بر این امکانات، بر اساس برنامه هفتم پیشرفت 15 میلیون گردشگر وارد کشور شود و آیا در ایران چنینی امکاناتی برای جذب توریسم و گردشگر وجود دارد؟

عظیم زاده گفت: بانک‌ها در ایران بنگاه‌داری می‌کنند. بانک‌ها 95 درصد منابع خود را به شرکت‌های خود می‌دهند و البته الآن این موضوع ممنوع شده و نتیجه این است که بانک به شرکت‌های خود تسهیلات نمی‌دهند و به‌صورت متناظر عمل می‌کنند.

او ادامه داد: اگر همین امروز توافق صورت گیرد و 15 میلیون گردشگر وارد کشور شود؛ این گردشگرها از کدام هتل، ایرلاین، هتل‌ها و غذاخوری‌ها و سرویس بهداشتی‌ها و اتوبوس‌ها استفاده خواهد کرد؟ توریست امکانات می‌خواهد و امروز باید کار را شروع کنیم. این کار با صلاحدید وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ممکن است.

به گفته عظیم‌زاده اگر دولت بودجه نداشته باشد، چگونه می‌توان زیرساخت ایجاد کرد؟ درخواست ما این است که برای گردشگری کشور دستورات ویژه صادر شود.

سیاست‌های کلان در حوزه گردشگری باید تغییر کند

شهاب علی‌عرب، نایب‌رئیس کمیسیون گردشگری اتاق ایران جذب گردشگر توسط کشورهای همسایه ایران را موردتوجه قرار داد و گفت: در حوزه پذیرش گردشگر، سطح اختلاف ایران با دیگر کشورها حتی کشورهای همسایه بالاست. برای تحقق برنامه هفتم و رسیدن به ۱۵ میلیون گردشگر باید سیاست‌های کلان را اصلاح کنیم. متأسفانه در بهار ۱۴۰۳ به نسبت بهار ۱۴۰۲ بالغ‌بر ۹۵ درصد ورودی گردشگر به ایران از عراق کاهش پیدا کرده است. این اعداد بر اساس مرکز آمار اعلام شده است.

در واکنش به این آمار، وزیر میراث فرهنگی گفت: آمارها باید دقیق و معتبر باشد. چنین اطلاعاتی درباره عراق در اختیار وزارتخانه قرار نگرفته است. امروز در مذاکراتی که با طرف عراقی داشتیم روی رسیدن به ۵ میلیون گردشگر به توافق رسیدیم. وزارتخانه به‌طور دقیق اطلاعات مربوط به ورودی‌ها و خروجی‌های گردشگران را مطالعه می‌کند و چنین آماری به‌ویژه درباره گردشگران عراقی، صحت ندارد.

ضعف تشکلی حوزه صنایع‌دستی در بخش خصوصی رفع شود

مرتضی حاجی آقامیری، رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع‌دستی اتاق ایران با ارائه گزارشی گفت: صنایع‌دستی ظرفیت مهم اقتصاد کشور است و از مهم‌ترین ابزار ما برای مقابله با ایران هراسی به شمار می‌آید که تجلی‌ای از هنر ایرانی است.

او با بیان اینکه در حوزه صنایع‌دستی در بخش خصوصی ضعف تشکلی داریم، افزود: بر اساس قانون اتاق ایران و قانون بهبود مستمر محیط کسب‌وکار، اتاق ایران ساماندهی تشکل‌ها را به عهده دارد. ما اعلام آمادگی می‌کنیم که این حوزه را با همکاری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی پیش ببریم.

آقامیری ادامه داد: صنایع‌دستی برای ایران یک ظرفیت مهم هنری، فرهنگی و تاریخی است و مردم محورترین بخش اقتصادی محسوب می‌شود که نقش بسیار مهمی در زنجیره اشتغال در سراسر ایران دارد. این حوزه ارزش‌افزوده بالایی دارد و یک اقتصاد فرهنگ بنیان با مزیت مطلق و نسبی در بازار جهانی است.

او در ادامه به حوزه صنایع‌دستی اشاره کرد و گفت:300 رشته از 400 رشته جهان صنایع‌دستی در ایران فعال است و در کنار چین و هند ما جزو سه کشور برتر این حوزه هستیم. البته در حوزه صادرات در رتبه 31 قرار داریم که رتبه خوبی نیست؛ درحالی‌که صادرات ویتنام، چین و هند بالای یک میلیارد دلار است.

رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع‌دستی اتاق ایران، تصریح کرد: سه مقصد اصلی فرش و صنایع‌دستی ایرانی، کشورهای بریتانیا، امریکا و المان است. چهارمین مقصد فرش دستباف ایرانی، آمریکاست که سال‌هاست ما را تحریم کرده است.

به گفته او، صادرات صنایع‌دستی در 7 سال گذشته 200 تا 300 میلیون دلار بوده که نسبت به ظرفیت ایران عدد نازلی است.

این فعال اقتصادی با اشاره به اینکه فرش و صنایع‌دستی ایران به کشورهای عراق، ترکیه و امارت نیز صادر می‌شود، گفت: باید بازارهای خود را توسعه دهیم و به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس نیز صادر کنیم.

آقامیری درباره آسیب‌شناسی صنایع‌دستی، گفت: دولت به صنایع‌دستی نگاه خوبی ندارد و فراهم نبودن زیرساخت‌های تجارت، پیمان‌سپاری ارزی، بیمه فعالان صنایع‌دستی، نگاه نادرست به کسب‌وکار صنایع‌دستی باعث آسیب به این حوزه شده است.

او تأکید کرد: باید حمایت‌ها دسته بندی شود؛ چراکه حمایت از تجار و هنرمند متفاوت است.

به گفته آقامیری مسئله فعالان صنایع‌دستی برندینگ و مارکتینگ و نپیوستن ایران به اف ای تی اف است.

او همچنین با تأکید بر لزوم توسعه موزه‌ها، افزود: موزه فرش ایران، اولین موزه تخصصی و مهم‌ترین گنجینه است ولی در دولت‌های نهم و دهم، با تبدیل وضعیت آن از ستادی به استانی، وضعیت ملی این موزه تضعیف شد و الآن وضعیت بدی دارد که نیازمند رسیدگی است.

آقامیری به تشکیل کارگروه مشترک تخصصی فرش و صنایع‌دستی ایران و معاونت صنایع‌دستی نیز اشاره کرد و افزود: به مطالبه رفع تعهد ارزی صنایع‌دستی بر  توجه شود. اجرای قانون بیمه‌های اجتماعی قالیبافان و فعالان صنایع‌دستی، تشکیل سازمان ملی فرش و صنایع‌دستی موردتوجه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی قرار گیرد.

مشکل اصلی در حوزه صنایع‌دستی، بازاریابی است

در ادامه نشست، وزیر میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری گفت: با توجه به انبوه تولید و کیفیت بالای صنایع‌دستی، مشکل اصلی در حوزه صنایع‌دستی، بازاریابی است و برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی برای حل این دغدغه، مؤثر است.

صالحی امیری ادامه داد: موضوع بعدی صادرات است. در رابطه با صادرات، گمرک و موضوعات ارزی را تا حدودی حل کردیم؛ اما مسیر صادرات برای صنایع‌دستی باز نیست؛ بنابراین از اتاق‌های استانی می‌خواهیم تا در این رابطه کمک کنند.

او ضربه غیرقابل‌جبران به صادرات فرش را ناشی از بی‌کفایتی دانست و گفت: مسئله فرش، پیچیده و اساسی است و باید اذعان داشت که ۱۰ مشکل جدی در این رابطه وجود دارد. تعیین تکلیف ساختاری، اولین معضلی است که باید حل شود. باید منسجم شویم و برای رسیدن به نقطه مشترک درباره فرش مذاکراتی را با وزارت صنعت، معدن و تجارت شروع کردیم و امیدواریم به نتیجه برسد.

تأمین زیرساخت، به رونق گردشگری کمک می‌کند

علی‌اکبر عبدالملکی، رئیس اتاق سنندج نیز در این نشست با بیان اینکه گردشگری ظرفیت‌های زیادی دارد، گفت: وزن منابع گردشگری و رونق آن ارتباط مستقیم با یکدیگر دارند. به هر میزان زیرساخت‌ها در این بخش فراهم شود رونق گردشگری بیشتری خواهیم داشت.

او تأکید کرد: بخش خصوصی خواستار نگاه ویژه وزارتخانه و هم‌افزایی با وزارتخانه‌های مرتبط برای تأمین زیرساخت‌ها، جذب سرمایه خارجی در بخش گردشگری، ایجاد تدابیری برای توسعه بسترهای سفر و توجه به گروه‌های کم برخوردار در این زمینه و ایجاد محل ثابتی برای ارائه و معرفی صنایع‌دستی استان‌های مختلف است.

عبدالملکی با اشاره به جاذبه‌های مختلف استان کردستان، خواستار نام‌گذاری سال 1404 به‌عنوان سال گردشگری کردستان شد.

ایزدی، رئیس کمیسیون گردشگری اتاق اصفهان نیز با تأکید بر ضرورت رونق بخشی به گردشگری داخلی، خواستار افزایش بودجه میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان و انتخاب مدیران از بدنه وزارتخانه در این استان شد.

اماکن اقامتی دستگاه‌ها با هتل‌ها رقابت نکنند

عباس کاظمی، رئیس اتاق بجنورد نیز در این نشست با اشاره به‌ضرورت تجهیز و ایجاد هتل‌ها و اماکن اقامتی در مسیر منتهی به شهرهای بزرگ، گفت: اینکه آموزش‌وپرورش و سازمان‌های دیگر تمام ساختمان‌های خود را در ایام سفر، به محل‌های اقامتی تبدیل می‌کنند ضربه به صنعت هتل داری است. هتلداران نمی‌توانند از پس بازپرداخت وام‌های خود برآیند و باید برای حمایت از آن‌ها تدبیر شود.

او افزود: اگرچه اجرای موسیقی‌های سنتی و آیینی ما که بیانگر فرهنگ مناطق است، اما از اجرای آن در هتل‌ها و رستوران‌های سنتی جلوگیری می‌شود.

کاظمی خواستار تدوین بسته کامل گردشگری اعم از توسعه گردشگری مذهبی و فرهنگی و تاریخی و تفریحی در شهرهای مختلف شد.

علا نور توکلی رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش از نبود متولی مشخصی در حوزه فرش و صادرات آن انتقاد کرده و خواستار ساماندهی این بخش شد.

سیاست بانک مرکزی گردشگری داخلی را تعطیل کرده است

اصغر آقانبیل، عضو هیات نمایندگان اتاق یزد، با تأکید بر اینکه صنعت گردشگری نیز باید دارای کرسی در اتاق‌ها باشد، گفت: چرا معافیت‌های مالیاتی در صنعت گردشگری وجود ندارد.

او با انتقاد از بی‌توجهی به نظرات مشورتی اتاق ایران در تصمیمات دولتی، ادامه داد: بانک مرکزی با تخصیص هزار دلار برای هر مسافر که از ایران خارج شود، گردشگری داخلی را تعطیل کرده است.

نبیل خواستار برنامه‌ریزی برای توسعه نیروی انسانی در بخش گردشگری شده و گفت: برای سرمایه‌گذاری در بخش گردشگری چه مزیت‌هایی قائل شده‌اید. کشاورزان برای تولیدات خود با معافیت‌ها و مشوق‌های مختلفی مواجه هستند اما چه مشوق‌هایی برای ایجاد هتل و یا سرمایه‌گذاری در این بخش وجود دارد.

مریم توسطی، عضو هیات نمایندگان اتاق اراک گفت: به یک شبکه بین‌المللی تلویزیونی نیاز داریم که تصویر واقعی از ایران ارائه شود. باید در متون درسی به مسئله آموزش میراث فرهنگی، هنری و صنایع‌دستی توجه شود. باید به مراقبت از کاخ‌موزه‌ها توجه شود.

بودجه بیمه قالیبافان و هنرمندان کامل اختصاص یابد

حامد چمن رخ، عضو کمیسیون فرش، هنر و صنایع‌دستی اتاق ایران هم گفت: بیمه هنرمندان شناسنامه‌دار فرش و صنایع‌دستی باید موردتوجه قرار گیرد. دولت هر جا می‌خواهد از بیمه کم کند از حق بیمه قالیبافان و هنرمندان کم می‌کند. حق بیمه کارگران ساختمانی و ... پرداخت می‌شود ولی بودجه حوزه فرش کم می‌شود و هر سال به قطعی بیمه این گروه اضافه می‌شود. این بودجه امسال کامل اختصاص یابد و تثبیت شود. کسانی هم هستند که بیمه انها قطع شده که باید بتوانند به بیمه وصل شوند.

او ادامه داد: بسته حمایتی از هنرمندان خوب است ولی رویه درستی ندارد. اینکه یک‌باره رایگان همه‌چیز در اختیار هنرمندان قرار گیرد، درست نیست. این موجب معضلاتی در استان شده است. بسته‌هایی را طراحی کنیم که این حمایت‌ها بر اساس شاخص‌هایی صورت گیرد و شکل خیریه‌ای به خود نگیرد.

تورج ژوله، عضو کمیسیون فرش، هنر و صنایع‌دستی اتاق ایران هم گفت: قبل از تفاهمات در حوزه فرش، در درون وزارت خانه، کارگروه تخصصی در حوزه فرش تشکیل شود تا به مسائل این حوزه به‌صورت کارشناسی رسیدگی شود.

او ادامه داد: دوران طلایی فرش ایران دهه 70 است که یک میلیارد و 500 میلیون دلار صادرات شده بود. چرا دهه 70 با آن شرایط بعد از جنگ به این صادرات رسیدیم و الآن این عدد به 40 الی 50 میلیون دلار رسیده است. بیش از 400 بیلبورد فیزیکی در اروپا و امریکا برای فرش ایران بالا رفت.

بخش خصوصی، عضو  شورای راهبری گردشگری سلامت شود

محمد جهانگیری، رئیس کمیسیون گردشگری و سلامت اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق، خواستار عضویت بخش خصوصی در شورای راهبری گردشگری سلامت در دولت شد و گفت: همچنین ایکریک پنجمین گردشگری کنفرانس سلامت کشورهای اسلامی را برگزار می‌کند. اتاق ایران در این حوزه سرمایه‌گذاری کرده است باید روی این حوزه کار کنیم.

او ادامه داد: تجارت سلامت با حضور اتاق ایران ممکن است، بخش خصوصی و اتاق ایران می‌تواند در این مسیر راهگشا باشد نه دولت و نهادهای دولتی.. توافق شود در حوزه گردشگری سلامت اتاق ایران هم کار کند.

علیرضا دژبد، عضو کمیسیون گردشگری اتاق ایران هم به مسئله ایران هراسی اشاره کرد که می‌توان از ظرفیت جشنواره‌ها استفاده شود تا فرهنگ و میراث فرهنگی ایران به جهان معرفی شود. باید از این رویدادها فرهنگی حمایت شود.

مسعود شیرین کلام، دبیر کمیسیون گردشگری اتاق ایران هم گفت: ورود تجهیزات گردشگری دریامحور مورد توجه قرار گیرد. اتاق ایران، برای تدوین سند ملی گردشگری نماینده داشته باشد. در شورای راهبری گردشگری هم لازم است اتاق ایران نماینده داشته باشد.

رضا بهرامی، رئیس کمیسیون گردشگری اتاق کرمان، با انتقاد از کمبود بودجه گردشگری در استان کرمان، افزود: با توجه به پهناوری استان، ما نیازمند حضور کارشناسان خبره‌تر و بودجه کافی در سازمان گردشگری استان هستیم.

مشوق‌های مالیاتی برای صنایع‌دستی و گردشگری ایجاد شود

آرمان خالقی نایب‌رئیس کمیسیون مالیات اتاق ایران، خواستار ایجاد مشوق‌های مالیاتی در حوزه صنایع‌دستی و گردشگری شده و گفت: باید بازارهای آنلاین صنایع‌دستی توسعه پیدا کنند. همچنین برندسازی این بخش با هدف تجاری‌سازی صنایع‌دستی از اقدامات ضروری است.

او ادامه داد: موضوع توریسم درمانی در ایران ظرفیت‌های خوبی دارد و برای کشورهای همسایه جذاب است. نکته دیگر اینکه بانک مرکزی باید برای موضوع رفع تعهد ارزی صادرات فرش و صنایع‌دستی فکری کند، چراکه بازگشت ارز در این بخش به‌سرعت بخش‌های دیگر نیست.

بخش خصوصی می‌تواند در مردمی‌سازی حوزه گردشگری کمک کند

علی چاغروند، معاون کمیسیون‌ها، مجامع و شوراهای اتاق ایران هم گفت: نقش بخش خصوصی در اولویت‌های گردشگری با کشورهای همسایه با توجه به وجود اشتراکات فرهنگی و مذهبی با این کشورها دیده شود. به‌ویژه که مردمی‌سازی اقتصاد با حضور بخش خصوصی و اتاق‌های مشترک در حوزه گردشگری به‌صورت بهتری شکل خواهد گرفت.

کمیته سه‌گانه میان مجلس، وزارتخانه و اتاق ایران شکل بگیرد

محمدرضا رمضانی، معاون پارلمانی اتاق ایران نیز پیشنهاد ایجاد کمیته مشترک سه‌گانه از مجلس، وزارت گردشگری و اتاق ایران را مطرح کرده و گفت: رئیس کمیته گردشگری مجلس نیز با این پیشنهاد موافق است و در صورت تشکیل آن مشکلات به‌صورت منسجم دنبال خواهند شد.

موافقت بانک مرکزی برای اختصاص تسهیلات به هتل‌سازی

در ادامه نشست، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی درباره حمایت از صنعت گردشگری و صنایع‌دستی، گفت: حوزه گردشگری و صنایع‌دستی و میراث فرهنگی حوزه فرابخشی است که ذی‌نفعان متعددی دارد. اتاق ایران هم جز این ذی‌نفعان است. راه، شهرسازی، هتل‌سازی، حمل‌ونقل و فرودگاه در اختیار وزارتخانه‌های متعددی است که وزارت خانه ما برای همراهی این گروه‌ها تلاش می‌کند.

او گفت: بانک مرکزی موافقت کرده 10 همت تسهیلات برای پروژه هتل داری با توسعه بالای 70 درصد اختصاص دهد. بانک عامل مشخص شده و اگر تعهدات انجام شود تا پایان سال این تسهیلات برای پروژه‌های نیمه‌تمام اختصاص داده خواهد شد. یعنی 100 هتل سال بعد در این موقع افتتاح خواهد شد.

او ادامه داد: 2700 پروژه توسط بخش خصوصی در حال احداث است که کاربری 550 مورد از آن هتل است و نیاز به حمایت و تسهیلات دارند. ما این مسیر را با صندوق توسعه تسهیل می‌کنیم.

به گفته صالحی امیری، با صندوق توسعه برای پرداخت 5 همت توافق شده و برای هتل‌ها با درآمد ارزی تسهیلات ارزی داده خواهد شد.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ادامه داد: اولین منابع ما برای توسعه گردشگری، سرمایه‌گذاران هستند؛ البته برای حضور سرمایه‌گذار به اعتمادآفرینی، رفع ایرادات بروکراسی و حمایت دولت نیاز است و تمام وزارتخانه را برای حمایت از سرمایه‌گذار بسیج می‌کنیم.

صالحی امیری اظهار کرد: در این دوره مدیریت، تمام توان خود را در این مسیر می‌گذاریم و به سرمایه‌گذاران خارجی به‌طورجدی توجه داریم؛ اما می‌دانیم که موانع ورود سرمایه چیست.

او ادامه داد: درباره نمایشگاه دائمی صنایع‌دستی درخواست من از اتاق ایران این است که در این حوزه مساعدت کنند. بیمه هنرمندان را پیگیری می‌کنیم. دولت می‌گوید الآن همه هنرمندان زیرمجموعه کارفرمایان 1200 نفر هستند که باید کارفرما حق بیمه بدهد و درباره صنایع خلاق هم دولت به ساعت کاری ایراد می‌گیرد که قابل‌بحث است؛ گرچه امسال هنوز منابع تخصیص داده نشده است.

گردشگری باید جزو 3 اولویت دولت باشد

به گفته صالحی امیری همه هدایای داخلی و خارجی باید صنایع‌دستی باشد و به این موضوع تأکید شده است.

او همچنین تأکید کرد: تشکیل کارگروه تخصصی الزامی است و باید دولت مسئله ساختاری را حل کند. در مورد فرش‌بافان هم بدون مدیریت واحد امکان حل مشکلات نیست.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی با اشاره به اینکه گردشگری سلامت اولویت دولت است، گفت: این حوزه اشتغال ایجاد می‌کند و ارزآوری دارد و نماینده اتاق را به این حوزه دعوت می‌کنیم.

او تأکید کرد: تا زمانی که گردشگری جزو سه اولویت دولت و نظام سیاسی قرار نگیرد وضعیت همین است و شاهد توسعه این حوزه نخواهید بود. الآن اولویت دولت نفت، پتروشیمی، مس، فولاد و ... است و آخرین اولویت به گردشگری می‌رسد؛ درحالی‌که کشورهای همسایه از نفت و پتروشیمی و خودروسازی عبور کرده‌اند و اولویت اول ترکیه، امارات، ازبکستان و ... گردشگری است.

موافقت وزیر میراث فرهنگی با ایجاد کمیته سه‌جانبه

صالحی امیری درباره اقدامات خود از زمان حضور در وزارتخانه، گفت: در این مدت با سرمایه‌گذاران و هتلداران و ... جلساتی داشتیم و شورای راهبردی تشکیل دادیم. نخبگان سه حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی را جمع کردیم و سه شورای تخصصی برای هر سه حوزه شکل دادیم. همچنین با رایزنی‌های انجام شده، ارائه تسهیلات لازم برای صنایع‌دستی و گردشگری در حال انجام است.

او با استقبال از ایجاد کمیته مشترک سه‌جانبه میان دولت، مجلس و بخش خصوصی، افزود: مایل هستیم با همراهی کمیسیون گردشگری و اتاق ایران به‌صورت فعال وارد تفاهم و توافق شویم به‌نحوی‌که تقسیم‌کاری برای اقدامات عملی انجام شود. تیم وزارتخانه مشخص است و اگر تیم اتاق ایران هم معرفی شوند می‌توانیم به‌سرعت این تفاهم را انجام دهیم.

صالحی امیری با تأکید بر اینکه اراده نظام بر توسعه اقتصاد دریا محور است، افزود: سیاست‌گذاری واحد، سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها و داشتن برنامه گردشگری دریا محور ضروری است.

او با بیان اینکه برنامه هفتم مجوز احداث مجتمع‌های ترکیبی اداری، تجاری، مسکونی و هتل را صادر کرده است، ادامه داد: این مجتمع‌ها به سرمایه‌گذاران کمک می‌کند سودآوری بیشتری داشته باشند.

علی‌اصغر شالبافیان معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی نیز بر نقش اتاق ایران در تصویب آیین‌نامه‌های برنامه هفتم اشاره و تأکید کرد: این موضوع مهم‌ترین مسئله‌ای است که اتاق باید دنبال کند.

در ادامه مریم جلالی، معاون صنایع‌دستی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گفت: صنایع‌دستی به حوزه‌های مختلف اقتصاد و سرمایه‌گذاری ارتباط دارد که باید این مسائل را باهم دیگر ببینیم و از ظرفیت اتاق ایران استفاده کنیم.

صمد حسن‌زاده، رئیس اتاق ایران هم در پایان نشست، گفت: زیرمجموعه اتاق ایران، اتاق‌های سراسر کشور و کمیسیون‌های تخصصی برای حل مشکلات اقتصادی کشور از تمام ظرفیت خود بهره می‌گیرد. سعی ما در این زمینه امضای تفاهم‌نامه همکاری با وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی است تا بتوانیم رسالت خود را در برابر مردم ایران انجام دهیم.

در همین رابطه