در نشست شورای گفت‌وگوی استان کردستان اعلام شد

تشکیل شورای توسعه کردستان به ریاست معاون اول بزرگ‌ترین خدمت دولت به کردستان است

فعالان اقتصادی و مسئولان استان کردستان بر لزوم توجه دولت به حل مشکلات این استان و تشکیل شورای توسعه کردستان تأکید کردند.
تاریخ: 07 بهمن 1403
شناسه: 73260

شصتمین نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی استان کردستان با دستور کار بررسی تأثیرات ناترازی تولید انرژی بر روند تولید و راهکارهای کاهش خسارات به ریاست استاندار کردستان برگزار شد.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج با اشاره به سالروز تأسیس اتاق سنندج گفت» در سال 1311 خورشیدی این نهاد در کردستان فعالیت خود را شروع کرد تا بتواند تبدیل به بستر گفتمان توسعه اقتصادی بین دولت و بخش خصوصی شود.

علی‌اکبر عبدالملکی افزود: دخالت نهادهای بخش خصوصی در نظام تصمیم‌گیری یکی از الزامات غیرقابل گریز پیشبرد روند توسعه کشور است که سال‌هاست مقام معظم رهبری بر آن تأکید می‌کنند تا کشور بتواند با استفاده از ظرفیت‌های عقلائی و سرمایه‌ای این بخش اهداف اقتصادی را محقق کند.

وی تصریح کرد: در سال 1400 تعداد 38 مصوبه در شورای گفت‌وگوی کردستان به تصویب رسید که 28 مورد آن اجرا شده و 10 مورد هم در انتظار اجراست، در سال 1401 تعداد مصوبات 43 فقره بود که 19 فقره اجرا شد و 24 فقره هم در انتظار اجرا قرار دارد، در سال 1402 هم 20 مصوبه اخذ، 12 اجرا و 8 مصوبه هم اجرا نشده و امسال هم تا بهمن‌ماه تنها 4 جلسه برگزار شده که منجر به اخذ 31 مصوبه شد که تا کنون 19 مصوبه آن اجر شده است.

عبدالملکی در مورد عملکرد اتاق سنندج در چند سال اخیر یادآور شد: شورای گفت‌وگوی کردستان با کسب نمره 2/58 رتبه 22 کشور را به خود اختصاص داد و در ردیف استان‌های نیازمند تحرک بیشتر قرار دارد که عوامل بانی این وضعیت عبارتند از نبود ضمانت اجرائی برای مصوبات، به رسمیت نشناختن مصوبات توسط برخی نهادها، برگزار نشدن منظم جلسات و عدم تفویض اختیارات کافی به مدیران استانی برای اجرای آنها.

وی در خصوص پیشنهادات سازنده برای خروج از این وضعیت اظهار کرد: اجرای بخشنامه صادره از سوی وزیر کشور در تاریخ 15 مهر امسال در راستای ارتقاء نقش شورا در راستای قانون بهبود فضای کسب و کار، برگزاری جلسات به صورت منظم و با حضور استاندار به عنوان عالی‌ترین مقام اجرائی، تشکیل کارگروه پیگیری و الزام مدیران برای تمکین به مصوبات از اهم راهکارهای افزایش نقش این نهاد در ایفای نقش است.

اتاق سنندج ماهیت کارشناسی و قابلیت اجراپی پیشنهادات شورای گفت‌وگو را افزایش دهد

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان با اشاره به اراده دولت در استفاده از ظرفیت‌های اتاق بازرگانی و شورای گفت‌وگو در اجرای سیاست‌های اقتصادی گفت: اجرای منظم نشست‌ها همواره مورد تأکید دولت است اما آمار 44 درصدی اجرای مصوبات واقعاً نگران کننده است و باید تدابیر جدید برای رسیدن به عدد 100 درصدی اندیشیده شود.

ارسلان ازهاری افزود: از اتاق سنندج می‌خواهیم تا کمیسیون‌های کارشناسی خود را بیش از پیش تقویت کند تا کیفیت علمی و قابلیت اجرائی مصوبات ارتقاء یابد.

وی خاطر نشان کرد: نباید تنها به نامه‌نگاری اکتفا کرد بلکه ضرورت دارد دستورات خاص برای اجرای مصوبات صادر شود.

ازهاری با تأکید بر همکاری جدی واحدهای صنعتی و معدنی با مدیریت استان برای عبور از ناترازی برق و گاز تصریح کرد: تمهیدات و تلاش‌های استاندار سبب شد تا کردستان کمترین مشکل را در ناترازی تولید برق و گاز کشور را داشته باشد.

کردستان در بدترین حالت بهبود فضای کسب کار ایران قرار دارد

نایب رئیس اول اتاق سنندج خواستار تسریع در اندیشیدن تدابیر جدید برای افزایش نقش اتاق بازرگانی در تحقق حقوق فعالین اقتصادی شد و گفت: تا قبل از سال 1390 نظریات مختلف بسیاری در مورد توسعه کردستان وجود داشت که آن را تبدیل به کلاف سردرگم کرده بود اما از این سال به بعد قانون بهبود محیط کسب و کار زمینه ارزیابی مستمر شرایط و تعیین راهکارهای برون رفت از مشکلات را صادر شد که این امر مرتب در حال انجام است و نتایج آن در اختیار نهادهای ذی‌صلاح قرار می‌گیرد.

سید کمال حسینی اعلام کرد: بر اساس مدل‌های علمی کردستان در چند سال اخیر در زمینه بهبود فضای کسب و کار همواره در ردیف بدترین استان‌ها قرار گرفته و باید این موضوع مورد رسیدگی قرار گیرد تا همه عوامل مسبب شناسایی و حذف شود.

وی افزود: بر اساس قانون بهبود فضای کسب و کار نمره 10 برای بدترین حالت در نظر گرفته شده که دوری از این عدد به معنای حرکت به سمت بهبود است که در تابستان 1402 نمره استان 2/6 بود که نشانگر نامناسب بودن وضعیت است.

حسینی علل این وضعیت را چنین برشمرد: غیرقابل پیش‌بینی بودن قیمت مواد اولیه، کمبود منابع تسهیلات بانکی، بی‌ثباتی قوانین ناظر بر فضای کسب و کار و نامناسب بودن روش‌های محاسبه و وصول مالیات.

قطع برق روزانه 9 هزار و 218 میلیارد تومان زیان به صنعت ایران وارد می‌کند

رئیس کمیسیون صنعت اتاق سنندج با اعتراض به نحوه مدیریت ناترازی در تولید انرژی کشور گفت: بحران‌های اقتصادی ناشی از این موضوع در همه ادوار وجود داشته زیرا ریشه در سوء مدیریت دارد و مدام در حال افزایش است ماقبلا فقط تابستان‌ها با کمبود برق و آب مواجه بودیم اما اکنون در زمستان هم با کمبود برق و گاز روبرو هستیم.

عابدین حمیدی افزود: طبق آمار اتاق بازرگانی ایران قطع برق و گاز واحدهای تولیدی روزانه 9 هزار و 218 میلیارد تومان زیان بر دست واحدهای اقتصادی می‌گذارد.

وی ادامه داد: زمانی که کردستان گرفتار دست ناعدالتی در توزیع منابع توسط رژیم پهلوی و جنگ تحمیلی بود استان‌های دیگر با دلار 7 تومانی کارخانه ساختند و زیرساخت‌هایشان را تقویت کردند که بعد از انقلاب و جنگ ایران و عراق هم اقدامات لازم برای جبران عقب‌ماندگی کردستان انجام نشد و هم اکنون این استان با داشتن 2 درصد جمعیت 8 دهم‌درصد از صنعت کشور را دارد.

هزینه ترانزیت برق از بخش صنعت فعلاً وصول نمی‌شود

مدیرعامل شرکت برق کردستان در مورد جزئیات هزینه ترانزیت برق گفت: هزینه ترانزیت عبارت از مبلغی است که بابت انتقال برق از نیروگاه به مقصد است که در دذنیا امری رایج و اخیراً در ایران هم اجرا شده است.

هیوا لهونیان افزود: شکایت‌های فعالان اقتصادی در قوه قضائیه سبب شد تا پرونده‌ای در دیوان عدالت اداری کشور باز شود و تا صدور رأی این نهاد، شرکت برق نسبت به وصول آن اقدام نمی‌کند.

وی اعلام کرد: کل برق مصرفی استان در تابستان 623 مگاوات و در زمستان 450 مگاوات است این در حالی است که روزانه 960 مگاوات برق تولید می‌کنیم.

ناترازی تولید انرژی تحقق رشد 8 درصدی صنعت را غیر ممکن کرده است

مدیرکل صمت کردستان با اشاره به وضعیت ناترازی انرژی در کشور گفت: در حالی که دولت رشد 8 درصدی در صنعت و 13 درصدی در معدن را در دستور کار قرار داده اما ناترازی برق و گاز امکان دسترسی به این هدف را محال کرده است.

محمد بختیار خلیقی افزود: کل مصرف حوزه صنعت کردستان 77 مگاوات است اما سایر استان‌ها کارخانجاتی را دارند که به تنهائی چند برابر این میزان را مصرف می‌کند، بنابراین صنعت کردستان هیچ نقشی در ناترازی ندارد و نباید گاز و برق واحدهای تولیدی قطع شود.

وی ادامه داد: سهمیه استان در تابستان امسال 113 مگاوات سهم برق روزانه استان بود که فقط 77 مگاوات آن مصرف شد بر این اساس این استان نباید نسبت به قطع برق اقدام گردد.

خلیقی تصریح کرد: سال گذشته پتروشیمی کردستان پس از طی مراحل قانونی و فنی اقدام به وارد کردن نیروگاه 48 مگاواتی کرد تا هم 37 مگاوات مورد نیاز خود را تولید کند و هم 11 مگاوات را وارد مدار سراسری کند اما به علت مسائل زیست محیطی فعلاً تعطیل است.

وی خواستار تأمین سوخت واحدهای صنعتی و معدنی کردستان شد و خاطر نشان کرد: سال 1400 سهمیه گازوئیل استان 30 میلیون لیتر بود، سال 1401 به 38، سال 1402 به 48 و امسال قرار بود به 53 میلیون لیتر برسد اما عدد 30 میلیون لیتر 3 سال قبل را در نظر گرفتند که با تلاش‌های مدیرعامل شرکت نفت کردستان به 48 میلیون لیتر رسید.

وی سهمیه گازوئیل استان را بسیار کم دانست و خواستار افزایش سهمیه کردستان شد.

زمان تغییر کاربری اراضی صنعتی باید کاهش یابد

مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی کردستان با اعتراض به نحوه قطع برق شهرک‌های صنعتی گفت: قطع برق در حال حاضر بدون برنامه مشخص است و در مواردی بدون اطلاع قبلی و یا خارج از زمان اعلام شده می‌باشد که این موجب وارد شدن زیان به واحدهای تولیدی می‌شود.

حمیدرضا امانی افزود: عدم اجرای مصوبات شورای گفت‌وگو موجب بی اعتمادی فعالان اقتصادی خواهد شد و باید متولیان ارشد استان با قاطعیت کامل خواستار اجرای آنها شوند.

وی تصریح کرد: عدد مصرف برق استان نه در مقایسه با سایر استان‌ها بلکه در مقایسه با برخی واحدهای صنعتی مثل فولاد مبارکه عددی ناچیز است و نباید جبران ناترازی برق را در کردستان دنبال کنند چون بخش صنعت ما در حال طی مسیر توسعه بوده و به شدت آسیب‌پذیر است.

امانی خواستار اجرای برنامه ویژه برای تغییر کاربری اراضی به صنعتی شد و ادامه داد: اجرای برنامه تغییر کاربری اراضی به صنعتی به علت اهمال در همکاری برخی نهادها تا 2 سال طول می‌کشد که این امر با دستورات اقتصادی مقام معظم رهبری، اسناد بالادستی و رویکرد دولت وفاق مغایرت دارد.

با وجود ناترازی، گاز هیچ کدام از واحدهای صنعتی کردستان قطع نشد

مدیرعامل شرکت گاز کردستان با اشاره به تمهیدات خاص شرکت گاز برای حمایت از تولید در این استان گفت: کردستان از نظر پوشش گاز از همه استان‌های کشور برتر است و امروزه امکان دسترسی به گاز در همه مناطق استان فراهم شده و این فرصت خوبی برای توسعه اقتصادی است.

احمد فعله‌گری افزود: بیش از 80 درصد مصرف گاز کردستان در فصل سرد مربوط به مصرف خانگی است بنابراین به هیچ عنوان نمی‌توان آن را قطع کرد.

وی یادآور شد: به جز چند واحد مثل پتروشیمی، سیمان بیجار، لاستیک بارز و کاشی کسری که امکان استفاده از سوخت جایگزین داشتند گاز سایر واحدها قطع نشد.

فعله‌گری تصریح کرد: سهمیه روزانه ما 12 میلیون مترمکعب بود اما در این مدت همه روزها بیشتر از 16 میلیون مترمکعب مصرف داشته‌ایم.

وی از همه واحدهای صنعتی و معدنی استان خواست تا تجهیزات و وسایل گازسوز خود را نوسازی کنند تا از پرت انرژی جلوگیری شود.

نگاه ویژه دولت به توسعه اقتصادی کردستان

استاندار کردستان با تأکید بر ضرورت افزایش حمایت دولت و مجلس از توسعه اقتصادی استان گفت: دولت با نگاه ویژه به توسعه اقتصادی کردستان می‌نگرد و آماده ارائه هر نوع حمایت از تولید و اشتغال کردستان است به طوری که در مواردی کردستان را از تصمیمات مقطعی از قبیل قطع برق و گاز معاف کرده است که نمونه آن را در چند روز اخیر مشاهده کردیم که قطع برق استان را از 3 روز به 1 روز کاهش داد و اجازه نداد که گاز هیچ کدام از شهرک‌های صنعتی قطع شود.

آرش لهونی افزود: تحقق توسعه بدون مشارکت بخش خصوصی ممکن نیست و باید همه بسترهای قانونی، فنی و بانکی را برای سرمایه‌گذاری این بخش فراهم کنیم که دولت وفاق با تمام توان به میدان آمده و همه ما باید این را یک فرصت مغتنم بشماریم، در این زمان لازم است تا مجموعه اداری استان شجاعانه پای کار آیند.

وی تصریح کرد: شفافیت در توزیع منابع و معادن در دستور کار قرار دارد و باید همه ارگان‌ها در فصول مختلف به ویژه پایان سال تمام اطلاعات مربوط به واگذاری اراضی، مجوزها، تسهیلات بانکی و افراد گیرنده را در سامانه‌های خاص بارگزاری نموده و به رسانه‌ها بدهند تا مردم در جریان همه امور قرار گیرند.

لهونی ادامه داد: یکی از راههای ارتقاء کمی و کیفی توسعه کردستان ارتباط همه مدیران با تشکل‌های صنفی به ویژه اتاق بازرگانی است و مدیریت ارشد استان همه بسترهای افزایش روابط را به کار گرفته و همه تشکل‌ها را به همکاری فرامی‌خواند.

وی خواستار افزایش ماهیت کارشناسی پیشنهادات اتاق بازرگانی و همکاری بیشتر ارگان‌ها برای اجرائی شدن مصوبات شورای گفت‌وگو شد و اظهار کرد: عدم اجرای اکثر مصوبات شورای گفت‌وگو به هیچ وجه پذیرفته نیست و باید هم علل این موضوع را شناسایی و حذف کرد و هم با اهمال‌ها برخورد شود.

موضوعات :
در همین رابطه