فرهاد آگاهی، رئیس انجمن واردکنندگان فراوردههای خام دامی در گفتگو با پایگاه خبری اتاق ایران، با اشاره به چشمانداز تولید گوشت قرمز در کشور گفت: «میزان واردات گوشت قرمز، هرساله از سوی سازمانهای مربوطه به شکلی تنظیم و در اختیار واردکنندگان قانونی قرار میگیرد که جبرانکننده کسری تولید داخلی است ولی تجربه سال گذشته نشان داد که این آمار، تطابق درستی با واقعیتهای بازار ندارد.»
او تصریح کرد: «تعادل بخشیدن به بازار گوشت قرمز را باید از منظر یک پدیده اقتصادی بازشناسی کرد و در این راستا، یکی از اصول این است که برآوردها از تولید داخلی این کالا نباید به شکل دستوری تنظیم شود. بلکه باید واقعیتها را پذیرفت و مبتنی بر آن برنامهریزی کرد.»
آگاهی با اشاره به چالشهای پیش روی تولید گوشت افزود: «خشکسالی، از بین رفتن مراتع، عدم سرمایهگذاری مناسب و نیز ذبح دامهای مولد در کشتارگاه از دلایل افزایش قیمت دام در سال گذشته بود که باید بهصورت ریشهای نسبت به رفع این معضلات چارهاندیشی شود تا جلوی بازتولید مشکلات این حوزه گرفته شود.»
آگاهی افزود: «در طول ۱۰ سال اخیر بهای دام سنگین در کشور حدود 5 برابر افزایش پیداکرده است و نکته قابلتوجه این است که این افزایش قیمت، منشأ داخلی دارد و در کشورهای صادرکننده دام سنگین، رشد قیمتی چندانی اتفاق نیفتاده است.»
آگاهی با تشریح مشکلاتی که بهواسطه ذبح دامهای مولد گریبانگیر بازار گوشت خواهد شد، افزود: «وقتی قیمت گوشت در بازار افزایش پیدا میکند، دامداران داخلی برای تأمین گوشت موردنیاز بازار و پاسخ به عطش بازار، به سراغ دامهای مولد میروند و آنها را روانه کشتارگاهها میکنند که این موضوع، سبب کمبود دام برای دورههای بعدی نیز میشود و مسئولین مربوط باید برای رفع آن و جبران کسری دامهای مولد برنامهریزی کنند.»
به گفته آگاهی، برای توقف بازتولید مشکلات اقتصادی در حوزه گوشت قرمز باید میان تولید و واردات آنیک ساختار متقارن و مطابق با واقع ایجاد شود. و راهاندازی یک سامانه آماری جامع و منسجم با همکاری بخش دولتی و خصوصی جزء اولین گامها و پیشفرضها برای رهایی از مشکلات اینچنینی است.
او افزود: «ساختار ناسازگار تولید و تجارت خارجی در کشور سبب شده نتوانیم از کاهش قیمتهای جهانی بهرهبرداری شایسته کنیم. بهطوریکه متأسفانه در فصلهایی که قیمتهای جهانی افزایش پیدا میکند و تجار بخش خصوصی از خرید چشمپوشی میکنند، بخش غیرخصوصی به دنبال خرید گوشت از بازارهای جهانی است.»
به گفته آگاهی، باید برنامهریزیها و عملکرد سازمانهای دستاندرکار تولید و تجارت، موجب همافزایی بخشهای مختلف برای تسهیل سرمایهگذاری شود. نه اینکه با مانعتراشی پیش روی غیرخودیها، برای دوستان و نزدیکان فرصت سازی شود.
آگاهی با اشاره بهضرورت کارآمدسازی تجارت خارجی در حوزه گوشت ادامه داد: «اقتصاد مقاومتی را نباید به معنای بستن مرزهای کشور و اتخاذ سیاستهای تجاری منزویانه تعریف و توصیف کرد. باید به دنبال راهحلهای پیشرفته برای مشکلات سنتی کشور باشیم و این موضوع تنها از طریق فعالیتهای دانشبنیان حاصل خواهد شد.»
وی با اشاره به نیاز زائدالوصف این حوزه به جذب سرمایهگذار تصریح کرد: «با توجه به اینکه گوشت، کالایی استراتژیک است، باید فضای کسبوکار و سرمایهگذاری در این حوزه بهصورتی موردحمایت قرار گیرد که هرگونه مانعتراشی برای کسبوکار، جرم تلقی شود.»