رئیس سازمان بازرسی کل کشور در جمع روسای اتاقهای سراسر کشور با اعتقاد بر اینکه با همکاری اعضای همین نشست میتوان قدمهای جدی برای رفع چالشها برداشت، تصریح کرد: باید از دولتی بودن اقتصاد و عدم اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی به عنوان ریشه اصلی بیماریهای حاکم بر اقتصاد کشور یاد کرد. این رویکرد در یک دورهای آغاز شد و در دوران جنگ به دلیل شرایط خاص، بزرگتر و گستردهتر شد.
ذبیحالله خدائیان، رئیس سازمان بازرسی کل کشور ادامه داد: با وجود اینکه از یک زمان به بعد دنیا متوجه شد که اقتصاد باید به سمت خصوصیسازی برود و ایران هم برای رسیدن به این هدف برنامهریزی کرد ولی موفق نبود. البته امروز سهم دولت در اقتصاد زیاد نیست و بیشتر بنگاهها و بخشها به عنوان رد دیون واگذار شدند که بیش از ۷۰ درصد آنها هم ورشکسته هستند. این بخشها، نهادهای عمومی غیردولتی شدند که وضعیت را نامناسبتر کرد.
او از زیاندهی بیشتر بنگاههای زیرمجموعه سازمان تأمین اجتماعی و شستا صحبت کرد و گفت: همین وضعیت که مانع رشد اقتصاد شده است از سوی مقام معظم رهبری مورد توجه قرار گرفته و ایشان میدان دادن به بخش خصوصی واقعی را به عنوان راهکار مطرح میکنند.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور تصریح کرد: مشکل امروز اقتصاد به تأمین مالی بنگاهها مربوط میشود؛ بازار سرمایه توان و عمق لازم را برای تأمین مالی ندارد، سرمایهگذاری خارجی هم صورت نمیگیرد و تنها راه، بانکها هستند که آنها هم با چالشهای جدی از جمله تسهیلات تکلیفی مواجه هستند. پس موانعی در مقابل بانکها قرار دارد؛ اما پاسخ به آنها این است که باید اولویتبندی کنند.
خدائیان از فساد ناشی از امضاهای طلایی صحبت کرد و افزود: بدنه میانی دولت نسبت به تفویض اختیارات مقاومت میکند.
او درباره مسئله ناترازی نیز گفت: در بروز این مشکل، سومدیریت در کنار تحریمها عامل بود. در دورهای وزارت نیرو تأکید داشت که بخش خصوصی برای عرضه برق فقط باید به دولت بفروشد. از طرف دیگر در قیمتگذاری هم دخالت میکرد. در عین حال منابعی برای پرداخت برق خریداری شده، نداشت. در نتیجه در راهاندازی برق تجدیدپذیر بخش خصوصی ورود نکرد. حتی ایجاد ساتبا هم نتوانست پاسخگو باشد.
رئیس سازمان بازرسی درباره اجرای ناچیز قانون اصلاح الگوی مصرف انتقاد کرد و افزود: برای اجرای این قانون ایدههای بسیار خوبی از طرف بخش خصوصی مطرح شد که در مقابل با مقاومتهای جدی مواجه شد. پس در این حوزه با سومدیریت روبهرو هستیم که باید اصلاح شود.
او پایبندی مسئولانه در قبال جامعه را بر عهده همه ملت دانست و گفت: سرمایهها از دل همین کشور جمع شده است و برای همین در قبال مردم مسئول هستیم. از طرفی تربیت کارآفرینان و نسل جوان را به عهده داریم. آنها باید در کنار فعالان اقتصادی بیاموزند. پس ارتباط بین صنعت و دانشگاه یک امر ضروری است، هرچند امروز چنین ارتباطی برقرار نیست.
خدائیان سرکشی به واحدها و بنگاههای اقتصادی با هدف شناسایی چالشها از سوی دستگاه قضا را ضروری خواند و از فعالان اقتصادی درخواست کرد به ستادها و نهادها سر بزنند و مشکلات خود را مطرح کنند تا مورد رسیدگی قرار بگیرد. در سازمان بازرسی هم فعال هستیم تا سازمانها و نهادهای خدمترسان به بخش خصوصی را مورد بازرسی قرار دهیم. اداره کل حمایت از سرمایهگذاری و تولید را فعال کردیم که شکایتهای بخش خصوصی را دریافت و بررسی میکند. مدیرانی که مرتکب به ترک فعل شوند توسط این زیرساختهای نظارتی شناسایی شده و با آنها برخورد میشود.
او شناسایی گلوگاههای فساد و موانع کسبوکار و ارائه راهکارها با همکاری بین فعالان اقتصادی و سازمان بازرسی کل کشور را امکانپذیر دانست و گفت: در شناسایی ترک فعل مدیران به همکاری فعال اقتصادی نیاز داریم.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور پیشنهاد داد: چهار کارگروه برای شناسایی گلوگاههای فساد، شناسایی موانع کسبوکار و شناسایی مدیرانی که دچار ترک فعل شدند و کارگروهی با هدف جلوگیری از انحراف در اعطای مجوزها هم در مرکز و هم در استانها شکل بگیرد. از طرفی برای رسیدگی به فعالیت این کارگروهها هم باید این نشستها را تکرار کنیم.