در هفته گذشته اعداد و ارقام متعددی درباره اقتصاد، تجارت و کسبوکار از سوی رسانهها، نهادهای اقتصادی بینالمللی و مراکز تحقیقاتی منتشر شد که مهمترین آنها ازاینقرار است:
۱۰.۲ درصد
اداره آمار روسیه در جدیدترین گزارش خود اعلام کرد که تورم این کشور در آوریل، به میزان ۱۰.۲ درصد ثبت شد. این رقم نسبت به نرخ تورم سالانه که در مارس ۱۰.۳ درصد گزارششده بود، کاهشیافته است. براساس آمار ارائهشده این اداره، قیمت مواد غذایی نسبت به سال گذشته، ۱۲.۷ درصد و قیمت محصولات غیر غذایی، ۵.۴ درصد و قیمت خدمات، ۱۲.۸ درصد افزایش یافتند. قیمت شاخص مصرفکننده بر مبنای ماهانه، ۰.۴ درصد افزایش یافت. این شاخص بر مبنای سالانه، ۹.۲ درصد صعود کرده و نسبت به ماه قبل، به میزان ۰.۳۲ درصد بالا رفته است. تولید ناخالص داخلی سهماهه اول سال ۲۰۲۵ روسیه بر مبنای سالانه، ۱.۴ درصد افزایشیافته است. رشد اقتصادی حاصل افزایش شدید گردش مالی خدمات غذایی با ۷.۱ درصد، ساختوساز با ۶.۹ درصد و تولید با ۴.۷ درصد در مقایسه با مدت مشابه در سال ۲۰۲۴ افزایش یافت.
۶.۱ درصد
براساس آمار رسمی منتشرشده در روز دوشنبه، اقتصاد چین در ماه آوریل تحت تأثیر تعرفههای سنگین آمریکا با کاهش سرعت رشد مواجه شده است. این دادهها نشاندهنده ریسکهای ناشی از تداوم جنگ تجاری میان دو کشور هستند. تولیدات صنعتی چین در ماه آوریل ۶.۱ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش داشته، درحالیکه این رقم در ماه مارس ۷.۷ درصد بود. بااینحال، این رشد از پیشبینی ۵.۵ درصدی اقتصاددانان فراتر رفت. فروش خُردهفروشی که شاخص مهمی برای مصرف داخلی محسوب میشود، در آوریل ۵.۱ درصد رشد کرد؛ رقمی کمتر از رشد ۵.۹ درصدی ماه قبل و پایینتر از انتظار اقتصاددانان که ۵.۸ درصد بود. سرمایهگذاری در داراییهای ثابت نیز در دوره ژانویه تا آوریل ۴.۰ درصد رشد داشته که نسبت به رشد ۴.۲ درصدی فصل اول سال کاهش نشان میدهد. انتظار میرفت این شاخص بدون تغییر باقی بماند. نرخ بیکاری شهری در چین نیز از ۵.۲ درصد در ماه مارس به ۵.۱ درصد در آوریل کاهشیافته است.
۶۵ دلار
قیمت نفت در معاملات روز دوشنبه بازار آسیا در پی تنزل رتبه اعتبار مالی آمریکا و کندی روند تولید صنعتی و خردهفروشی چین، کاهش یافت. بهای معاملات آتی نفت برنت با ۳۵ سنت معادل ۰.۵ درصد کاهش، به ۶۵ دلار و ۶ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۲۶ سنت معادل ۰.۴ درصد کاهش، به ۶۲ دلار و ۲۳ سنت در هر بشکه رسید. بهای قرارداد ماه آتی ژوئن وست تگزاس اینترمدیت که روز سهشنبه منقضی میشود و قرارداد ژوئیه، ۳۱ سنت معادل ۰.۵ درصد کاهش یافتند و به ۶۱ دلار و ۶۶ سنت در هر بشکه رسیدند. هر دو شاخص، هفته گذشته، پس از توافق آمریکا و چین برای توقف ۹۰ روزه جنگ تجاری و کاهش تعرفههای سنگین متقابل، بیش از یک درصد صعود کرده بودند.
۱۱.۲ میلیارد دلار
اتحادیه اروپا، امسال، با ۱۰ میلیارد یورو معادل ۱۱.۲ میلیارد دلار هزینههای اضافی برای پر کردن مخازن ذخیرهسازی گاز طبیعی مواجه خواهد بود و این بهترین سناریوی ممکن برای این منطقه است و ممکن است این برنامه، درنهایت بسیار گرانتر شود. دلیل این هزینه بسیار بالاتر، زمستان سردتر ۲۰۲۵-۲۰۲۴ است که باعث شد ذخایر گاز طبیعی این بلوک سریعتر برداشت شوند. هوای ملایمتر از حد معمول دو زمستان قبلی، به اتحادیه اروپا اجازه داد تا سطح مطلوبی از گاز در مخازن را حفظ کند. بااینحال، در پایان این زمستان، سطح مخازن گاز نزدیک به ۳۰ درصد کاهش یافت که سطح بسیار نامطلوبی است. اکنون، اتحادیه اروپا برای پر کردن مجدد این مخازن، به خرید گاز طبیعی مایع (الانجی) بسیار بیشتری نیاز خواهد داشت. اروپا، اولین زمستان واقعی را از زمان جنگ اوکراین تجربه کرد. این تقاضای بیشتر برای گاز، صادرات گاز طبیعی مایع آمریکا را در چهار ماه اول سال به بالاترین حد خود رساند.
۳.۰ درصد
بانک مرکزی چین روز سهشنبه برای نخستین بار از اکتبر گذشته، نرخهای وامدهی معیار را کاهش داد. همزمان، پنج بانک بزرگ دولتی این کشور نیز نرخ سود سپردهها را پایین آوردند. این اقدامات در راستای سیاستهای پولی انبساطی برای تقویت اقتصاد چین در بحبوحه تنشهای تجاری با آمریکا انجامشده است. بانک خلق چین اعلام کرد که نرخ وام معیار یکساله با کاهش ۱۰ واحد پایه به ۳.۰ درصد و نرخ پنجساله نیز با همین میزان کاهش به ۳.۵ درصد رسیده است. این نرخها پایینترین میزان خود از زمان اصلاح سازوکار تعیین نرخ معیار یکساله در سال ۲۰۱۹ تاکنون است. نرخ یکساله مبنای بسیاری از وامهای جدید و موجود در چین است و نرخ پنجساله نیز بر بازار وامهای مسکن تأثیر دارد. پیش از اعلام این کاهش، بانکهای بزرگی مانند بانک صنعتی و تجاری چین، بانک کشاورزی، بانک ساختوساز و بانک چین، نرخ سود سپردههای خود را بین ۵ تا ۲۵ واحد پایه کاهش داده بودند. انتظار میرود این اقدام راهنمایی برای بانکهای کوچکتر جهت انجام کاهشهای مشابه باشد.
۰.۹ درصد
نتایج گزارش پیشبینی اقتصادی بهار ۲۰۲۵ کمیسیون اتحادیه اروپا نشان میدهد که برآورد رشد اقتصادی آن برای منطقه یورو در سال ۲۰۲۵ به ۰.۹ درصد کاهشیافته که از ۱.۳ درصد پیشبینیشده پیشین آن کمتر است. این پیشبینی نشاندهنده کاهش قابلتوجه رشد اقتصادی در مقایسه با پیشبینی پاییز ۲۰۲۴ است که عمدتاً به دلیل تاثیر افزایش تعرفهها و افزایش عدم قطعیت ناشی از تغییرات ناگهانی اخیر در سیاست تجاری آمریکا و غیرقابلپیشبینی بودن پیکربندی نهایی تعرفهها است. در این گزارش همچنین تخمین زده شده است که تولید ناخالص داخلی اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۵ به میزان ۱.۱ درصد و در سال ۲۰۲۶ به میزان ۱.۵ درصد رشد خواهد کرد. در گزارش پاییز ۲۰۲۴، انتظار میرفت، اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۵، ۱.۵ درصد و در سال ۲۰۲۶، ۱.۸ درصد رشد کند و پیشبینی رشد منطقه یورو در سال ۲۰۲۵ به میزان ۱.۳ درصد و در سال ۲۰۲۶ به میزان ۱.۶ درصد اعلامشده بود.
۴۲ درصد
یافتههای نظرسنجی جهانی شرکت «آلیانز ترید» نشان داد موج تعرفههای جدید آمریکا، بهشدت حال و هوای صادرکنندگان را تضعیف کرده است و ۴۲ درصد از شرکتها اکنون انتظار دارند که درآمد صادراتیشان به میزان قابلتوجهی کاهش یابد. این شرکت بیمه اعتباری، ۴۵۰۰ صادرکننده در آلمان، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا، لهستان، انگلیس، آمریکا، سنگاپور و چین را در مورد تجارت جهانی در ماههای مارس و آوریل، قبل و بعد از افزایش تعرفههای دولت ترامپ در دوم آوریل، موردبررسی قرارداد. قبل از «روز آزادی» دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا که تعرفههای جدیدی برای همه شرکای تجاری واشنگتن اعلام کرد، فقط پنج درصد از شرکتها انتظار داشتند که درآمد صادراتیشان کاهش یابد. پیشبینیشده که آلمان به دلیل اقتصاد صادراتمحورش، بهشدت تحت تاثیر تعرفهها قرار گیرد. در آلمان، ۳۹ درصد از پاسخدهندگان، کاهش درآمدهای صادراتی خود را پس از اعلام تعرفهها پیشبینی میکنند. صادرکنندگان آلمانی بهطور قابلتوجهی (۳۵ درصد)، بیشتر از همتایان خود در سایر کشورها (۲۹ درصد)، نگران ریسکهای ژئوپلیتیکی و حمایتگرایی بودند.
۲ درصد
رشد صادرات ژاپن در ماه آوریل تحت تاثیر کاهش صادرات به آمریکا به دلیل اعمال تعرفههای دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا کند شد. دادههای وزارت دارایی ژاپن نشان میدهد که کل صادرات این کشور در آوریل نسبت به مدت مشابه سال میلادی گذشته، دو درصد افزایشیافته که با پیشبینی بازار مطابقت دارد، اما نسبت به افزایش چهاردرصدی در مارس، کندتر شده است. ارسال محموله به آمریکا که بزرگترین مقصد صادراتی ژاپن است، در آوریل نسبت به مدت مشابه سال میلادی گذشته، ۱.۸ درصد کاهشیافته که اولین کاهش صادرات به دلیل کاهش تقاضا برای خودرو، فولاد و کشتی در چهار ماه گذشته است. دادهها نشان میدهد که ارزش صادرات خودرو به آمریکا به دلیل تاثیر افزایش ین و کاهش ارسال محمولههای مدلهای لوکس، ۴.۸ درصد کاهشیافته است.
۳۶ هزار میلیارد دلار
آمریکا با ۳۶ هزار میلیارد دلار بدهی، رکورددار بدهی ملی در جهان است؛ افزایش این بدهی نگرانیهایی درباره ثبات اقتصادی، افزایش مالیاتها و رشد نرخ بهره برای مردم ایجاد کرده است. آمریکا با بیش از ۳۶ هزار میلیارد دلار بدهی ملی، بیشترین میزان بدهی را در جهان دارد؛ حدود یکچهارم این بدهی در اختیار کشورهای خارجی است. یکشنبه گذشته، کمیتهای کلیدی در کنگره آمریکا با لایحه جدید کاهش مالیاتی دونالد ترامپ موافقت کرد؛ طرحی که در صورت تصویب در مجلس نمایندگان میتواند تا ۵ هزار میلیارد دلار دیگر به بدهی ملی بیفزاید. این تصمیم پس از کاهش رتبه اعتباری آمریکا توسط مؤسسه «مودیز» در روز جمعه اتخاذ شد؛ اقدامی که ناشی از نگرانیها درباره رشد فزاینده بدهی آمریکا است.
۲۵ درصد
رؤیای گسترش بازار خودروسازان آلمانی در آمریکا با موج جدید تعرفههای وارداتی دونالد ترامپ با تهدید جدی مواجه شده است. وضع تعرفه ۲۵ درصدی بر خودروهای وارداتی، امید فولکسواگن و دیگر غولهای خودروسازی آلمان برای رشد در بازار آمریکا را بهشدت کاهش داده است. به گفته تحلیلگران S&P Global، انتظار میرود فروش خودرو در آمریکا در سال آینده ۱.۲ میلیون دستگاه کاهش یابد. فولکسواگن تنها قربانی این تصمیم نیست؛ مرسدسبنز، پورشه و استلانتیس نیز پیشبینیهای مالی سالانه خود را پس گرفتند و اعلام کردند که تأثیرات غیرمستقیم این جنگ تجاری، از کمبود قطعات تا افزایش قیمت برای مشتریان آمریکایی، غیرقابلپیشبینی است. تعرفههای جدید بر واردات قطعات خودرو از چین و مکزیک نیز زنجیرههای تأمین لحظهای را مختل کرده و صنعت خودروسازی تحت توافقنامه تجاری آمریکا-مکزیک-کانادا را تهدید میکند.