رادیو مجازی اتاق ایران - 8 اردیبهشت 1403

تأثیر ویروس کرونا برکسب و کارهای فناوری اطلاعات

61 درصد شرکت‌های استارتاپی با تداوم شرایط موجود تعطیل خواهند شد

نتیجه پایش سازمان فناوری اطلاعات نشان می دهد از 94 شرکت نورد بررسی، 58 شرکت (61درصد) ادعا کرده اند که در صورت تداوم شرایط موجود، کسب و کارشان در کمتر از 3 ماه به طور کامل تعطیل خواهد شد.

27 فروردین 1399
کد خبر : 32878
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک
نتیجه پایش سازمان فناوری اطلاعات نشان می دهد از 94 شرکت نورد بررسی، 58 شرکت (61درصد) ادعا کرده اند که در صورت تداوم شرایط موجود، کسب و کارشان در کمتر از 3 ماه به طور کامل تعطیل خواهد شد.

عکس: همشهری، حامد خورشیدی.

سازمان فناوری اطلاعات به منظور شناخت رفتار و نیز خواسته های کسب وکارها در شرایط جدید کشور که با بحران کرونا دست و پنجه نرم می کند پیمایشی انجام داده است. در این پیمایش اثرات منفی شیوع کرونا از طریق تماس با حدود ۱۰۰ شرکت نوپا در حوزه‌ها و شهرهای مختلف تماس بررسی شده است تا تصویری هرچند کلی از وضعیت این روزهای کسب‌وکارهای کوچک در حوزه آی تی به حاکمیت دهد.

در پیمایشی که به صورت نظرسنجی تلفنی، توسط سازمان فناوری اطالعات ایران در روز 23 فروردین 1399 ،انجام شده از میان 2000 شرکت نوپای ثبت شده در سامانه ایران نوآفرین 94 شرکت به روش نمونه گیری بدون جایگذاری طبقه بندی شده تصادفی انتخاب شدند که در حوزه های تولید بازی های رایانه ای، اینترنت اشیاء، امنیت اطالعات و شبکه، امنیت مکان، هوش مصنوعی، هوش تجاری، حمل و نقل شهری، پوشاک، تجهیزات پزشکی، فروشگاه اینترنتی، بازاریابی دیجیتال، نرم افزارهای کاربردی و سایر فعالیت دارند.
در نتایج به دست آمده از این نظرسنجی حوزه های مربوط به خدمات پزشکی (تولید تجهیزات پزشکی، مشاوره آنلاین و..) بیشتری تاثیر مثبت را از کرونا گرفته اند.
در مقابل حوزه مربوط به خدمات آنلاین، همچون تاکسی اینترنتی و شبکه های فروش اینترنتی بیشترین تاثیر منفی را از این وضعیت گرفته اند.

همچنین تاثیرات منفی کرونا بر انواع کسب و کارها، شدت زیادی داشته است، به نوعی که در تمامی حوزههای مورد بررسی، صنایع یا به صورت تعطیل درآمده یا با بیشترین محدودیت، خدمات خود را ارائه می کنند.

از سوی دیگر، نتایج این پیمایش نشان می دهد که تنها 18 درصد شرکت های موجود، به دلیل شیوع کرونا مجبور به کاهش نیروهای خود شده اند و بیشترین تعدیل نیرو در حوزه نرم افزار بوده است.

در این پیمایش برای بررسی و سنجش مهمترین دلایل تاثیر منفی شیوع کرونا بر کسب و کارهایی که از این بحران تاثیر منفی یافته اند سه مورد کاهش مشتریان (تقاضا) و کاهش درآمدهای ناشی از آن، کاهش حضور نیروی انسانی و اختلال در انجام عملیات کسب و کار و همچنین اختلال در دسترسی به زنجیره ارزش، شامل خدمت دهندگان، پیمانکاران مورد پرسش قرار گرفته است.

نتایج نشان می دهد که شرکت های نوپای با تاثیرپذیری منفی از شیوع کرونا، کاهش مشتریان (تقاضا) و کاهش درآمدهای ناشی از آن را بیشترین عامل تاثیر ویروس کرونا بر کسب و کار خود می دانند.

همچنین شرکت های فعال در حوزه نرم افزار اگرچه عموماً با عدم حضور نیروی کار در محل، دچار مشکلات نمی شوند، اما بیشترین تأثیر منفی را از اختلال در دسترسی به زنجیره ارزش، شامل خدمت دهندگان، پیمانکاران و... گرفته اند.
بررسی حوزه هایی که بیشترین و کمترین کاهش درآمد را به سبب ویروس کرونا داشته اند، نیز نشان می دهد که شرکت های فعال در حوزه پزشکی، بیشتر از سایر حوزه ها اعلام کرده اند که یا کاهش درآمد نداشته اند یا کاهش درآمد ناچیزی داشته اند. از طرف دیگر، شرکت های فعال در حوزه نرم افزار بیشتر از سایر حوزه ها، کاهش درآمد داشته اند.

در بخش دیگری از پیمایش سازمان فناوری اطلاعات از شرکت ها پرسیده شده است که "با همین میزان از نقدینگی، تا چند ماه قادر به ادامه فعالیت خود هستند?" که نتایج نشان می دهد از 94 شرکت، 58 شرکت (61درصد) ادعا کرده اند که در صورت تداوم شرایط موجود، کسب وکارشان در کمتر از 3 ماه به طور کامل تعطیل خواهد شد. 6 شرکت دیگر بین 3 تا 6 ماه تاب می آورند و 30 شرکت نیز ادعا کرده اند که با منابع موجود تنها تا پایان سال می توانند به فعالیت در کسب و کار خود ادامه دهند.
همچنین، 43 درصد شرکت هایی که کمتر از 3 ماه منابع برای ادامه کسب وکار خود دارند، در حوزه نرم افزار فعالیت دارند.

در ادامه این پیمایش از شرکت ها خواسته شده است با اولویت بندی اعلام کنند که در ماه های آینده، کدام هزینه ها بیشترین تعهد (فشار) را برای آنها در پی خواهد داشت؟ که نتایج این بررسی نشان می هد حقوق و دستمزد در اولویت اول و سپس بیمه، اجاره بها، مالیات، بازپرداخت وام ها، هزینه های بازطراحی ساختارها و فرآیندها برای تداوم فعالیت کسب و کار در شرایط جدید (خرید یا ایجاد زیرساختها و آموزش کارکنان برای دورکاری و...) و همچنین تعهد به انجام با اتمام قراردادهای با سازمان های دولتی یا حاکمیتی به ترتیب در اولویت های دوم تا هفتم قرار می گیرد.

در پایان این پیمایش نظر صاحبان این کسب و کارها، درباره حوزه های اولویت دار برای دریافت تسهیلات دولتی پرسیده شده است. نتیجه این پرسش نشان می دهد که کسب و کارها به ترتیب ۱.اپلیکیشن های آنلاین خدماتی، و حمل و نقل اینترنتی و غیراینترنتی ۲. استارتآپهای خدماتی و مواد غذایی۳. استارتآپ های نوپای زیر 1 سال۴. استارتاپ های تجارت الکترونیک۵. ایده های تبدیل کسب و کار به صورت آنلاین۶.بخش تولیدی۷.پلتفرمهای خدماتی۸.پوشاک و غذا۹.تاکسی اینترنتی و سفارش غذا و ۱۰. تجهیزات پزشکی را در اولویت دریافت تسهیلات دولتی قرار داده اند.

در همین رابطه