رادیو مجازی اتاق ایران - 8 اردیبهشت 1403

مهدی شریفی نیک‌نفس در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران

نقش نظارتی دولت بر مجتمع‌های پتروشیمی کم‌رنگ است

مهدی شریفی نیک‌نفس، مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی اظهار می‌کند ظرفیت پتروشیمی ایران در عرض سه تا پنج سال از 60میلیون تن به 120میلیون تن خواهد رسید.

08 شهریور 1395
کد خبر : 3612
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک
مهدی شریفی نیک‌نفس، مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی اظهار می‌کند ظرفیت پتروشیمی ایران در عرض سه تا پنج سال از 60میلیون تن به 120میلیون تن خواهد رسید.

مهدی شریفی نیک‌نفس، مدیر شرکت بازرگانی پتروشیمی-عکس: زهرا رمضانی

«ظرفیت پتروشیمی ایران در عرض سه تا پنج سال از 60میلیون تن به 120میلیون تن خواهد رسید» این را مهدی شریفی نیک‌نفس مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی می‌گوید. او در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران از حدود 55 تا 60 طرح در حال ساخت در پتروشیمی می‌گوید و معتقد است ایران باید بازوهای صادراتی خود را در این عرصه تقویت کند. مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی معتقد است اصلی‌ترین وظیفه دولت در صنعت پتروشیمی، حمایت از یکپارچه‌سازی است. او در مورد آتش‌سوزی‌های اخیر در مجتمع‌های پتروشیمی می‌گوید انبار بیش از اندازه مواد باعث بروز آتش‌سوزی نشده‌است و دلیل اصلی به نقش نظارتی دولت مربوط می‌شود که پس از واگذاری پتروشیمی‌ها بسیار کم‌رنگ شده‌است.

ظرفیت پتروشیمی ایران ظرف 3 تا 5سال به 120میلیون تن خواهد رسید

مقابله با خام‌فروشی و افزایش ظرفیت‌های پتروشیمی اصلی‌ترین برنامه در حوزه صنعت نفت و پتروشیمی است. مهدی شریفی نیک‌نفس مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران درباره ظرفیت‌های فعلی پتروشیمی گفت: «در حال حاضر ظرفیت پتروشیمی ایران به طور اسمی حدود 60میلیون تن در سال است. حدود 55 تا 60 طرح پتروشیمی داریم که در حال ساخت است.» او ادامه داد: «پیشرفت این طرح‌ها نیز از 5درصد تا 95درصد است. اگر این مجتمع‌های پتروشیمی وارد مدار تولید شود و به بهره‌برداری برسد، ظرفیت پتروشیمی ایران از 60میلیون تن به 120میلیون تن خواهد رسید.» طبق گفته شریفی نیک‌نفس، این اتفاق در بازه زمانی 3 تا 5 سال رخ خواهد داد اما برای اینکه این اتفاق رخ بدهد نیاز است مباحث پایین‌دستی را توسعه بدهیم. او تأکید کرد: «در کنار آن نیز باید بحث صادرات را توسعه بدهیم و بازوهای صادراتی کشور را تقویت کنیم.»

حمایت از یکپارچه‌سازی صنعت پتروشیمی اصلی‌ترین وظیفه دولت در این عرصه است

طبق گفته مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی تقریباً تمامی پتروشیمی‌های دولتی در حال حاضر بر اساس اصل44 واگذار شده‌اند. شریفی نیک‌نفس در مورد همکاری دولت با فعالان بخش پتروشیمی گفت: «در زمینه همکاری دولت و بخش خصوصی در این زمینه درگیری چندانی وجود ندارد اما همچنان این بحث وجود دارد که دولت بتواند مسئله یکپارچه‌سازی را حفظ کند. پتروشیمی یک صنعت یکپارچه است و زنجیره ارزش آن باید حفظ شود.» او ادامه داد: «به این ترتیب دولت باید در این زمینه تلاش کند تا این یکپارچه‌سازی را حفظ کند. به این ترتیب حمایت از یکپارچه‌سازی صنعت و توسعه صادرات اصلی‌ترین وظیفه دولت در قبال پتروشیمی‌هاست تا بتوانیم به صورت هم‌صدا صادرات را انجام بدهیم.» طبق گفته این فعال حوزه صنعت پتروشیمی در حال حاضر به دلیل تعدد واحدهای صادرکننده محصولات پتروشیمی تفرقه‌ای در جهان به وجود آمده که باعث ایجاد نوعی رقابت‌های منفی در بازار پتروشیمی کشور می‌شود اما اگر همه‌چیز به درستی پیش برود می‌توانیم جلوی این مسئله را بگیریم. او اضافه کرد: «دغدغه دیگری که وجود دارد مربوط به پتروشیمی‌هایی است که به صندوق‌های بازنشستگی یا نظایر آن واگذار شده‌اند، این‌ها نیز باید هر چه زودتر به خودِ مردم یا همان بخش خصوصی واقعی واگذار شوند.»

نقش نظارتی دولت بر مجتمع‌های پتروشیمی کم‌رنگ شده‌است

اخیراً آتش‌سوزی‌های بسیاری در مجتمع‌های پتروشیمی رخ داده‌است. مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی در مورد این آتش‌سوزی‌های به خبرنگار پایگاه خبری اتاق ایران گفت: «اینجا نقش نظارت حاکمیت بر سرمایه‌های ملی اهمیت پیدا می‌کند. بالاخره واگذاری یک مجتمع یا کارخانه نباید به صورتی باشد که نقش نظارتی در آن کم‌رنگ شود. قطعاً بخش‌های HSE و ایمنی باید به عنوان استانداردهای ملی ابلاغ شود و سپس از سوی حاکمیت نظارت شود.»

شریفی نیک‌نفس معتقد است دولت به طور جدی به مسئله نظارت بر مجتمع‌ها نپرداخته‌است. او گفت: «در بخش نظارتی، استانداردهای ایمنی به صورت مستمر باید مورد نظر قرار بگیرد و گزارش‌هایی از موارد ایمنی ارائه شود. اما به نظر من این نقش به صورت بسیار کم‌رنگی ایفا می‌شود.» او ادامه داد: «در حال حاضر نیز در همین راستا جلسات مهمی در شرکت ملی صنایع پتروشیمی با حضور مسئولان ایمنی مجتمع‌های پتروشیمی و مسئولان شهرک‌هایی که پتروشیمی‌ها در آن‌ها قرار دارند برگزار شده‌است و من در این زمینه امیدوار هستم که مشکلات برطرف شود.»

پر بودن مخازن دلیل اصلی آتش‌سوزی نیست

برخی ادعا می‌کنند اصلی‌ترین دلیل آتش‌سوزی‌های اخیر انبارِ بیش از حد استاندارد مواد بوده‌است. اما شریفی نیک‌نفس در این باره گفت: «من به عنوان مدیرعامل بازرگانی شرکت پتروشیمی تأیید نمی‌کنم که انبار بیش از حد مواد باعث آتش‌سوزی‌های اخیر شده باشد. مجتمع‌های پتروشیمی، تولید مستمر دارند.» او ادامه داد: «لازم است در یک فرایند یکپارچه‌سازی، قراردادهای بلندمدتی ببندند و موجودی کالا مدیریت شود. به این ترتیب مخازن از یک ظرفیت حداقلی و استاندارد برخوردار خواهند بود. به هر حال مخازن نباید آنقدر پر شوند که منجر به بروز خطر آتش‌سوزی بشوند.»

موضوعات :
در همین رابطه