صبح امروز رضا اردکانیان، وزیر نیرو در نشست علنی مجلس از دلایل خاموشی برق در روزهای اخیر گفت. اردکانیان اولین دلیل خاموشیها را خشکسالی عنوان کرده و گفت: سال آبی ۱۳۹۹- ۱۴۰۰ که از اول مهرماه گذشته آغاز شده از خشکترین سالها در ۵۰ سال اخیر بوده است. وقتی من در آبانماه سال ۱۳۹۶ کارم را شروع کردم سال آبی ۱۳۹۶ – ۱۳۹۷ هم خشکترین سال در ۵۰ سال اخیر بود. حجم مفید مخازن سدها که نیروگاه برق آبی دارند مشخص است. امسال حجم مفید ما نسبت به پارسال ۵۰ درصد کاهش یافته و این موجب ۳۵۰۰ مگاوات کاهش ظرفیت برق شده است.
مهمترین نکات گفتههای وزیر نیرو را در زیر بخوانید.
-دلیل دوم خاموشیها، گرمای زودرس است، زودتر گرمشدن هوا موجب شده دستگاههای سرمایشی هم زودتر به کار بیفتند و نیروگاهها نیز توان خروجی اندکتری داشته باشند.
-در روز ۲۹ اردیبهشتماه سال جاری ما به اوج مصرف ۵۳ هزار و ۸۰۰ مگاوات رسیدیم، در حالی که در سال گذشته این اوج مصرف در روز ۲۴ خردادماه و در سالهای قبل در یکم و نهم تیرماه اتفاق افتاد.
- در سال ۱۴۰۰ متوسط مصرف انرژی روزانه ۲۲.۵ درصد افزایش یافته است. در اردیبهشتماه سال ۱۴۰۰ به نسبت سالهای ۱۳۹۹ – ۱۳۹۸ افزایش ۱۷.۹ درصدی را شاهد بودیم.
-دلیل بعدی خاموشیها که غافلگیر کننده بوده، بحث رمزارزهاست. اگر استخراجگر با مجوز این کار را کند صادرات انرژی انجام میدهد و اگر هم پنهانی است این کار غیرقانونی است. وقتی تولید رمزارز به صورت پنهان انجام میشود مصرف انرژی هم به مراتب بیشتر است.
- از تیرماه پارسال تا فروردینماه ۱۴۰۰ با کمک نیروی انتظامی سیر کشف دستگاههای رمزارز غیرقانونی رو به افزایش است و ۱۷۵ هزار دستگاه ضبط شده است.
- براساس آخرین گزارش مراجع جهانی ۱۰ درصد انرژی مصرفی تولید رمزارزها در جهان مربوط به ایران است و این یعنی حداقل ۲۰۰۰ مگاوات صرف تولید رمزارز میشود.
- مطابق مصوبه هیات وزیران آن تعداد دستگاه رمزارز که مجوز گرفتهاند ۳۲۱ مگاوات بیشتر مصرف ندارند. انتظار میرود به زودی در این باره تدابیری با هماهنگی دستگاههای مربوطه اندیشیده شود.
- خشکسالی، کمبود آب در سد برای تولید برق و افزایش دمای زودهنگام و استفاده از رمزارز موجب شد برخلاف همه سالهای گذشته رشد مصرفمان ۱۹ درصد باشد، یعنی اوج مصرف ما تا آخر اردیبهشت سال جاری نسبت به سال گذشته ۸۵۰۰ مگاوات افزایش یافت.
- ما هر سال از آخر شهریورماه واحدهای نیروگاهی را به مرور برای تعمیرات تا آخر خردادماه سال بعد میفرستیم که امسال سرعت بیشتری به تعمیرات دادیم همچنین تلفات شبکه که از ابتدای دولت ۱۴.۵ درصد بود به ۹.۲ درصد رسیده و راندمان نیروگاه کشور نیز افزایش یافته است.
- در دنیا هر ۱۰ سال به طور متوسط فروپاشی گسترده در صنعت برق رخ میدهد اما یکی از افتخارات ما این است که امسال، سال هفدهم را طی میکنیم و توانستیم صنعت برق را مدیریت کنیم.
- فقط یک نامه، دستور و ابلاغیه از هر جنس که به وزارت نیرو ابلاغ شده باشد نشان دهید محدودیتی تحت تأثیر پیمان پاریس ایجاد کرده باشیم. ما خودمان نیروگاه ساز هستیم این حرفها و اطلاعات ناقص ممکن است ذهنیت جامعه را متوجه مطالب غیرواقعی کند.
- رقم صادرات خالص یعنی صادرات منهای واردات در صنعت برق که ۸۵ هزار مگاوات ظرفیت دارد، ۵۰۰ مگاوات هم نیز ما برق هم وارد میکنیم.
-برای هر بیتکوین باید ۳۰۰ مگاوات ساعت انرژی مصرف شود یعنی برق شبانه روز ۳۰ هزار مسکن باید قطع شود که یک بیتکوین تولید شود.
–تولید بیتکوین درآمد ارزی ایجاد میکند ولی ۳۲۱ مگاوات تولید مجاز است. ما باید این کار را نظاممند کنیم که در شرایط گرما و کرونا این کار به شکل غیرمجاز توسعه پیدا نکند.
-ما ۱۵ هزار مگاوات را برای سرمایه گذاری آماده کردیم ولی عملیاتی نشد. با این حال از ۸۵ هزار مگاوات ظرفیت صنعت برق ۲۵ درصد در همین دولت اتفاق افتاد، فقط در برنامه ششم کار ۴۶ نیروگاه را شروع کردیم و ۱۱ هزار مگاوات ظرفیت عملی به مدار آورده شد و دهها برنامه مدیریت مصرف اجرا شده است.