داریوش اسماعیلی، نایب رییس اول کمیسیون صنعت و معدن مجلس
داریوش اسماعیلی، نایبرئیس اول کمیسیون صنعت و معدن مجلس معتقد است ارائه 16 هزار میلیارد تسهیلات به بنگاهها، در وزارت صنعت مصوب و اطلاعات و آمار جمعآوری شده است؛ اما مشکل اصلی پرداخت مربوط به بانکها میشود.
ایران بر روی یکی از کمربندهای اصلی کوهزایی جهان واقع شده اسـت. وقـوع فعالیتهای کوهزایی و تکتونیکی باعث شـده تـا مـواد معـدنی ارزشـمندی بـا ذخیـره احتمالی ۵۴ میلیارد تن در ایران شکل گیرد. ولی باوجود چنـین ذخیـره بـالایی ــ کـه ایران را جزو مهمترین کشورهای معدنی دنیا کرده است ـ سالانه بهطور میانگین ۱۳۰ تا ۱۵۰ میلیون تن مواد معدنی از معادن کشور استخراج میشود که ایـن رقـم معـادل ۲۷/۰ درصد کل ذخایر کشور است. این در حالی است که نرخ بهرهبرداری از ذخـایر معادن در جهان دستکم یک درصد است.
مهدی کرباسیان، رئیس هیات عامل ایمیدرو سال گذشته درباره وضعیت معادن پیشبینی کرده بود که رکود بینالمللی و بازار داخلی این بخش را محاصره خواهد کرد. او دراینباره گفته بود: «سال آینده چند عامل در فضای بینالملل تاثیرگذار خواهد بود که یکی از آنها کاهش نرخ رشد چین است که در حال حاضر از 7 به 6.8 درصد رسیده و پیشبینی میشود در سال 2016 به 6.2 درصد کاهش پیدا کند. این موضوع باعث میشود جایزه صادراتی برای چین افزایش یابد و قیمت سنگآهن و فولاد بیش از این کاهش یابد.»
داریوش اسماعیلی، نایبرئیس اول کمیسیون صنعت و معدن مجلس معتقد است با توجه به اینکه اکثر کارخانهها ایران شاهد رکود نسبی هستند، بخش معدن نیز مانند سایر صنایع از این رکود بینصیب نمانده است.
البته اسماعیلی، وضعیت صنایع معدنی در سال جاری را نامناسب ندانسته و به «پایگاه خبری اتاق ایران» میگوید: با توجه به اینکه کارخانهها گندله به تولید رسیدهاند، در سال جاری نهتنها گندله وارد نشده، بلکه آن را صادر کردهایم. میتوان گفت سال 95 رشد خوبی را در بخش معادن شاهد هستیم.
او وضعیت بخش معدن را در مقایسه با دیگر صنایع، مناسب و روبهرشد میداند.
نایبرئیس اول کمیسیون صنعت و معدن مجلس همچنین معتقد است باید به سمتی حرکت کنیم که قیمت تمامشده تولید فولاد، کمک کند وارد بازار رقابت جهانی شویم. او میگوید: در حال حاضر زیرساختهای اصلی باید مهیا بشود که این امر هنوز محقق نشده است.
اسماعیلی درباره تسهیلات ارائه شده به بخش معادن در سال جاری توضیح میدهد: صندوق بیمه معادن فعالیت بیشتری انجام داده است؛ همچنین مجموعه ایمیدرو از ناحیه مجلس حمایت شد که امید بیشتری در بخش معدن ایجاد کرده است تا بتوانند از بیمه معادن تسهیلات بگیرند.
مشکل اصلی پرداخت تسهیلات به بنگاهها مربوط به بانکهاست
او با اشاره به تسهیلات 16 هزار میلیاردی که قرار بود در سال جاری به بنگاههای کوچک و متوسط داده شود، توضیح میدهد: این 16 هزار میلیارد در وزارت صنعت مصوب و اطلاعات و آمار جمعآوریشده است، اما مشکل اصلی پرداخت مربوط به بانکها میشود. چنانچه در بسیاری از استانها هنوز یک ریال از این تسهیلات هم پرداخت نشده است.
به گفته نایبرئیس اول کمیسیون صنعت و معدن مجلس، مسئولان بانکها و وزارت صنعت در آیندهای نزدیک به مجلس دعوت میَشوند تا درباره اینکه طرح به کجا رسیده است، توضیحاتی ارائه دهند.