در نشست شورای روسای اتاق‌های سراسر کشور مطرح شد

اتاق‌های استانی از ظرفیت‌های ICC برای تعاملات بین‌المللی بهره ببرند

در نشست شورای روسای اتاق‌های سراسر کشور ظرفیت‌های اتاق بازرگانی بین‌المللی (ICC) مورد توجه قرار گرفت و تأکید شد: اتاق‌های استانی نسبت به استفاده بهینه از خدمات ICC در راستای تقویت تعاملات بین‌المللی، فعال‌تر شوند.
خبرنگار
تاریخ: 27 آبان 1403
شناسه: 71627

روسای اتاق‌های سراسر کشور در نشست اخیر با هیات‌رئیسه اتاق ایران به بررسی ظرفیت‌های اتاق بازرگانی بین‌المللی پرداختند و درباره راه‌های تقویت و افزایش ضمانت اجرای مصوبات شورای گفت‌وگو صحبت کردند.

رئیس اتاق ایران با اشاره به برگزاری همایش خرما در استان بوشهر به همت اتاق بوشهر و همایش توسعه صادرات غیرنفتی در استان آذربایجان شرقی به همت اتاق تبریز، گفت: معتقدم این تلاش‌ها که از سوی روسای اتاق‌ها، انجمن‌ها و مراکز پژوهش‌های هر اتاق انجام می‌شود، دیده شده و اثرات مثبت خود را در بهبود وضعیت اقتصاد خواهد داشت.

صمد حسن‌زاده در نشست شورای روسای اتاق‌های سراسر کشور، به ملاقات با وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز اشاره کرد و افزود: در این جلسات درباره امضای توافق‌های تجارت ترجیحی با دیگر کشورها و احیای جایگاه سازمان توسعه تجارت بحث شد. نشست دیگری با معاونان وزیر کشور داشتیم و محوریت آن تأکید بر اجرای مفاد قانون بهبود مستمر محیط کسب‌وکار بود.

رئیس اتاق ایران ادامه داد: در ادامه ملاقات‌ها با رئیس سازمان توسعه تجارت نشستی داشتیم که در این جلسه روسای کمیسیون‌های تخصصی بر تولی‌گری تجارت توسط این سازمان تأکید کردند و درباره اهمیت انتقال فرآیند برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی به بخش خصوصی صحبت شد.

حسن‌زاده به نشست کمیسیون صنایع غذایی اتاق ایران با اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس اشاره و تأکید کرد: در این جلسه دریافت گواهی بهداشت برای واردات مواد اولیه موردنیاز صنایع غذایی مورد توجه قرار گرفت. همچنین در مدت یک ماه گذشته روسای اتاق‌های سراسر کشور نشستی را ترتیب دادند که به میزبانی اتاق تبریز برگزار و در آن حل مشکلات ناشی از تعهدات ارزی برای صادرکنندگان تأکید شد.

او به برگزاری نخستین نشست روسای مراکز پژوهشی اتاق‌های استانی اشاره کرد و افزود: قاعده‌مند شدن موضوعات پژوهشی و حرکت هماهنگ مراکز در همه اتاق‌ها محور اصلی این نشست بود. در ادامه نشست هیات مدیره داوری اتاق ایران را داشتیم و بعد از آن صدو بیست‌و ششمین نشست شورای گفت‌وگو برگزار شد.

بر اساس اظهارات رئیس اتاق ایران، شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی، فرصت و جایگاه بسیار خوبی است و برنامه‌های مناسبی برای این شورا در قانون دیده شده است، بنابراین انتظار می‌رود گفت‌وگوهایی که در این شورا صورت می‌گیرد و پیشنهاداتی که از سوی فعالان اقتصادی مطرح می‌شود، بیش از این، مورد بهره‌برداری مسئولان قرار گیرد.

حسن‌زاده در ادامه به نشست با هیات‌رئیسه اتاق مشترک ایران و عراق اشاره و تأکید کرد: اعتقاد دارم ایران ظرفیت صادرات تا ۲۰ میلیارد دلار در سال به عراق را دارد، در حال حاضر میزان صادرات ایران به این کشور بالغ بر 7 میلیارد دلار بوده که طبق پیش‌بینی‌ها تا پایان سال به 12 میلیارد دلار خواهد رسید.

او خاطرنشان کرد: در روند صادرات به عراق در زمینه بازگشت سرمایه مشکلاتی داریم و کشورهای رقیب مانند ترکیه، مصر و هندوستان به بازار عراق ورود کرده‌اند؛ با این حال عراق برای بازار ایران فرصت خوبی است.

رئیس اتاق ایران همچنین به برگزاری نشست کمیسیون فرش اتاق ایران اشاره و تصریح کرد: صنایع‌دستی برای ایران فرصتی است که باید برای آن هم در اتاق ایران و هم اتاق‌های استانی، برنامه‌ریزی اساسی صورت گیرد تا ببینیم با چه تنظیمی می‌توان از محل صادرات صنایع‌دستی، درآمد ارزی داشته باشیم.

او همچنین جزئیاتی درباره نشست مشترک کمیسیون گمرک و کشاورزی و کمیسیون خدمات فنی و مهندسی اتاق ایران ارائه داد و افزود: در نشست کمیسیون خدمات فنی و مهندسی تفاهم‌نامه‌ای در راستای همکاری بیشتر در حوزه مکران به امضا رسید.

رئیس اتاق ایران انتشار گزارش ویژه کمیسیون مدیریت واردات اتاق ایران درباره بررسی عضویت ایران در گروه ویژه اقدام مالی (FATF) را مورد توجه قرار داد و تأکید کرد: در این گزارش درباره عضویت ایران و اثرات آن بر بهبود شرایط اقتصادی و مالی کشور صحبت شده است و طبق بررسی‌ها این موضوع می‌تواند شفافیت مالی، بهبود روابط بین‌المللی و جذب سرمایه‌گذاری خارجی را افزایش دهد.

او همچنین به انعقاد یادداشت تفاهم تشکیل کمیته مشترک ایران و تانزانیا اشاره کرد و از ابعاد برگزاری همایش استاندارد در استان آذربایجان شرقی و بحث‌های مربوط به اهمیت نظارت بر کیفیت محصولات صادراتی سخن گفت. بر اساس اظهارات رئیس اتاق ایران دومین همایش ملی امنیت اقتصادی با همکاری بین اتاق ایران و پلیس امنیت اقتصادی برگزار و موجب شد سطح همکاری‌های این دو بخش افزایش پیدا کند.

حسن‌زاده از مشارکت اتاق ایران در نمایشگاه کیش‌اینوکس و جلسات تخصصی که در حاشیه این نمایشگاه برگزار شد، جزئیاتی را مطرح کرد و افزود: اعضای هیات‌رئیسه اتاق ایران از نمایشگاه بین‌المللی صنعت برق نیز بازدید کردند. متأسفانه در حوزه نارسایی برق، دولت با کمبودهایی روبه‌رو است، بنابراین باید واحدهای تولیدی و بخش خصوصی در این موضوع ورود پیدا کنند و تنها راه مشارکت فعالان بخش خصوصی در احداث نیروگاه‌های خورشیدی است.

او ادامه داد: دولت تصمیم گرفته طی دو سال آینده، در بعضی روستاها پنل‌های خورشیدی نصب شود و بنگاه‌های اقتصادی هم با تشکیل سندیکاها و مجموعه‌هایی که می‌تواند در استان‌ها شکل بگیرد، به حل مسائل برق ورود کنند. همچنین انتظار می‌رود دولت با اعطای تسهیلات ارزان‌قیمت و اختصاص محل‌هایی که بتوان در آنها نیروگاه‌های ۳۰ و ۵۰ مگاواتی راه‌اندازی شود، برای حل مشکل برق تدبیر کند.

 در ادامه این نشست، کیوان کاشفی، عضو هیات رئیسه اتاق ایران فضای برگزاری همایش ملی توسعه صادرات غیرنفتی را بسیار امیدوارکننده توصیف کرد و گفت: سخنانی که در این همایش از طرف وزیر اقتصاد در حوزه FATF مطرح شد امیدوارکننده بود و می‌خواهیم بیانیه‌ای در همین رابطه از طرف اتاق ایران منتشر کنیم.

او همایش خرما در بوشهر که با حضور نمایندگان مجلس و تعدادی از روسای اتاق‌های استانی برگزار شد را مورد توجه قرار داد و افزود: اتاق‌ها می‌توانند در قالب این رویدادها، نقطه‌نظرات خود را با نمایندگان خود در مجلس و تصمیم‌سازان دولتی در میان بگذارند.

در بخش دیگری از نشست علی عبداللهیان، رئیس اتاق اردبیل همدلی و انسجام بین اتاق‌ها را ضروری خواند و افزود: به نظر می‌رسد در این دوره شرایط متفاوت است و اتاق‌ها توانستند با همراهی هم شرایط مناسب‌تری را در صحنه اقتصاد خلق کنند و خوشبختانه همراهی خوبی بین دولت و بخش خصوصی ایجاد شده است.

خدمات و چارچوب همکاری اتاق‌های استانی با ICC تشریح شد

در بخش بعدی این نشست، محمد خزاعی، دبیر کمیته ایرانی ICC به معرفی اتاق بازرگانی بین‌المللی (ICC) پرداخت و گفت: محور اقتصاد کشور در اختیار بخش خصوصی است و اتاق‌های بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کانون گردهمایی بخش خصوصی هستند. در این راستا باید توجه داشته باشیم که بخش خصوصی تحت تأثیر عوامل خارج از اختیار خود قرار دارند و باید نسبت به این شرایط فعالانه رفتار کنند، همین رویکرد در سطح بین‌المللی نیز وجود دارد و منجر به تأسیس ICC بعد از جنگ جهانی اول شد.

او ادامه داد: اتاق‌ها باید نسبت به جایگاه خود در اقتصاد حساس باشند و با همین نگاه، بعد پایان جنگ جهانی اول، تعدادی از فعالان اقتصادی دنیا دور هم جمع شدند و اتاق بازرگانی بین‌المللی را سال‌ها پیش از سازمان تجارت جهانی شکل دادند. این اتاق با سه محور کاری و اجرایی تدوین مقررات حوزه تجارت، افزایش آگاهی‌های تجاری فعالان اقتصادی و در نهایت، داوری تأسیس شد.

خزاعی تصریح کرد: یک نماینده از ایران در دادگاه داوری ICC و نماینده‌ای هم در کمیته‌های داوری اتاق بازرگانی بین‌المللی حضور دارند.

دبیر کمیته ایرانی ICC ادامه داد: در ایران آگاهی‌ها نسبت به اتاق بازرگانی بین‌المللی و خدماتی که ارائه می‌دهد بسیار اندک است و به همین دلیل نتوانستیم از ابزار و امکانات این نهاد بهره ببریم.

بر اساس اظهارات دبیر کمیته ایرانی ICC، استراتژی ICC تسهیل تجارت جهانی، ارتقای دسترسی به عدالت و احترام به حاکمیت قانون، تسریع در اقدامات اقلیمی (پایداری کسب‌وکار)، شکل دادن به اقتصاد دیجیتال باز، قابل اعتماد و قابل تعامل و تقویت همکاری‌های چندجانبه، است.

او از توسعه تدریجی این نهاد بین‌المللی سخن گفت و افزود: فدراسیون اتاق‌های بازرگانی جهانی (WCF)، کنگره اتاق‌های بازرگانی جهانی (WCC)، کمیته‌های ملی و دیوان بین‌المللی داوری، بازوان اجرایی اتاق بازرگانی بین‌الملل را تشکیل می‌دهند.

خزاعی پیشنهاد داد: از آنجا که اتاق‌های سراسر کشور روی تعامل سازنده با کشورهای مختلف برنامه‌ریزی می‌کنند برای این منظور می‌توانند از خدمات کنگره اتاق‌های بازرگانی جهانی بهره ببرند. خدماتی در چارچوب این کنگره ارائه می‌شود که در رابطه با فعالیت بین‌المللی اتاق‌های استانی، مؤثر هستند.

به باور دبیر کمیته ایرانی ICC ضرورت دارد برای حضور در بازارهای جهانی از ظرفیت‌های اتاق بازرگانی بین‌المللی بهره کافی ببریم که قدم اول شناسایی خدمات و چارچوب‌های این نهاد بین‌المللی است. اتاق ICC کمیسیون‌های تخصصی هم دارد که باید از خدمات آنها نیز بهره ببریم.

او تصریح کرد: اتاق بازرگانی بین‌المللی توجه ویژه‌ای روی اقتصاد دیجیتال با تمرکز با هوش مصنوعی، حاکمیت داده‌ها، امنیت سایبری، استانداردسازی تجارت دیجیتال، دارد. همچنین چندجانبه‌گرایی تجاری را نیز در دستورکار قرار داده و برای این اهداف خود با دیگر نهادهای بین‌المللی همکاری می‌کند.

او خاطرنشان کرد: امروز همه اتاق‌های استانی در ICC عضو هستند و شبکه‌ای با نمایندگان رابط اتاق‌های سراسر کشور شکل گرفته که بسیار اثرگذار است. سعی داریم در قالب این جلسات ضمن معرفی خدمات، چگونگی استفاده از این ظرفیت‌ها را تشریح کنیم.

محمد خاکی، رئیس اتاق خرم‌آباد، شناخت از ICC و شرایط روز جهان را ضروری خواند و مطالعه تطبیقی از اتاق‌های ایران و اتاق‌های جهان و اینکه اتاق‌های ایران در کدام بخش‌ها می‌توانند فعال شوند را درخواست کرد.

محمود نجفی‌عرب، رئیس اتاق تهران امکان استفاده از ظرفیت اتاق بازرگانی بین‌الملل در حوزه نقل‌وانتقال بانکی و رفع تحریم‌ها سئوال کرد و گفت: معتقدم می‌توان از طریق ICC فعالیت‌های حقوقی سنگینی علیه تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا انجام دهیم که از طرف خزاعی مورد تأیید قرار گرفت.

یونس ژائله، رئیس اتاق تبریز به جلسات با رئیس‌جمهور اشاره و ایجاد شرایطی برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی با حمایت دولت در حوزه تولید برق تجدیدپذیر خبر داد و افزود: برگزاری ستاد آفریقا که مسئولیت آن با اتاق باشد را به عنوان یکی از مطالبات جدی بخش خصوصی مطرح کردیم. در این نشست‌ها تصریح شد که فرماندهی این حرکت باید با اتاق‌ها باشد و هیات‌رئیسه اتاق ایران باید برای این هدف برنامه‌ریزی کنند.

مهدی طبیب‌زاده، رئیس اتاق کرمان به ظرفیت‌های اتاق بازرگانی بین‌المللی اشاره کرد و گفت: باید ظرفیت‌های بین‌المللی بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد.

او درباره تقویت شورای گفت‌وگو نیز تصریح کرد: خوشبختانه هر سه قوه به صراحت بر اهمیت همکاری با بخش خصوصی صحبت می‌کنند؛ اما در روند اجرا زمینه رشد بخش خصوصی مهیا نیست. پس باید چند اقدام خاص صورت گیرد؛ اول اینکه یک جلسه شورا با حضور رئیس‌جمهور برگزار شود. وزیر کشور در معرفی استانداران خود روی توجه به شورای گفت‌وگو تأکید کند. تلاش برای افزایش ضمانت اجرای مصوبات شورای گفت‌وگو نیز باید در دستورکار قرار گیرد.

پرهام رضایی، رئیس اتاق کرج نیز به برگزاری نشست‌های شورای گفت‌وگوی استانی اشاره کرد و گفت: درباره ناترازی برق در شورای گفت‌وگوی استان تأکید شد که باید ظرفیتی در اختیار سرمایه‌گذاران استان قرار گیرد که درباره ارائه تسهیلات بانکی برای ایجاد پنل‌های خورشیدی در واحدهای متقاضی استان، موافقت شد.

او همچنین از برگزاری نمایشگاه ظرفیت‌های صادراتی استان البرز در حاشیه این نشست هیات نمایندگان اتاق ایران خبر داد.

در همین رابطه