هفته بسیج گرامی باد

رادیو مجازی اتاق ایران 30 آبان 1403

در نشست شورای روسای اتاق‌های سراسر کشور مطرح شد

راه‌اندازی مراکز تجاری، حضور محصولات ایرانی در بازارهای صادراتی را تقویت می‌کند

روسای اتاق‌های سراسر کشور معتقدند راه‌اندازی مراکز تجاری به همت اتاق ایران و با همکاری اتاق‌های سراسر کشور، می‌تواند راهکار خوبی برای تقویت حضور منسجم محصولات ایرانی در بازارهای صادراتی باشد.

سارا ترابی

خبرنگار
24 آبان 1403
کد خبر : 71584
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

نشست روسای اتاق‌های سراسر کشور به میزبانی اتاق تبریز برگزار شد. در این نشست، تمرکز بر بازار آفریقا و راه‌اندازی مراکز تجاری در بازارهای هدف در کنار حل مشکلات ناشی از تعهدات ارزی برای صادرکنندگان، مورد تأکید قرار گرفت.

در ابتدای این نشست، یونس ژائله، رئیس اتاق تبریز با بیان اینکه اتاق تبریز به‌عنوان اولین اتاق با تمرکز ویژه روی صادرات، همایش ملی توسعه صادرات غیرنفتی را برگزار کرد، گفت: قصد داریم در همایش ملی توسعه صادرات غیرنفتی سال جاری توجه ویژه‌ای روی نرخ ارز داشته باشیم. باید بررسی کنیم که آیا در محیط کسب‌وکار کشور نرخ نیما وجود دارد؟ باید به دولت این پیام را بدهیم که بخش خصوصی تفاوت قیمت ارز در بازار آزاد و نیما را درک می‌کند و به همین دلیل شاهد افزایش میزان متقاضیان کارت‌های بازرگانی است چراکه افراد می‌خواهند از مابه‌التفاوت به وجود آمده در قیمت ارز، بهره ببرند که این فضا خسارت سنگینی بر اقتصاد وارد می‌کند.

او پیشنهاد داد: دولت ارز را به نرخ روز با درصدی بالاتر از صادرکننده خریداری کند و این‌گونه صادرکننده ترغیب شود ارز خود را به دولت بفروشد و به دنبال آن صندوق ارزی تقویت شود.

این عضو هیات نمایندگان اتاق ایران معتقد است پیاده‌سازی این طرح نه‌تنها به اقتصاد آسیب نمی‌زند بلکه آن را تقویت خواهد کرد.

این فعال اقتصادی خاطرنشان کرد: تداوم شرایط کنونی، خسارت‌ها به اقتصاد را افزایش و ارزش پول ملی را روزبه‌روز کاهش می‌دهد. بنابراین ضرورت دارد وضعیت شرکت‌هایی که دولت در آنها ضرر می‌کند را تعیین تکلیف کنیم. بخش خصوصی هم در همین اقتصاد فعال است و نمی‌تواند نسبت به آن بی‌تفاوت باشد. پس می‌تواند کنسرسیوم‌هایی توسط بخش خصوصی شکل بگیرد و مدیریت این واحدها را در دست بگیرد تا دولت از زیر بار ضررهای دو هزار همتی خارج شود.

ژائله یادآور شد: تا شرایط این بنگاه‌های زیان‌ده تعیین تکلیف نشوند اقتصاد بهبود پیدا نمی‌کند.

او در ادامه به بازاریابی و تنوع بخشیدن به بازارهای صادراتی اشاره و تصریح کرد: پیشنهاد این است که ستاد آفریقا را در اتاق ایران راه‌اندازی کرده و با یک الگوی مشخص حرکت کنیم. ایجاد مراکز تجاری در کشورهای هدف نیز بسیار مهم است. باید در این مراکز شیوه‌ای اجرا شود تا کالاهای قابل‌ارائه در کشور هدف معرفی شود. از طرفی کشور به ۱۲ تا ۱۴ هزار دلار مواد اولیه نیاز دارد که می‌توان برای تأمین این نیازها هم از ظرفیت مراکز تجاری بهره برد. مسئولیت این مراکز باید با اتاق‌ها باشد تا هرکدام بتوانند متناسب با ظرفیتی که دارند ارتباط با کشورهای همتای خود را تقویت کنند.

ژائله از آفریقا به‌عنوان بازار بزرگی نام برد که بکر باقی مانده است و باید با تمرکز خاصی روی آن برنامه‌ریزی کرد.

او تأکید کرد: در این رابطه نباید منتظر دولت ماند و ضرورت دارد بخش خصوصی همت کند و بازار آفریقا را دریابد.

بخش خصوصی اجرای پروژه‌های بزرگ در چارچوب کنسرسیوم را دنبال کند

صمد حسن‌زاده، رئیس اتاق ایران با نگاهی به سابقه برگزاری همایش ملی توسعه صادرات غیرنفتی در طول ۲۰ سال گذشته، گفت: حدود ۲۰ سال قبل مشکلاتی که در حوزه صادرات داشتیم را با برگزاری همین همایش مطرح، بررسی و حل‌وفصل کردیم. امروز هم فرصتی فراهم است تا موضوعات و مسائل اقتصادی را با مسئولان در میان بگذاریم و اگر این موضوعات کارشناسی و علمی بررسی شود، حل خواهد شد. تعهد ارزی، موضوعی نیست که نتوانیم برای آن راه‌حل پیدا کنیم. پیشنهادها روی میز است و در اختیار تصمیم گیران قرار گرفته است.

او ادامه داد: باید تأکید کنیم که صادرکنندگان صاحبان ارز حاصل از صادرات خود هستند و باوجوداینکه برای تداوم فعالیت صادراتی خود با بن‌بست مواجه شدند، دست از کار نکشیدند و صادرات را ادامه دادند. به ادعای وزارت اقتصاد ۸۲ درصد تعهدات ارزی رفع شده است و این حجم از رفع تعهدات هم در شرایطی انجام شده است که انواع موانع داخلی و خارجی را شاهد هستیم.

حسن‌زاده ادامه داد: از سوی بانک مرکزی اعلام شد که تا چند روز آینده سامانه مبادله ارز در بانک‌های عامل، اجرایی می‌شود و تنها منتظر شیوه‌نامه اجرایی این طرح هستیم تا در چارچوب آن صادرکننده و واردکننده به ارز موردنیاز خود دسترسی پیدا کنند. این روند به‌صورت پایلوت برای صادرکنندگان فولاد اجرایی شده و امیدواریم به نتایج خوبی برسد و به‌تدریج به همه موارد صادراتی تسری پیدا کند.

رئیس اتاق ایران با طرح این سؤال که چرا ایران بااین‌همه ظرفیت نمی‌تواند مشکلات ارزی خود را حل کند، گفت: فرصت خوبی به دست آمده است تا دولت چهاردهم در مسیر حل مشکلات اقتصادی و بین‌المللی با تدبیر عمل کند.

او با اشاره به منابع طبیعی و سرمایه‌های انسانی ایران، تأکید کرد: ایران می‌تواند با تکیه‌بر داشته‌ها و امکانات خود، اقتصادی قدرتمند بسازد. امروز دولت این آمادگی را دارد تا به بخش خصوصی میدان دهد و برای همین نباید منتظر دولت بمانیم بلکه باید با برنامه، کار کارشناسی و منسجم حرکت کنیم. لازم است اقدامات اجرایی به بخش خصوصی واگذار شود تا به بهترین شیوه ممکن به مرحله اجرا برسد.

رئیس اتاق ایران به برنامه دولت برای اجرای پروژه پنل‌های خورشیدی با همکاری چین اشاره و تصریح کرد: این برنامه باید به همت بخش خصوصی اجرا شود.

او تشکیل کنسرسیوم‌ها برای اجرای پروژه‌های بزرگ توسط بخش خصوصی را موردتوجه قرار داد.

دولت نباید در امور اجرایی دخالت کند

حسین پیرموذن، نایب‌رئیس اتاق ایران از حمایت‌های اتاق ایران از برگزاری همایش‌ها و رویدادهای کارشناسی و تخصصی به همت اتاق‌های سراسر کشور خبر داد و گفت: در نشستی که با وزیر صنعت، معدن و تجارت داشتیم بیشترین توجه به تعهدات ارزی مربوط بود.

او ادامه داد: اصل مطلب در صحنه اقتصاد، اشاره به راه‌ها و روش‌هایی است که راه ورود رانت را در اقتصاد کشور باز کرد. امروز دولت به‌جای نظارت، دخالت می‌کند. حتی در روند صدور کارت‌های بازرگانی نیز ورود کرده و می‌بینیم که وضعیت صدور کارت‌های بازرگانی مشوش شده است.

نایب‌رئیس اتاق ایران درباره راه‌اندازی مراکز تجاری در کشورهای هدف، گفت: باید در اتاق ایران کمیته‌ای تشکیل دهیم و بر اساس مصوبه هیات نمایندگان درباره تشکیل مراکز تجاری به‌صورت کارشناسی، طرح پیشنهادی را اجرا کنیم. البته فراموش نکنیم که طبق قانون اتاق‌های مشترک باید در راه‌اندازی مراکز تجاری فعال باشند.

جایگاه بخش خصوصی را در سطح جامعه بهبود ببخشیم

علی عبداللهیان، رئیس اتاق اردبیل خاطرنشان کرد: بخش خصوصی همواره به‌صورت پراکنده نسبت به اقتصاد نگاه نقادانه داشته است؛ اما باید در همین وضعیت، جایگاه خود را در اقتصاد ارتقا دهیم. شاید ۲۰ درصد اقتصاد دست بخش خصوصی واقعی است؛ اما همین سهم ناچیز هم سامانی ندارد. در این شرایط باید به‌گونه‌ای رفتار کنیم تا نخبگان بخش خصوصی به اتاق‌ها اعتماد کنند و وارد میدان شوند.

این فعال اقتصادی تصریح کرد: کارآفرینان و سرمایه‌گذاران، نخبگان جامعه هستند. نگاه‌ها به تولیدکنندگان، صنعت‌گران، بازرگانان و فعالان اقتصادی درست و دقیق نیست و باید سعی کنیم جایگاه واقعی خود را در جامعه احیا کنیم.

بخش خصوصی باید مطالبه‌گر باشد

محمدرضا توکلی‌زاده، رئیس اتاق مشهد نیز احیای سنگرهایی که در طول سالیان گذشته از اختیار بخش خصوصی خارج شده را خواستار شد و گفت: بخش خصوصی باید مطالبه‌گر باشد تا همین سهم ناچیز در اقتصاد را هم از دست ندهد. ایران کشور ثروتمندی است و شرایطی که بر جامعه حاکم است تناسبی با داشته‌ها ندارد.

بخش خصوصی توانمند نیاز امروز اقتصاد ایران است

محمد ایرانی، رئیس اتاق قم، مطالبه‌گری از دولت در کنار توانمندسازی بخش خصوصی را موردتوجه قرار داد و گفت: بخش خصوصی باید خود را توانمند کند و برای رهایی از شرایط حاکم، برنامه پیشنهادی ارائه دهد.

به باور این فعال اقتصادی آنچه باید انجام شود، پیدا کردن ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های قابل سرمایه‌گذاری است. درواقع بخش خصوصی باید بیش از گذشته وارد میدان شود و برای ایفای نقش اصلی خود برنامه‌ریزی کند.

تجارت با پاکستان بر اساس موافقت‌نامه تجارت آزاد یک ضرورت است

عبدالحکیم ریگی، رئیس اتاق زاهدان، ارز را مشکل اصلی صادرکنندگان دانست و تصریح کرد: تبادلات پایاپای یک نیاز است که در ارتباط با برخی کشورها مانند پاکستان، قابل‌اجراست. بخش خصوصی می‌تواند راه‌هایی پیدا کند که حتی در شرایط تحریمی هم قابل‌استفاده است؛ اما دولت نمی‌تواند در این مسیرها قدم بردارد.

عضو هیات نمایندگان اتاق ایران پیشنهاد داد: در ارتباط با پاکستان امضای موافقت‌نامه تجارت آزاد دنبال شود.

امروز زمینه توافق درباره اقلام مختلف برای تجارت آزاد فراهم است.

اتاق ایران رایزنان بازرگانی را انتخاب کند

علیرضا خامه‌زر، رئیس اتاق بیرجند با نگاهی به شرایط حاکم بر صادرات و واردات گفت: کارت‌های پیله‌وری صادر و حجم بالایی از صادرات در مرزها توسط همین پیله‌وران انجام می‌شود؛ اما به ازای آن ارز ناچیزی وارد کشور می‌شود. درواقع شرایطی ایجاد شده که صادرکنندگان بزرگ توان فعالیت را از دست دادند و صادرات با ارزش پایین‌تری در مرزها انجام می‌شود، حال در این شرایط چگونه انتظار داریم که ارز صادراتی وارد کشور شود.

این فعال اقتصادی انتخاب رایزنان بازرگانی از سوی اتاق ایران را خواستار شد و تأکید کرد: بخش خصوصی توان خود را گذاشته تا از ظرفیت‌های ممکن بهره ببرد و سطح تولید و تجارت را ارتقا دهد؛ اما قوانین مانع هستند.

اتاق‌های استانی حامی راه‌اندازی مراکز تجاری هستند

قاسم کریمی، رئیس اتاق ارومیه، ایجاد مراکز تجاری در کشورهای هدف را اقدامی مؤثر ارزیابی کرد و افزود: اتاق‌های استانی برای راه‌اندازی مراکز تجاری آمادگی دارند و از این طرح حمایت می‌کنند.

بازار آفریقا برای تجارت و سرمایه‌گذاری مشترک ظرفیت‌های خوبی دارد

محمدرضا رمضانی، معاون پارلمانی اتاق ایران نیز به ظرفیت‌های قاره آفریقا برای تقویت سطح روابط تجاری با این کشورها اشاره کرد و گفت: کمک‌های دولت ایران به کشورهای آفریقایی که در دستور قرار گرفته است باید به سمت توسعه صادرات و سرمایه‌گذاری‌های مشترک سوق پیدا کند و در این رابطه اتاق می‌تواند مشاور و فعالان اقتصادی مجری خوبی باشند.

بخش خصوصی باید وابستگی خود را نسبت به دولت کاهش دهد

غلامحسین یوسفی، رئیس اتاق زنجان فرصت‌های اندک پیش‌روی فعالان اقتصادی در ارتباط نزدیکی که بین اتاق ایران و دولت شکل گرفته است را مغتنم دانست و گفت: برای تقویت مناسبات تجاری با کشورهای مختلف، ایجاد مراکز تجاری راهگشاست. هرچه بتوانیم وابستگی خود را به دولت کاهش دهیم، موفق‌تر هستیم. پس دفاتر تجاری راهکار مناسبی خواهد بود.

عضو هیات نمایندگان اتاق ایران، واقعی‌سازی نرخ ارز را مطالبه بخش خصوصی دانست و تصریح کرد: باید مالکیت ارز را برای صادرکنندگان محترم بشماریم.

سازوکار صدور کارت بازرگانی بازنگری شود

مسعود بنابیان، نایب‌رئیس اتاق تبریز درباره وضعیت صدور کارت بازرگانی گفت: سازوکار صدور کارت بازرگانی مشکل‌ساز است و باید مورد بازنگری قرار بگیرد.

دولت به بخش خصوصی اعتماد کند

قاسم رضائیان، رئیس اتاق رشت با بیان اینکه لازم است وضعیت ارز، آسیب‌شناسی شود، تأکید کرد: کمیته‌ای در نظر گرفته شود تا برخورد دولت با مسئله ارز را به‌طور حقوقی بررسی کرده و نتیجه را با دولت به اشتراک بگذارد.

او اجرای ناهماهنگ در روند صدور کارت بازرگانی را یک چالش جدی عنوان کرد و ادامه داد: باید موضوعات تخصصی را به کمک اهل فن و حرفه دنبال کنیم. این مطالبه جدی بخش خصوصی از دولت است که به فعالان اقتصادی اعتماد کند.

اتاق‌های استانی ظرفیت خوبی برای تحقق توسعه هستند

محمدرضا بهرامن، نایب‌رئیس اتاق ایران، نگاه تخصصی به اتاق‌ها متناسب با ظرفیت‌های هر استان و منطقه را رویکرد و محور فعالیت‌های اتاق ایران عنوان کرد و گفت: برای تحقق توسعه، اتاق‌های سراسر کشور، ظرفیت قابل‌توجهی هستند که باید دیده شوند. اتاق ایران در همه نشست‌ها و دیدارهای خود با مسئولان این موضوع مهم را مورد تأکید قرار می‌دهد.

بهرامن افزود: در نشستی که به‌تازگی با رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام داشتیم نیز درباره جایگاه اتاق در مسیر توسعه صحبت کردیم و یادآور شدیم که توسعه نیاز امروز ایران است؛ برای تحقق این هدف هرکدام از ارکان و بخش‌ها مأموریتی دارند و تنها لازم است به بخش خصوصی اعتماد شود.

مهم‌ترین اقدامات اتاق تبریز در دوره دهم هیات نمایندگان

در بخش ابتدایی این نشست، جعفر محرمی، دبیر اتاق تبریز به مهم‌ترین رویکرد هیات نمایندگان اتاق تبریز در دوره دهم اشاره و تصریح کرد: اتاق تبریز در صدور کارنه‌تیر بعد از اتاق تهران، رتبه دوم را به خود اختصاص می‌دهد و در هفت ماه ابتدایی سال جاری بالغ‌بر ۴۴ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش متقاضی صدور کارت بازرگانی داشته است.

او ادامه داد: در حوزه آموزش هم در سال جاری در ۷ ماه ابتدایی سال، ۱۲ هزار ساعت نفر دوره آموزشی برگزار کردیم.

در رابطه با نشست‌های شورای گفت‌وگو نیز همواره در بین استان‌ها جزو سه استان اول بودیم که البته در سال جاری به دلیل تغییر در استانداری با سیر نزولی مواجه بودیم. در این بین دبیرخانه ۶ میز تجاری نیز در اتاق تبریز فعال است.

محرمی، ارتقای در تعداد اعزام و پذیرش هیات‌های تجاری از تبریز به کشورهای مختلف به‌ویژه روسیه را از دستاوردهای این دوره هیات نمایندگان اتاق تبریز دانست و افزود: بالغ‌بر ۸۷ میلیون دلار سطح روابط تجاری استان با روسیه است.

بر اساس اظهارات او در همایش ملی توسعه صادرات، مرکز شتاب صادرات که به‌صورت آنلاین فعالیت خواهد کرد، رونمایی می‌شود.

او خاطرنشان کرد: بحث تقویت صادرات به آفریقا را به‌عنوان یک ایده مطرح کردیم و به دنبال آن هستیم که برای آن برنامه‌ریزی کنیم.

در همین رابطه