رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی همدان در دیدار اعضای هیات رئیسه اتاق همدان با حجابی کرلانگیچ، سفیر ترکیه در تهران، با تأکید بر تلاش این اتاق برای توسعه روابط تجاری استان همدان و ترکیه، گفت: اتاق همدان در راستای تقویت روابط تجاری دوجانبه پیشنهادهایی ارائه داده است.
رحیم مرتضایی در این نشست با اشاره به ظرفیتهای اقتصادی استان همدان اظهار کرد: استان همدان پتانسیلهای فراوانی در زمینه صادرات محصولات کشاورزی همچون سیر و گردو، صنعتی و صنایعدستی دارد.
مرتضایی ضمن تأکید بر برقراری ارتباط اتاق همدان با شهرهای کشور ترکیه افزود: با توجه به اینکه در ابتدای دوره دهم اتاق همدان، با اتاق اسپارتا برای ازسرگیری روابط مکاتبه شد و متأسفانه پاسخ نگرفتیم، پیشنهاد پیگیری تفاهمات انجام شده توسط سفیر ترکیه را داشته و علاوه بر مکاتبه با اتاقهای اسپارتا و نیکسار، از برقراری ارتباط اتاق همدان با شهرهای ازمیر و استانبول نیز حمایت نمایند.
وی با اشاره به میزان مبادلات تجاری استان همدان و کشور ترکیه خاطرنشان کرد: از استان همدان به کشور ترکیه قریب به 9 میلیون دلار صادرات صورت میگیرد و واردات استان همدان از ترکیه نیز در سال ۲۰۲۳ مبلغ نه میلیون و 556 هزار دلار بوده است.
رئیس اتاق همدان تصریح کرد: عمده اقلام صادراتی استان همدان فروسیلیس، هیدروکسید سدیم، دیاکسید سیلیس، رب گوجهفرنگی، آرد، ترهبار، محصولات صنایع غذایی و انواع جار و بطری شیشهای بوده است.
مرتضایی ادامه داد: نخ نساجی، قطعات ماشینآلات کشاورزی، لوله و پروفیل بدون درز، موتورهای پیستونی، انواع چرخدندهها، مواد شیمیایی و جرثقیل نیز عمده اقلام وارداتی بوده است.
رئیس اتاق همدان با بیان اینکه اولویت اول استان همدان گردشگری است، افزود: سالانه تعداد زیادی گردشگر از ایران و از جمله از همدان به ترکیه سفر میکنند که انتظار داریم متقابلاً از ترکیه نیز گردشگران زیادی به استان همدان سفر کنند.
وی با اشاره به نزدیکی فرهنگ کشور ایران به کشور ترکیه اظهار کرد: ازآنجاییکه کشور ایران و کشور ترکیه ازنظر فرهنگی بسیار به یکدیگر نزدیک هستند لذا طی سفرهایی که به این کشور داشتیم احساس غربیگی در این کشور نمیکنیم.
خزایی، نایبرئیس اتاق همدان نیز در این دیدار با بیان اینکه نهاوند نیز ازلحاظ گردشگری و کشاورزی از پتانسیلهای بسیار خوبی داراست، گفت: ازآنجاییکه دولت چهاردهم تأکیدات فراوانی بر گسترش ارتباطات بخصوص ارتباطات تجاری با کشورهای همسایه دارد، گسترش و تقویت ارتباطات برای کاهش اثرات تحریمها بسیار راهگشا خواهد بود.
قنبری، عضو هیات رئیسه اتاق همدان نیز در این نشست با اشاره به نزدیکی کشور ایران به کشور ترکیه اظهار کرد: تولیدکنندگان مبلمان در شهر ملایر به علت نزدیکی به کشور ترکیه و پایین آمدن هزینههای حملونقل میتوانند بازار خوبی را در کشور ترکیه به تولیدات خود اختصاص دهند که لازمه آن ایجاد ارتباط با تولیدکنندگان ترکیهای در این زمینه است.
وی با اشاره به پیشرفتهای اخیر کشور ترکیه ازنظر اقتصادی و صنعتی گفت: کشور ترکیه در سالهای اخیر پیشرفتهای قابلملاحظهای در زمینههای اقتصادی و صنعتی داشته و حرکت خوبی روبهجلو داشته است که از پیشرفت و موفقیت ترکیه بهعنوان همسایه کشور ایران، ایران هم بهرهمند خواهد شد.
عضو هیأت نمایندگان اتاق همدان تصریح کرد: شهر ملایر نزدیک به 5 هزار و پانصد واحد تولیدی مبلمان، منبت، رویهکوبی و رنگآمیزی مبلمان دارد که تنها شهرک تخصصی تولید مبلمان بهعنوان تنها شهرک صنعتی صد در صد فعال ایران در این شهر است.
وی ادامه داد: این صنعت در شهر ملایر توانسته برای حدود 12 هزار نفر بهصورت مستقیم و 30 هزار نفر بهصورت غیرمستقیم اشتغال ایجاد نماید که اگر بتوانیم ارتباط خوبی با تولیدکنندگان چوب در ترکیه برقرار کنیم خواهیم توانست بازار خوبی نیز برای تولیدکنندگان ایرانی در ترکیه فراهم نماییم.
نجفی، معاون طرح و برنامه اتاق همدان نیز در این نشست با اشاره به تجربه موفق فعالیت شرکتهای ترکیهای در ایران اظهار کرد: شرکتهای ترکیهای در سالهای گذشته در ایران فعالیت داشتند که با شناسایی فرصتهای سرمایهگذاری در ایران بهخصوص در استان همدان و معرفی این فرصتها به شرکتهای ترکیهای میتوان این تجربه موفق را دوباره تکرار نمود.
وی افزود: اتاق همدان تمام همت و تلاش خود را در جهت استفاده و بهرهگیری از تکنولوژی ایران در کنار استفاده از سرمایهگذاران کشور ترکیهای به کار خواهد بست.
حجابی کرلانگیچ، سفیر ترکیه در ایران نیز با اشاره به ارتباطات فراوان کشور ترکیه با ایران در زمینههای فرهنگی، سیاسی و تجاری گفت: بهترین راه ارتباط بین کشور ترکیه و استان همدان تجارت و گردشگری است.
وی با بیان اینکه یکی از رسالتهای سفارت ترکیه اتصال سرمایهگذار و تولیدکننده است، افزود: یکی از وظایف سفارت، تسهیل ایجاد ارتباط مراکز تأثیرگذار تجاری و فرهنگی است.
سفیر ترکیه در ایران در خصوص چشمانداز حجم تجاری 30 میلیارد دلاری در سال و موانع رسیدن به آن گفت: ما بهعنوان دو کشور همسایه باید حجم تجاری بیشتری داشته باشیم اما شرایط فعلی کمتر اجازه میدهد که دادوستد تجاری بیشتری انجام شود. تحریمهایی که علیه ایران وضع و تحمیل شده است، فشار زیادی به دنبال داشته است. این تحریمها اجازه نمیدهد امور تجاری راحت پیش برود. با تغییرات ایجاد شده امیدواریم در آینده شرایط بهبود یابد و جامعه بینالمللی هم نظرش را نسبت به ایران مثبتتر کند، این تحریمها علیه ایران که عادلانه نیست باید برداشته شود. آنگاه ما هم میتوانیم ارتباط اقتصادی بهتری داشته باشیم.