نهمین بزرگداشت روز ملی آب به همت مرکز مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران برگزار شد. شعار این رویداد «آب، غذا، انرژی؛ هوشمندی در مصرف، امنیت در منابع» است.
لیفن لی (Lifeng Li) معاون آبوخاک فائو (FAO)، به مناسب بزرگداشت روز ملی آب پیامی تصویری ارسال کرد.
معاون آبوخاک فائو در بخشی از پیام خود عنوان کرد: آب یکی از ارزشمندترین منابع جهان است. آب درواقع خون زندگی در رگهای زمین است. آب برای انسان و برای سیاره زمین ضروری است و به همین دلیل آب در محور دستور کار سند 2030 قرار گرفته است. بدون آب قادر نخواهیم بود به هیچکدام از اهداف توسعه پایدار دستیابیم.
او ادامه داد: با تقویت کارکرد اکوسیستمهایمان، ازجمله جنگلها، دریاچهها و تالابها، کوهها و یخچالها، آب به تضمین امنیت غذایی ما در امروز و در آینده کمک میکند.
معاون آبوخاک فائو اشاره کرد: شعار امسال روز جهانی آب، حفاظت از یخچالهاست و تاکید ویژهبر چالشهای خاص در تضمین امنیت آبی جهانی داریم. یخچالها و صفحات یخی حدود هفتاد درصد آب شیرین جهان را دربرمیگیرند. به همین دلیل نیز نقش کلیدی در مصرف آب جهانی و امنیت آبی دارند.
او تصریح کرد: کشاورزی حدود 70 درصد از برداشت آب جهان را شامل میشود. به همین دلیل بخش کشاورزی نقش و مسئولیت کلیدی برای ایجاد امنیت غذایی و آبی در آینده دارد. با این حال منابع آب شیرین با نرخی هشدار انگیز در حال تخلیه هستند. انتظار میرود که بحران آب شامل کمبود آب، خشکسالی، سیلاب و آلودگی بیشترین تأثیر را در دهههای آینده بگذارد.
معاون آبوخاک فائو گفت: رقابت بر سر منابع آب محدود در دسترس در حال افزایش است. بنابراین لازم است که آب را بهعنوان یک کالای عمومی جهانی ارج نهیم. باید از آب محافظت کنیم و آب را در تمام بخشهای اقتصادی به شکل پایدار مصرف و بازمصرف کنیم.
معاون آبوخاک فائو تصریح کرد: فائو میزبان جامعترین پایگاه داده جهانی آب؛ Aquastats است و متولی جهانی دو شاخص توسعه پایدار، بهرهوری مصرف آب و تنش مصرف آب. فائو یک سامانه نزدیک به زمان واقعی مبتنی بر تصاویر ماهواره توسعه داده است که امکان پایش بهرهوری آب کشاورزی در مقیاسهای مختلف را فراهم میکند. این دادهها، همراه با توسعه ابزارهای افزایش بهرهوری آب از کشورها در مدیریت بهتر منابع آب حمایت میکند.
او ادامه داد: فائو از تولید غذا در سراسر جهان با هدف مصرف بهرهورانه آب حمایت میکند تا از این منابع ارزشمند حفاظت شود. در ایران فائو اخیراً راهحل مهمی برای مصرف پایدار آب کشاورزی از طریق مصرف سیلابها شناسایی کرده است. در 2023 باغستان سنتی قزوین در ایران توسط فائو بهعنوان یک میراث جهانی کشاورزی شناسایی شد. به دلیل استفاده از آب سیلاب برای آبیاری امروز این سیستم غذا و اشتغال را برای مردم فراهم میسازد. بهعلاوه موجب تعدیل دمای هوای شهر شده و باعث تغذیه آب زیرزمینی میشود. یک موفقیت مهم دیگر درباره استفاده از آب کشاورزی استفاده از فناوری چند هزارساله قنات برای تأمین آب کشاورزی و مصرف انسانی است.
معاون آبوخاک فائو افزود: این سیستم کارآمد مصرف آب را بهینه کرده و آب با کیفیت را تأمین میکند و در امنیت آب و غذا در کشور نقش ایفا میکند. اینها تنها چند مثال کوچک از نقش فائو و اعضای آن در مدیریت آب کشاورزی است. اما بحرانهای جهانی آب به جهان نشان داده است که آب را نمیتوان بهصورت منفک از بقیه مسائل مدیریت کرد. برای رسیدن به یک توسعه پایدار و عادلانه به یک رویکرد کلنگرانه نیاز داریم. به همین دلیل فائو مدیریت یکپارچه منابع آب را ترویج میکند.
او ادامه داد: فائو بهعنوان روشی قدرتمند برای مدیریت بحران آب و همچنین وضعیت هشدارآمیز سایر منابع ازجمله زمین و خاک بر توسعه و مدیریت هماهنگ آب، زمین و منابع مرتبط تاکید دارد تا رفاه اقتصادی و اجتماعی را حداکثر سازد. بدون اینکه پایداری، اکوسیستمهای حیاتی به خطر میافتد. بدین ترتیب به چندین هدف توسعه پایدار کمک میکند.
معاون آبوخاک فائو به بخشی از پروژه چندجانبه فائو برای کمک به ایران در کاهش مصرف آب کشاورزی در دریاچه ارومیه اشاره کرد. در این پروژه ضمن ارائه راهنماییهای فنی و آماری به ذینفعان ملی و محلی درباره روشهای مدیریت حوضه آبریز از آنها برای تضمین پیامدهای اقتصادی از طریق پیادهسازی روشهای پایدار مدیریت آب حمایت میکند. فائو در پایش مصرف آب در مقیاس حوضه آبریز و عرضه و تقاضای آب در حوضه دریاچه ارومیه کمک میکند. مثالهای موفقیتآمیز بسیاری از کابردهای نوآورانه فناوریها وجود دارد. IWRM مستلزم اقدامات جسورانه و متحد افزایش و هماهنگ شدن اراده سیاسی و مشارکتهای موفقیتآمیز است، بهشرط اینکه بخواهیم در تضمین امنیت آب و غذا در آینده موفق شویم.