خورشید گزدرازی در یادداشتی برای اتاق ایران آنلاین مطرح کرد

بنگلادش و ضرورت ایجاد راه‌های همکاری پایدار تجاری

خورشید گزدرازی، رئیس کمیته مشترک بازرگانی ایران و بنگلادش در یادداشتی با هدف بررسی راه‌های توسعه روابط تجاری با بنگلادش استفاده از روش‌هایی مانند تهاتر کالا برای تسهیل تبادلات مالی را پیشنهاد می‌دهد.
تاریخ: 14 اردیبهشت 1404
شناسه: 85137

در تجارت با بنگلادش، عمده کالاهای صادراتی ایران شامل پسته، خرما، قیر، سیمان و کلینکر است. این در حالی است که اشتراکات فرهنگی دو کشور در مسیر رشد روابط اقتصادی و تجاری مؤثر بوده و ظرفیت مهمی محسوب می‌شود.

با این حال تجارت با بنگلادش با چالش‌هایی همراه است. وجود موانع انتقال پول در حوزه مبادلات مالی و عرصه تعاملات تجاری، یکی از مهم‌ترین این موانع است. باوجود تنوع و ظرفیت بالای کالاها و محصولات ایرانی، اما عمده آن‌ها از طریق کشورهای ثالث به بنگلادش صادر می‌شود و تجارت مستقیم دو کشور چندان قابل‌توجه نیست. همچنین تعرفه‌های ترجیحی در روند تجاری دو کشور و همکاری‌های بانکی دو طرف دارای چالش‌های فراوانی است.

بنابراین استفاده از روش‌هایی مانند تهاتر کالا برای تسهیل مشکل تبادلات مالی می‌تواند به توسعه تجاری دو کشور کمک کند. همچنین فراهم کردن امکان حضور رایزن بازرگانی ایران در سفارت جمهوری اسلامی ایران در بنگلادش و امکان ایجاد خواهرخواندگی یکی از بنادر مهم کشور با یکی از بنادر مهم بنگلادش، از دیگر پیشنهاداتی است که می‌توان در راستای توسعه روابط تجاری دو کشور ارائه کرد.

در کنار این‌ها، توجه به تعرفه‌های ترجیحی در روند تجاری بین دو کشور، می‌تواند نقش بسزایی در توسعه مراودات ایران و بنگلادش داشته باشد. سرمایه‌گذاری در حوزه‌های ساخت‌وساز، سلامت، استارت‌آپ ‌و فناوری اطلاعات در بنگلادش مورد نیاز است و از آن‌ها استقبال می‌شود. ایرانی‌ها می‌توانند به صورت مشارکتی و یا شخصی در این کشور سرمایه‌گذاری کنند.

تجار نیاز دارند تا تعرفه‌های موجود در بنگلادش برای کالاهای ایرانی، شرایط ورود کالا از جمله تعرفه، گواهی‌های استاندارد و بهداشت برای کالاهای ایرانی و دیگر قوانین مهم تجاری و سرمایه‌گذاری از طریق دستگاه‌های ذی‌ربط اطلاع‌رسانی شوند.

همچنین تشویق سرمایه‌گذاران بنگلادشی به حضور در بخش صنعت پتروشیمی ایران و توسعه همکاری‌های دو طرف در دو حوزه مهم خرما و نساجی، از مهم‌ترین راه‌های ایجاد همکاری‌های پایدار تجاری میان ایران و بنگلادش است.

درخواست تبیین موضوع تحریم نبودن مواد غذایی و دارو و مجاز بودن نقل‌وانتقال مالی در این دو حوزه از طریق نهادهای متولی در بنگلادش و ایجاد خطوط نقل‌وانتقال منظم مستقیم بین دو کشور از جمله انتظارات تجار و فعالان بخش خصوصی از دولت است.

برنامه‌های پیش‌بینی‌شده کمیته مشترک در جهت رفع موانع و چالش‌های توسعه صادرات

پیگیری تشکیل کمیته مشترک بازرگانی در کشور بنگلادش، تلاش در مسیر توسعه ارتباطات و همکاری‌های فی‌مابین اتاق‌های بازرگانی دو کشور، تلاش در جهت جذب سرمایه، سرمایه‌گذاران بنگلادشی و سرمایه‌گذاری متقابل در این کشور، تلاش در جهت تسهیل نقل‌وانتقالات پولی و بانکی با استفاده از مکانیسم تهاتر و بهبود زیرساخت‌ها جهت توسعه حمل‌ونقل فی‌مابین دو کشور، برنامه‌ریزی جهت افزایش مبادله هیات‌های تجاری بخش خصوصی دو کشور، برنامه‌ریزی جهت ایجاد پاویون جمهوری اسلامی ایران در نمایشگاه تجارت داکا (DITF)، معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در کشور بنگلادش به فعالان اقتصادی کشور، ارائه اطلاعات جامع در خصوص بنادر کشور بنگلادش به فعالان اقتصادی، اعزام و پذیرش هیات‌های تجاری و حضور در نمایشگاه‌های مهم دو کشور، برگزاری دوره‌های آموزشی نحوه ورود به بازار بنگلادش، برقراری ارتباط مستمر با سفارت بنگلادش در ایران و اطلاع‌رسانی به فعالان اقتصادی از جمله اقدامات کمیته مشترک برای تسهیل تجارت و افزایش همکاری با کشور بنگلادش است.

در همین رابطه