هیات تجاری اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، صبح امروز تهران را به مقصد زاگرب، پایتخت کرواسی ترک کرد.
هیات 30 نفره اتاق ایران در زمینههای ساختوساز، مواد غذایی، انرژی و نیرو، بانکداری، فرش و منسوجات فعال هستند و قرار است ضمن برگزاری نشستهای تخصصی با همتایان خود، در همایش اقتصادی ایران و کرواسی در زاگرب شرکت کنند.
غلامحسین شافعی، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، سرپرستی این هیات را به عهده خواهد داشت.
شناخت کرواسی
کرواسی کشوری است در منطقه بالکان (جنوب مرکزی اروپا) که از شمال با اسلوونی و مجارستان، از شمال شرقی با صربستان، از شرق با بوسنی و هرزگوین و از جنوب با مونتهنگرو و دریای آدریاتیک هممرز است. این کشور با چهار میلیون و 190 هزار جمعیت، در سال 2013 عضو اتحادیه اروپا و در سال 2009 عضو ناتو شد. همچنین در سازمانهای بینالمللی همچون سازمان تجارت جهانی، صندوق بینالمللی پول، فائو و آنکتاد عضو است.
واحد پول این کشور کونا است و هر 5.5 کونا برابر یک دلار است. زاگرب پایتخت و بزرگترین شهر کرواسی است.
اقتصاد کرواسی
تولید ناخالص داخلی کرواسی 61.280 میلیارد دلار است و گندم، ذرت، چغندرقند، دانه آفتابگردان، محصولات عمده کشاورزی و نفت، بوکسیت، کلسیم، آهک، سنگ گچ محصولات عمده صنعتی و معدنی این کشور هستند.
اصلیترین مقاصد صادراتی کشور کرواسی، ایتالیا، بوسنی و هرزگوین، اسلوونی، آلمان، استرالیا، صربستان هستند و کرواتها بیشتر از همه تجهیزات الکتریکی و شیمیایی، سوخت و مواد روغنکاری و مواد غذایی به این کشورها صادر میکنند.
ماشین آلات صنعتی، وسایل حملونقل، تجهیزات الکتریکی، مواد شیمیایی، سوخت هم اصلیترین کالاهای وارداتی به کرواسی هستند و این تجهیزات بیشتر از کشورهای ایتالیا، آلمان، بوسنی و هرزگوین، روسیه، اسلوونی، اتریش، چین، فرانسه به این کشور میآیند.
همچنین گردشگری از منابع درآمد اصلی کرواسی است اما در پی رکود اقتصادی جهانی، صنعت گردشگری این کشور بهشدت آسیب دید و حتی گردشگری داخلی نیز تضعیف شد.
در سال 2014 وضعیت اقتصادی این کشور رو به بهبودی گذاشت، بااینحال پیشرفت چندانی در خصوصیسازی، تسویه بدهیهای کلان بینالمللی و بهبود وضعیت صادرات کالاهای تولیدی این کشور حاصل نشده است. بااینحال در سه سال گذشته دولت برای کوچکسازی و کاهش هزینههای خود اقدامات بسیاری انجام داده است.
تاریخچه روابط اقتصادی ایران و کرواسی
اردیبهشت سال گذشته رئیسجمهور کرواسی در رأس هیاتی به ایران آمد و در همایش اقتصادی دو کشور در اتاق ایران سخنرانی کرد. کلیندا کیتاروویچ در آن همایش به ناچیز بودن حجم روابط تجاری دو کشور اشاره و بر لزوم تشکیل اتاق مشترک تأکید کرد.
مردادماه امسال هم معاون وزیر خارجه این کشور به اتاق ایران آمد و خواستار حل مسائل بانکی میان دو کشور با هدف ارتقای سطح مبادلات تجاری شد.
تجارت ایران و کرواسی
آخرین آمار صادرات و واردات ایران و کرواسی حکایت از سطح بسیار ناچیز مبادلات تجاری میان دو کشور دارد. طبق آمار سال 2016، ایرانیها 596 هزار دلار به کرواسی کالا صادر کردهاند و در مقابل کرواتها، 25.683 هزار دلار به ایران صادرات داشتهاند.
خشکبار (پسته، کشمش و بادام)، فرش، مبلمان، منسوجات، سیب زمینی، رب گوجه فرنگی، روغن اتومبیل، محصولات پتروشیمی، سنگ و سرامیک عمده کالاهایی است که از ایران به کرواسی صادر شده است.
ظرفیتهای رابطه با کرواسی
قسمت اعظم بخش صنعتی این کشور به صنعت کشتیسازی تعلق دارد که حدود 10 درصد کالاهای صادراتی کرواسـی را تشکیل میدهد. صنعت گردشگری، فرآوری مواد غذایی و مواد شیمیایی دیگر حوزه های فعالیت تجاری این کشور هستند.
با توجه به اینکه کرواسی ازلحاظ ژئوپلیتیک موقعیت خاصی دارد، میتواند توزیعکننده گاز ایران برای بسیاری از کشورهای اروپایی باشد و این موضوع، یکی از اهداف استراتژیک در همکاری با کرواسی است و تمایل خوبی برای عملی شدن این پروژه در هر دو طرف وجود دارد.
همچنین ایرانیها برای سرمایهگذاری در پایانههای گاز طبیعی مایع (LNG)، کشتیسازی، صنایع پتروشیمی و صنعت گردشگری کرواسی علاقهمند هستند و شرکتهای داخلی کرواسی نیز در زمینه پروژههای زیربنایی و بخشهای انرژی علاقهمند به سرمایهگذاری در ایران هستند.
با توجه به حضور فعالان بانکی در هیات ایرانی و برگزاری نشستهای بانکی در سفر هیات اتاق ایران به زاگرب، تلاش برای حل مشکلات بانکی موجود میان ایران کرواسی از اولویت های این سفر باشد.