یک کارشناس مسائل بانکی با اشاره به صحبت مسعود کرباسیان، وزیر اقتصاد، مبنی بر نقرهداغ کردن بانکهای متخلف با ابزار مالیات، گفت: ممیزان مالیاتی هر درآمدی که خارج از چارچوب تحصیل شده و افشا نشود را مشمول مالیات میدانند ضمن اینکه هزینههایی که از نظر دارایی غیرقابلقبول تشخیص داده شوند نیز مشمول مالیات خواهند شد.
بهاءالدین حسینی هاشمی در گفتوگو با پایگاه خبری اتاق ایران افزود: مبالغ سود پرداختی از سوی بانکها در ردیف هزینههای آنها قرار میگیرد و سازمان امور مالیاتی نیز سودهای پرداختی تا سقف نرخ مصوب شورای پول و اعتبار را بهعنوان هزینههای بانک قبول میکند و مشمول پرداخت مالیات نخواهد بود.
او درباره بانکهایی که از نرخ سود مصوب عدول میکنند، تصریح کرد: در این بانکها، سودهایی که بالاتر از نرخ مصوب به سپردهگذاران پرداخت میشود نیز در ردیف هزینهها قرار خواهد گرفت اما سازمان امور مالیاتی فقط تا نرخ مصوب را بهعنوان هزینه قبول میکند و مابقی را به ردیف درآمدها برمیگرداند که مشمول 25 درصد مالیات خواهد شد.
حسینی هاشمی، اظهار کرد: در این شرایط، بانکی که با نرخ سود 10 درصد بالاتر از نرخ مصوب شورای پول و اعتبار اقدام به جذب سپرده کرده تا منابع بیشتری جذب کند، از درآمدهای مشمول مالیات خود برای این کار هزینه کرده است اما سازمان امور مالیاتی این بخش از هزینهها را بهعنوان درآمد شناسایی کرده و مالیات آن را میگیرد.
بر این اساس احتمالاً آن دسته از بانکهایی که از نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار تخطی کرده و هنوز مفاصا حساب مالیاتی نگرفتهاند، توسط سازمان امور مالیاتی حسابرسی خواهند شد.
به گفته حسینی هاشمی، بانکها معمولاً برای یکی دو سال گذشته مفاصا حساب مالیاتی نگرفتهاند با بحث امروز وزیر اقتصاد، مجبور میشوند 25 درصد از اضافه سود پرداختی به سپردهگذاران را بهعنوان مالیات بر درآمد به سازمان امور مالیاتی بپردازند.
این کارشناس بانکی با اشاره به اینکه در این شرایط تخلف بانکها از نرخ سود مصوب، باز دو سر باخت بوده است، اظهار کرد: این مسئله روی سود سالانه و ارزش سهام بانکهای خصوصی اثر قابلتوجهی خواهد داشت و بانکهای دولتی نیز که در این تخلف دستی داشتهاند مشمول گرفتن ذخیره مالیاتی میشوند که از مبلغ نهایی سود سالهای آینده آنها کم خواهد شد.