نشست تخصصی نمایندگان اتاقهای سراسر کشور در هیاتهای تشخیص مطالبات تأمین اجتماعی توسط معاونت استان ها و کمیسیون مالیات، کار و تأمین اجتماعی اتاق ایران برگزار شد.
در این نشست رئیس کمیسیون مالیات، کار و تأمین اجتماعی اتاق ایران با تأکید بر اهمیت کار هیاتهای تشخیص مطالبات تأمین اجتماعی گفت: اگر در کار این هیاتها دقت نشود، هم خود سازمان متضرر میشود و هم حق کارفرمایان از بین میرود و این نشست هم باهدف کمک به پیشبرد کار این هیاتها تشکیلشده است.
محمود تولایی افزود: سازمان تأمین اجتماعی یک نهاد مردمی است و اموال آن متعلق به کارگران و کارفرمایان است و دولت سه درصد سهم خود را خیلی دیر میدهد و یا اینکه نمیدهد.
تولایی به قول وزیر کار، رفاه و تامین اجتماعی به فعالان بخش خصوصی اشاره کرد و گفت: آقای ربیعی سال گذشته قول دادند که موضوع انتخاب نماینده وزیر کار که پیش از این به سازمان تأمین اجتماعی تفویض شده بود، پس گرفته شود و از این پس تعیین نماینده وزیر کار به شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی تفویض شود، اما این موضوع اجرایی نشده و وزیر به حرف خود عملنکرده است.
تولایی همچنین با گله از وضعیت سامانههای الکترونیکی سازمان تأمین اجتماعی گفت: سامانههای الکترونیکی ابزاری برای تسهیل و روانتر کردن امور است اما در سازمان تأمین اجتماعی ابزاری برای تعویق امور شدهاند.
سازمان تأمین اجتماعی از شکنندهترین سازمانهاست
دبیر کل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران نیز در این نشست گفت: از ابتدا ترکیب سازمان تامین اجتماعی مشکل داشت و سازمان جایگاه خود را نداشت و بهعنوان یک سازمان دولتی و شبهدولتی عمل میکرد.
علیرضا اشرف افزود: در کشورهای دیگر درآمدهای صندوقهای تأمین اجتماعی و مانند این صندوق، سرمایهگذاری و نه ذخیره میشود و با این پول کار تجاری کرده و درآمد ایجاد میکنند اما در ایران سازمان تأمین اجتماعی در مدیریت منابع خود ضعیف بوده است.
اشرف افزود: از سالهای 80 دولت نتوانست یک سری از بدهیهای خود را پرداخت کند و این موضوع مشکلاتی را به وجود آورد و به این منظور هیاتهای حل اختلاف تأمین اجتماعی تشکیل شدند. به گفته اشرف اگر این موضوع را جا بیندازیم که سازمان تأمین اجتماعی مکلف به پرداخت حقوق است و دولت فقط باید بر این سازمان نظارت داشته باشد، بسیاری از مشکلات حل میشود.
او افزود: سازمان تأمین اجتماعی به دلیل عملکرد بد دولتها و ضعف مالی از شکنندهترین سازمانها بوده است درحالیکه مدیریت منابع مالی در این سازمان خیلی مهم است.
اشرف در ادامه خطاب به نمایندگان اتاقها در هیاتهای تشخیص گفت: نمایندگان اتاقها باید به قوانین و مقررات و همه ضوابط و آییننامهها آشنایی داشته باشند و به فرایندهای تولید هم آشنا باشند؛ همچنین نمایندگان در جلسههای هیات، ضمن اعلام نظرات خود، آنها را مستندسازی کنند.
او افزود: نمایندگان اتاقها در هیاتهای تشخیص باید با قدرت حضور یافته و با اعلام نظر خود تأثیرگذاری هیات را بالا ببرند.
تأکید بر ایجاد وحدت رویه در کار هیاتها و انتقال تجربه و دانش
معاون فنی و بازرگانی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در این نشست گفت: اتاق ایران بهعنوان یک نظام حرفهای، ذینفعانی به عنوان اعضای اتاق دارد و مطالعات نشان داده که اعضای اتاق با چالشهای اساسی در حوزههای گمرک، تأمین مالی و تأمین اجتماعی مواجه هستند.
مظفر علیخانی افزود: وقتی به قوانین ناظر بر فعالیتهای اقتصادی کشور نگاه میکنیم میبینم که مراجع شبه قضایی در حوزه نظام مالیاتی و گمرک و تأمین اجتماعی و روابط کار همپیشبینیشده که نشان میدهد این حوزه پیچیدگیهای زیادی دارد.
معاون فنی و بازرگانی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران افزود: بعضی از هیاتهای تشخیص مطالبات موفق هستند اما بعضی از این هیاتها موفقیتهای چندانی نداشتهاند و برگزاری چنین نشستهایی برای ایجاد وحدت رویه در کار هیاتها و انتقال تجربه و دانش ضروری است.
علیخانی همچنین از تدوین مجموعه از قوانین و دستورالعملهای این حوزه خبر داد و گفت: قوانین و دستورالعملهای بسیاری در این حوزه وجود دارد که تسلط بر همه اینها نیازمند وقت و دقت نظر زیاد است و اتاق در نظر دارد مجموعهای از قوانین و دستورالعملهای مهم این بخش را تدوین کند.
معاون فنی و بازرگانی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران تصریح کرد: این هیات جایگاه رفیعی هم در اجرای قانون و هم صیانت از منافع سازمان و اعضای اتاق دارد و نباید با برخوردهای سلیقهای در هیاتها منافع کارفرمایان را به خطر انداخت.
مسایل تأمین اجتماعی از مهمترین چالشهای فضای کسب و کار
کیوان کاشفی، عضو هیات رئیسه اتاق ایران در این نشست گفت: تقریباً در سه سال گذشته یکی از بزرگترین چالشهای فضای کسبوکار قوانین تأمین اجتماعی بوده است؛ چنانچه در نظرسنجی پایش فضای کسبوکار چه در زمستان سال قبل و چه در بهار امسال مشکلات مرتبط با تأمین اجتماعی و مالیات از بزرگترین چالشهای فعالان اقتصادی بوده است.
کیوان کاشفی افزود: عمده مشکلات فعالان اقتصادی با تأمین اجتماعی هم به این دلیل است که این سازمان در جایگاه خود نیست و با اینکه این سازمان متعلق به کارگر و کارفرماست اما این گروه هیچ نقشی در این سازمان ندارند.
به گفته کاشفی سازمانهایی مانند تأمین اجتماعی تا زمانی که جوان هستند درآمد خوبی دارند چراکه حجم ورودیهای آنها نسبت به خرجها بهتر است و اگر آیندهنگری داشته باشند میتوانند با مدیریت منابع از بروز مشکلات در آینده جلوگیری کنند اما اگر آیندهنگری نداشته باشند در بازپرداخت تعهدات خود دچار مشکل میشوند و دغدغههای مالی پیدا میکنند مانند وضعیتی که سازمان تأمین اجتماعی در حال حاضر دارد.
کاشفی با تأکید بر تعامل خوب بخش خصوصی با تأمین اجتماعی گفت: ما دوره چالشها را پشت سر گذاشتهایم و علیرغم اینکه در چند سال گذشته بین دو طرف بیاعتمادی بوده است اما در حال حاضر باب تفاهم و ایجاد ارتباط با بخش خصوصی گذاشتهشده است.
عضو هیات رئیسه اتاق ایران افزود: با برگزاری چنین جلساتی نمایندگان هیاتها با دیدگاههای تأمین اجتماعی و همچنین دیدگاههای اعضای هیات آشنا میشوند و تجربیات میان اعضای هیات منتقل میشود.
به گفته کاشفی در خیلی استانها که روحیه همکاری و تعامل بوده فعالان اقتصادی کمترین مشکل را داشتهاند و مشکلات حلشده است و با روحیه همکاری و تعامل میتوان بسیاری از مشکلات را حل کرد.
تأکید بر لزوم مطالبه گری کارفرمایان در هیات های تشخیص
مدیرکل دفتر امور فرهنگی و اجتماعی کارفرمایان و سازمانها در سازمان تأمین اجتماعی هم در این نشست گفت: سازمان تأمین اجتماعی باید پاسخگو باشد و انعطاف لازم را با شبکههای اجتماعی خود داشته باشد؛ اما این باور در گذشته وجود نداشت گرچه هنوز هم با وضعیت مطلوب فاصلهداریم و در جاهایی هنوز نواقصی وجود دارد و باید اصلاح شود.
رضا معینی افزود: سازمان تأمین اجتماعی به دنبال این است که با ظرفیت تشکلهای کارگری و کارفرمایی و حمایت اتاق ایران مشکلات را حل کرده و پاسخگوی ذینفعان خود باشد.
معینی افزود: اگر شما به عنوان فعالان اقتصادی در رأس سازمان تأمین اجتماعی و شورای عالی تأمین اجتماعی یا هیات امنای سازمان باشید خیلی از مشکلات این سازمان حل میشوند.
مدیرکل دفتر امور فرهنگی و اجتماعی کارفرمایان و سازمانها در سازمان تأمین اجتماعی همچنین بر لزوم مطالبه گری فعالان اقتصادی تأکید کرد و گفت: کارفرمایان و فعالان اقتصادی باید حساسیت داشته باشند و مسائل و مشکلات خود را پیگیری کنند.