بررسی لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم (CFT) برای دو ماه مسکوت ماند؛ این نتیجه تصمیم امروز مجلس شورای اسلامی بود. مجلسی که صحن علنی آن بار دیگر چون دو هفته گذشته شاهد جنجال بر سر بررسی لایحه CFT بود.دو هفته قبل، زمانی که قرار بود این لایحه در مجلس بررسی شود جنجالی را اعضای فراکسیون ولایی راه انداختند که نتیجه آن به بررسی این لایحه در کمیسیون امنیت ملی و ارائه گزارش به صحن علنی شد. این بار اعضای این فراکسیون جنجالی ثمربخش راه انداختند که باعث شد بررسی CFT دو ماه در مجلس به تعویق بیفتد؛ اگرچه آنها به راهکار دیگری هم اندیشیده بودند و آنطور که در فضای مجازی میگفتند به فکر آبستراکسیون هم بودند تا جلوی تصویب این لایحه را بگیرند.
صبح امروز به محض ورود مجلس به بررسی این لایحه نمایندگان عضو فراکسیون ولایی مجلس دست به کار شدند. آنها با در دست داشتن پلاکار و پهن کردن چندین طومار در صحن فضای مجلس به بررسی این لایحه اعتراض کردند. کاری که علی لاریجانی، رئیس مجلس خطاب به نصرالله پژمانفر گفت که این کار شما ایجاد تشنج و بی نظمی در مجلس است.در این میان مجلس با سخنان عباس عراقچی، درباره لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم شروع شد. او درباره این لایحه گفت: «با پیوستن به CFT، هیچ تهدید امنیتی متوجه ما نمیشود.» دمعاون وزیر خارجه ایران در صحن علنی مجلس گفت: «ایران به محض احساس خطر و تهدید از کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم از آن خارج میشودشورای عالی امنیت ملی گواهی داده که حق شرطها و تحفظها، هیچ تهدید امنیتی متوجه ایران با پیوستن به این کنوانسیون نمیشود.»
عراقچی در دفاع از لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم گفت: «لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم یکی از ابزارهای بینالمللی برای مقابله با تروریسم است آن هم در شرایطی که ایران از دو منظر با موضوع تروریسم مورد تهدید واقع میشود؛ یکی تروریسم بینالمللی است که علیه ماست و ما قربانی تروریسم هستیم و دوم سوء استفاده کشورهای غربی از مفهوم تروریسم میباشد که با این سوء استفاده محور مقاومت و جنبشهای آزادیبخش به ویژه جنبشهای مقاومت علیه رژیم صهیونیستی را میخواهند هدف قرار دهند.»
او با تاکید بر اینکه جر راست و حق نگوید، ادامه داد: «ما باید با هر دوی این تهدیدها مقابله کنیم؛ از نظر سازمان ملل، چهار گروه داعش، القاعده، طالبان و النصره به عنوان گروههای تروریستی تنها شناخته میشوند که ما قربانی این گروههای تروریستی هستیم. مجلس یک سال پیش در چنین روزهایی قربانی تروریسم داعش شد پس ما باید با این تروریسم مبارزه کنیم کما اینکه در سوریه و جاهای دیگر هم مبارزه میکنیم و به خاطر آن خون دادیم.»
به گفته عراقچی کشورهای غربی از این مفهوم سوء استفاده کرده و گروههای مقاومت را تروریسم قلمداد میکنند. ما برای مقابله با این تهدید همه جوره اندیشیدهایم. بیش از دو سال است که درباره این کنوانسیون و تهدید آن بحث میشود، تمامی ارگانهای امنیتی کشور یعنی وزارت اطلاعات، اطلاعات سپاه، شورای عالی امنیت ملی و وزارت خارجه و همه دستگاهها بیش از دو سال است که کار کارشناسی میکنند. بنده هیچ لایحهای را ندیدم که اینقدر درباره آن کار کارشناسی شده باشد.
او تاکید کرد: «شورای عالی امنیت ملی به عنوان بالاترین مرجع امنیتی کشور گواهی داد که با حق شرطها و تحفظهایی که گذاشتهایم، هیچ تهدید امنیتی متوجه کشور نخواهد شد، این را آقای شمخانی در مجلس هم به صراحت بیان کرد.»
به خودمان خسارت تحمیل نکنیم
عراقچی خطاب به نمایندگان مجلس و مخالفان این طرح، گفت: «نباید خودمان از الان بگوییم که آنها گروههای مقاومتی را تروریست قلمداد میکنند، چنین چیزی درست نیست چون از جامعه، بینالملل و شورای امنیت تنها داعش، القاعده، طالبان و النصره تروریست هستند. نباید از ترس اینکه نکند در آینده مثلاً گروهی همچون حزبالله را وارد گروههای تروریستی کنند، برای خود فشار تحمیل کنیم.» او ادامه داد: «ما الان فشارهایی را به خود تحمیل میکنیم از ترس اینکه مبادا در آینده مثلاً حزبالله را جزء گروههای تروریستی کنند، حال اینکه در آینده چنین اقدامی را صورت دهند همان زمان برخورد میکنیم. در این کنوانسیون راه خروج پیشبینی شده است، اگر ما ببینیم منافع گروههای مقاومت و حق حاکمیت ایران زیر سؤال رفته و در خطر قرار گیرد از کنوانسیون خارج میشویم. ما حق حاکمیتی خود را داریم و هر لحظه که احساس کنیم حضورمان در این کنوانسیون ضرر دارد از آن خارج میشویم پس چرا بخواهیم از الان به خودمان خسارت تحمیل کنیم.»
به گفته عراقچی، با توجه به تحریمهایی که در حال برگشتن است و اقداماتی که ترامپ انجام میدهد نباید با دست خودمان تحریمهای جدید را برای خودمان تحمیل کنیم. اگر به این کنوانسیونها نپیوندیم و وارد مبارزه جدی نشویم و توسط دشمنانمان متهم به حمایت از تروریسم شویم، تحریمهای جدید بر ما وضع میشود.
عراقچی بار دیگر تاکید کرد: «در شرایط خطیری که ایران قرار دارد و تحریمهای آمریکا در حال برگشتن است، به دست خودمان تحریمهای جدید را وضع نکنیم چون کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم از نظر ما و همه دستگاههای امنیتی تمام تهدیدها را پوشش میدهد، باز هم اطمینان میدهم که هر لحظه احساس کنیم تهدیدی متوجه کشور است از کنوانسیون خارج میشویم. بدانید که حق حاکمیت ایران از هر چیزی بالاتر است و ما بر اساس صلاح خود تصمیم گرفته و عمل میکنیم.»
آثار منفی در پی الحاق ایران به CFT
سخنان عراقچی که تمام شد، سیدحسینی نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در مخالفت با سخنان عراقچی گفت: «پیوستن ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم آثار منفی برای ایران دارد که یکی از بزرگترین این آثار آن است که آمریکاییها ما را نقطهزن تحریم میکنند.»
او تصریح کرد: «ما برای پرستیژ به این کنوانسیونها ملحق نمیشویم، بلکه هدفمان تأمین منافع ملی کشور است. ما در ماجرای برجام نشان دادیم اهل منطق، مذاکره و گفتوگو و پایبندی به توافقات بینالمللی هستیم و برعکس آن آمریکا و همپیمانانش نشان دادند اهل منطق، گفتوگو و مذاکره نیستند.»
به گفته نقوی حسینی، با پیوستن به این کنوانسیون، اطلاعات کشور همچون سوئیفت در اختیار کشورهای دیگر گذاشته میشود. ما با پیوستن به CFT کشور را به دو دسته تقسیم میکنیم، چون طبق این کنوانسیون، بخشهای تحریمی حق مبادله با بخشهای غیرتحریمی را ندارند.
نقوی حسینی با بیان اینکه با پیوستن به این کنوانسیون، آمریکاییها ما را به صورت نقطهزن تحریم میکنند، گفت: «ما مخالف پیوستن به کنوانسیونهای بینالمللی نیستیم اما اگر به این کنوانسیون بپیوندیم آثار منفی متوجه کشور میشود.» او به طومارهای پهن شده در مجلس اشاره کرد: «بیش از ۵۰ هزار امضای مردم پای این طومارهاست که آنها از نمایندگان خواستهاند به این لایحه رأی ندهند، از طرف دیگر ما اخباری داریم که هنوز شورای عالی امنیت ملی به جمعبندی نرسیده است.»
اما در همان ابتدای مجلس، لاریجانی خطاب به کسانی که طومارهایی را در مجلس پهن کرده بودند، گفت: «مجلس جای این کارها نیست. مجلس جای بیان، گفت و گو و بحث است بهجای این کارها صحبت کنید و در نهایت یکدیگر را قانع کنید تا مجلس رأی دهد. این کارهای شما خلاف آیین نامه است به جای آن صحبت کنید نه این که مجلس را از نظم عادی خارج کنید.»
در نهایت 138 نمایندگان مجلس از 253 نفر موافقت کردند که لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم دو ماه یعنی تا زمان روشن شدن نتیجه مذاکرات با اروپاییها مسکوت بماند.
به گزارش «ایسنا» وقتی که قرار شد که تقاضای مسکوت ماندن بررسی این لایحه در مجلس بررسی شود، طومارها از صحن جمع شد و همه نمایندگان معترض روی صندلیهای خود نشستند؛ گویی اینکه توافقی بین برخی از نمایندگان با گرایشهای مختلف به وجود آمده بود. شاهد این ادعا بیان تقاضای مسکوت ماندن از سوی غلامرضا تاجگردون عضو فراکسیون امید است. کاظم جلالی رییس فراکسیون مستقلین ولایی نیز در طول صحبتهای نمایندگان با عراقچی حضور پررنگی داشت و توضیحاتی را به نمایندگان میداد.