در 50 کیلومتری جنوب شرق پایتخت، نزدیک نیروگاه سیکل ترکیبی دماوند و در مسیر محور امام رضا (ع)، شهرک صنعتی عباسآباد محل فعالیت بیش یک هزار کارخانه است که شمار نیروهای شاغل در آن به افزون بر 28 هزار نفر میرسد.
این روزها با گرم شدن هوا و افزایش مصرف انرژی که به اعمال خاموشی در مناطق مختلف استان تهران و دیگر نقاط کشور انجامیده حالوروز تولیدکنندگان مستقر در شهرک صنعتی عباسآباد نیز در نتیجه این خاموشیها زیاد خوب نیست بهطوریکه صاحبان این واحدها مدعی هستند خاموشیهای گاه و بی گاه سبب خرابی دستگاهها، از بین رفتن مواد اولیه و سوختن دستگاههای الکترونیکیشان میشود.
مشکلی که نشان میدهد هنوز زیرساخت و استانداردسازیهای لازم در واحدهای تولیدی شکل نگرفته و این کارخانهها هنگام پایهریزی به چنین مسائلی توجه نکردهاند.
یکی از تولیدکنندگان مستقر در شهرک صنعتی عباسآباد گفت: جدول برنامه خاموشیها نیز اعلام شده اما اضافه بر آنهم برنامه خاموشی داریم.
وی افزود: گاه پیش آمده برنامه خاموشیها طبق جدول برنامه اعلام شده نبوده که این برنامه نامنظم برای تولیدکنندگان که تعداد زیادی نیرو مشغول به کار دارند بسیار آسیبزننده است.
یکی دیگر از تولیدکنندگان نیز گفت که کاهش تولید و اختلال در فرآیندهای تولید، بروز خسارت به دستگاههای خط تولید و نیز ایجاد مشکل در استفاده از مواد اولیه ازجمله مشکلات ما هنگام قطعیهای برق است.
این تولیدکننده در پاسخ به خبرنگار ایرنا مبنی بر علل تجهیز نکردن کارگاه به تجهیزات تأمین برق برای مواقع اضطراری گفت: اغلب دستگاهها در کارگاههای تولیدی نیاز بالای برق دارند و تأمین ژنراتورهای تأمینکننده برق با توان بالا نیز هزینهبر است.
علت خاموشی خارج از برنامه از زبان مسئولان
محمد امامی امین، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار تهران درباره این خاموشیهای خارج از جدول برنامه زمانبندی در گفتوگو با خبرنگار ما توضیح داد: برخی قطعیهای اخیر فقط به علت کمبود برق در مدار نبود بلکه مشکل خرابی تأسیسات و ژنراتورهای برقی نیز از عوامل اصلی قطعی برق به شمار میرود که تعمیر و اصلاح آن ممکن است زمان ببرد.
محمودرضا حقیفام، سخنگوی صنعت برق کشور و معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر نیز دراینباره گفته است: خاموشیهای خارج از برنامه اعلام شده به دلیل حوادث و اتفاقات غیرقابلپیشبینی در تولید برق و شبکه توزیع است.
وی گفته است: روال کار این است که شرکت مدیریت شبکه برق ایران یک روز قبل میزان محدودیت هر منطقه را اعلام میکند و محدودیت هر منطقه بین شرکتهای توزیع تقسیم میشود.
وی معتقد است که در کشور بر اساس رصد انجام شده حدود ۹۰ درصد خاموشیها بر اساس جدولهای زمانبندی اعلام شده بوده است.
قطع برق موضوعی استانی است
رئیس برق منطقهای پاکدشت در پاسخ به خبرنگار ایرنا درباره قطعی مکرر برق این شهرستان گفت: قطع برق در منطقه پاکدشت ارتباطی با شهرستان ندارد و جدول قطعی آن نیز توسط استان طراحی میشود لذا اینکه برق کدام منطقه در چه ساعتی و به چه میزان قطع میشود در حدود اختیارات پاکدشت نیست.
علی باقری نژاد افزود: تغییر ساعت کاری کارخانهها میتواند بخشی از مشکل کمبود برق را برطرف و صاحبان صنایع را با مشکل کمتری مواجه کند.
راهکار تغییر ساعت کار
فرماندار پاکدشت نیز تغییر ساعت کار کارخانهها را بهعنوان یکی از راهکارهای برونرفت از مشکل قطعی برق اعلام کرد.
هادی تمهیدی اظهار کرد: با توجه به میزان مشخص و محدود تولید برق و فرسودگی برخی شبکههای توزیع ، افزایش مصرف میتواند موجب بروز خسارت در تأسیسات برقی شود.
تمهیدی با اشاره به مشکل صاحبان صنایع و کارخانههای تولیدی در شهرک صنعتی عباسآباد گفت: با شهرکهای صنعتی از جمله شهرک صنعتی عباسآباد در حال مذاکره هستیم تا فعالیت واحدهای تولیدی را بهنوبتهای دیگر از ساعت 23 تا 11 صبح منتقل کنیم که برخی صنایع انرژی اعلام آمادگی کردهاند.
فرماندار پاکدشت افزود: با انتقال ساعت کاری صنایع بهنوبت شب حجم زیادی از مصرف برق در روز کاهش مییابد و خاموشیها کمتر خواهد شد.
تغییر نوبت کار، عملی نیست
رئیس هیأت مدیره شهرک صنعتی عباسآباد با اشاره به پیشنهاد فرماندار پاکدشت در خصوص تغییر ساعت فعالیت کارخانهها گفت: این تغییر زمان فعالیت به ساعات پایانی روز برای اکثر صنایع قابلاجرا نیست زیرا تردد کارگران در این زمان مشکل است و خستگی افراد در ساعات پایانی روز میتواند بروز حوادث کار را افزایش دهد.
سید سجاد هاشمی اضافه کرد: همچنین اکثر کارخانهها باید در ساعات روز با دفاتر مرکزی خود در ارتباط باشند که تغییر ساعت کار این ارتباط را مختل میکند.
وی گفت: اکثر دستگاههای کارخانهها نظیر کورهها بیش از یک مگاوات برق مصرف میکنند و حتی ژنراتور اضطراری نیز نمیتواند این میزان برق را تولید کند.
هاشمی بیان کرد: قطع برق مشکلات عدیدهای را برای صاحبان صنایع به وجود آورده و بسیاری از آنان روزانه چند میلیون ضرر ناشی از خرابی مواد اولیه و بیکاری کارگران در زمان خاموشی متحمل میشوند.
به گفته وی، شهرک صنعتی عباسآباد در زمینی به مساحت یک هزار و 20 هکتار احداث و دو هزار و 100 قرارداد احداث کارخانه در آن منعقد شده که از این تعداد برای یک هزار و 685 پروانه بهرهبرداری صادر شده است.
این مسئول افزود: اینک از مجموع پروانههای بهرهبرداری 464 واحد بهطور کامل تعطیل است، 180 واحد با ظرفیت کامل و 800 واحد با ظرفیت 10 تا 40 درصدی کار میکنند و 200 واحد نیز به شکل انبار فعالیت دارند.
به گفته وی 23 هزار و 700 کارگر بیمهشده و چهار هزار و 500 کارگر غیربیمه ای در شهرک صنعتی عباسآباد مشغول به کار هستند.
هاشمی یادآور شد: مشکل کمبود برق به سالهای قبل مربوط میشود زیرا شهرک صنعی عباسآباد برای تأمین 300 مگاوات برق، پول به شرکت برق پرداخت کرده ولی فقط 100 مگاوات برق تحویل گرفته است.
وی اضافه کرد: پست سیاری که قرار بود 40 مگاوات دیگر برق شهرک را تأمین کند فقط 14 مگاوات برق در اختیار کارخانهها قرار داده بنابراین بدون خاموشی نیز شهرک صنعتی عباسآباد با مشکل کمبود برق مواجه است.
رئیس هیأت مدیره شهرک صنعتی عباسآباد افزود: با قطع برق مواد اولیه کورهها، ریختهگری، دستگاههای تزریق، کورههای رنگآمیزی و وانهای آبکاری از بین میرود و صاحبان صنایع را با ضرر هنگفت مواجه میکند.
وی گفت: در کنار قطع برق ناهماهنگی در زمان اعلام شده قطعی نیز بر مشکلات افزوده چراکه صاحبان صنایع فعالیت خود را با زمان اعلام شده تنظیم میکنند ولی برق در زمانهای اعلام نشده نیز قطع میشود.
هاشمی گفت: حتی ما پذیرفتهایم از ساعت 8 تا 14 برق قطع شود ولی بعد از ساعت 14 این قطعی اعمال نشود.
وی بیان کرد: آب شرب و آب مورد نیاز صنایع از طریق چاههای شهرک صنعتی تأمین میشود که قطع مکرر برق باعث سوختن پمپ دو حلقه چاه شد.
هاشمی اظهار داشت: هفته گذشته یکی از کارخانهها آتش گرفت که قطع برق باعث شد پمپهای آب کار نکند و تأمین آب مورد نیاز ماشینهای آتشنشانی با مشکل همراه شود.
خبرنگار ما برای پیگیری این مشکل به سراغ معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار تهران رفت و راهکار را جویا شد که وی گفت: استانداردسازی بخش صنعت امری مهم است؛ قطع برق درصورتیکه صنایع ما استانداردسازی شوند و آمادگی لازم را برای شرایط غیرعادی داشته باشند صدمه جدی وارد نمیکند.
محمد امامی امین تأکید کرد: اینکه برنامه قطع برق برای جلوگیری از وارد آمدن خسارت به تأسیسات و دستگاههای صنعتی بهصورت شفاف به صاحبان صنعت اعلام شود غیرقابلانکار است اما آنان مخصوصاً صنایعی که برق در آنها جنبه حیاتی دارد باید با آمادهسازی ژنراتورهایی که بلافاصله پس از قطع برق در مدار قرار میگیرند از تحمیل خسارات سنگین به خود جلوگیری کنند.
وی اظهار داشت: همانطور که در صنعت ساختمانسازی پیشبینیهای لازم برای محبوس شدن افراد در آسانسور انجام شده صنایع ما نیز باید به سمت استانداردسازی زیرساختهای خود حرکت و با پیشبینی ژنراتورهایی از بروز خسارت جلوگیری کنند.
امامی امین علت کمبود برق امسال را کاهش میزان آب پشت سدها و کاهش تولید در نیروگاههای برقآبی اعلام کرد و از همه اقشار بهویژه مردم و صاحبان کارخانهها خواست در همراهی با دستاندرکاران حوزه مدیریت انرژی، زمینه کاهش مصرف و مدیریت بهتر مصرف انرژی را فراهم کنند.
از دو هفته گذشته برنامه زمانبندی خاموشیها در استان تهران و پایتخت اعلام شده اما قطع برق خارج از برنامههای اعلام شده، گلایه شهروندان را در پی داشته است.
بهمنظور کاهش مصرف انرژی از 16 تیرماه جاری ساعت فعالیت ادارهها در تهران از 6 تا 14 و در شهرستانهای استان تهران از 6:30 تا 13:30 اعلام شده است.
امروز شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ اعلام کرد: برق ساختمان مرکزی پنج بانک و 25 ساختمان اداری در پایتخت به علت رعایت نکردن الگوی مصرف و بخشنامه استانداری مبنی بر مدیریت و کاهش مصرف انرژی، قطع شد.