اعضای کمیسیون انرژی، صنایع پالایشی و پتروشیمی اتاق ایران در تازهترین نشست خود به ریاست علی شمس اردکانی علاوه بر طرح و پیگیری مسایل روز مبتلا به انرژی و صنعت پتروشیمی، چالشهای صنعت پتروشیمی ایران را با تمرکز در بخش تولید و سرمایهگذاری بررسی کردند.
آرش نجفی، رئیس انجمن بهینه سازی مصرف انرژی، پیرامون سیاستهای اقتصاد مقاومتی ابلاغی از طرف مقام معظم رهبری گفت: هر فرد یا نهادی از ظن خود اقتصاد مقاومتی را تفسیر میکند و کمیسیون انرژی اتاق ایران به عنوان یکی از مهمترین کمیسیونهای اتاق ایران در این زمینه و همچنین بخش انرژی به عنوان بخش کاربردی و مهم کشور، باید نوع نگاه این بخش به اقتصاد مقاومتی را با هیئت دولت و سازمان های مربوط درمیان بگذارد تا در نهایت دو طرف به فهمی مشترک پیرامون این موضوع برسند.
حورا مصلحی، از فعالان صنعت پتروشیمی، با نگاهی به وضعیت صنایع پتروشیمی در جهان و میزان رشد آنها در کشورهای مختلف گفت: به دلیل اینکه روز به روز دسترسی به منابع اولیه این صنعت بیشتر شده و صنایع وابسته به آن بالا میرود، ظرفیت تولید صنایع پتروشیمی افزایش یافته است.
مصلحی از عوامل موثر در رشد فزاینده تولید محصولات پتروشیمی را دسترسی آمریکا به تکنولوژی لازم برای استخراج نفت و گازوئیل، پیشرفت تکنولوژی استفاده از ذغال سنگ، بوجود آمدن شرکتهای بزرگ و قدر در آسیا و منطقه و همافزایی شرکتهای تولید کننده، عنوان کرد.
وی همچنین به دسترسی تولیدکنندگان به تکنولوژیهای جدید برای تولید انبوه محصولات پتروشیمیایی در آمریکا، اروپا و خاورمیانه، کاهش قیمت نفتا نسبت به اتان و در نتیجه امکان استفاده از این محصول برای تولید اقتصادی محصولات پتروشیمی اشاره کرد.
مصلحی در بیان جایگاه ایران در جهان از نظر حجم ذخایر گاز و نفت گفت: ایران در صدر کشورهای دارای ذخایر طبیعی است اما در بازارهای جهانی صنایع پتروشیمی حضور کمرنگی داشته است.
وی گفت: در مقایسه با تولید جهانی محصولات پتروشیمیایی سهم ایران 2.2 درصد و در مقایسه با تجارت جهانی 4.3 درصد است و در مقایسه با ظرفیت تولید محصولات عمده پتروشیمیایی در خاورمیانه، سهم تولید این محصولات در ایران کاهش یافته است.
این فعال اقتصادی در بخش دیگری از سخنانش به تولید بدون برنامه خوراک پتروشیمی اشاره کرد وگفت: برای تولید اتان، میعانات گازی، گاز مایع و همچنین متان هیچ برنامه مدون و مشخصی برای اینکه این مواد اولیه باید به چه صورت مصرف شوند نداشتهایم و همواره میزان تولید خوراک بیشتر از مصرف بودهاست.
مصلحی در ادامه به بیان عوامل موثر بر عدم پیشرفت صنعت پتروشیمی در ایران پرداخت. وی گفت: به مدت طولانی تولید صنایع بالادستی پتروشیمی متوقف بوده است و حال اقتصاد ایران نمیتواند بدون در نظر گرفتن این موضوع به بازارهای جهانی برگردد.
وی همچنین عدم برنامهریزی برای استفاده از تولید محصولات بالادستی و بازارهای جهانی و از دست دادن این بازارها، عدم وجود سیاستهای مشخص برای تعیین قیمت خوراک، عدم دریافت مالیات متناسب با ارزش افزوده و خصوصی سازی غیر اصولی و نابهنگام صنایع پتروشیمی را از عوامل مهم عدم پیشرفت صنعت پتروشیمی ایران عنوان کرد.
مصلحی همچنین وجود مشکلات نظارتی ناشی از خلاهای قانونی، عدم شفافیت در میزان تولید و برنامههای تولید و عرضه و نیز عدم وجود دستورالعمل نظارت بر نحوه تحویل خوراک به منابعی که در زنجیره تولید مصرف کننده تولیدات واحدهای بالادستی هستند را موجب بروز بیعلاقگی و بی اعتمادی سرمایهگذاران به فعالیت در زنجیره تولید دانست.
در بخش دیگری از نشست کمیسیون انرژی، صنایع پالایشی و پتروشیمی اتاق ایران، حاضران پیرامون انرژیهای نو و استفاده از این انرژیها برای تولید برق در کشورهای پیشرفته مواردی را مطرح کردند.
در نهایت مقرر شد با توجه به توان بالقوه بسیار بالای ایران در تولید انرژی های نو، و از طرفی به دلیل نوسانات قیمت برق خریداری شده از تولید کنندگان انرژی های نو و اینکه حمایت های لازم برای تشویق این حوزه وجود ندارد و امنیت سرمایه گذاری در این حوزه به خطر میافتد، با رایزنی با کمیسیون مربوطه در مجلس شورای اسلامی این موضوع در مجلس منعکس شده و اقدامات مقتضی انجام شود.
همچنین حاضران و اعضای کمیسیون بر اجرایی کردن اقتصاد مقاومتی و لزوم استفاده از تولید داخل برای سرمایه گذاری در حوزه برق تأکید کردند.
عوض محمد پارسا، از اعضای کمیسیون در این زمینه گفت: با توجه به اینکه وزرات نیرو در نظر دارد حجم عظیمی از پروژه های صنعت برق را به سرمایه گذاران خارجی واگذار کند، ولی در حدود 80 الی 90 درصد تجهیزات یک نیروگاه برق را در داخل میتوانیم تولید کنیم، در واگذاری های مذکور الزامی برای استفاده از توان تولید کنندگان داخلی وجود ندارد که این موضوع باید مورد توجه و پیگیری اتاق و فعالان اقتصادی قرار بگیرد.