رادیو مجازی اتاق ایران: 27 بهمن 1403

نکات اقتصادی سخنان ظریف در مجلس

ظریف: هفت توافق سرمایه‌گذاری از 60 توافق تاریخ 38 ساله، در 5 ماه اخیر بوده است

محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه امروز در مجلس حضور پیدا کرد و به سوال‌های نمایندگان پاسخ داد. ظریف از برقراری مجدد روابط بانکی گرفته تا مذاکره با شرکت‌های معتبر بین‌المللی، توضیحاتی را در مجلس ارائه داد.

23 خرداد 1395 - 13:10
کد خبر : 1793
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه امروز در مجلس حضور پیدا کرد و به سوال‌های نمایندگان پاسخ داد. ظریف از برقراری مجدد روابط بانکی گرفته تا مذاکره با شرکت‌های معتبر بین‌المللی، توضیحاتی را در مجلس ارائه داد.

سخنرانی محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه در مجلس، عکس: مهر - محمد رضا عباسی

چرا بانک‌های بین‌المللی با ایران همکاری نمی‌کنند؟

بانک‌های بزرگ حدود 7-8 یا 10 سال مورد تحریم بوده‌اند و جریمه شده‌اند. مانند بانکی در سوییس که دو میلیارد دلار جریمه شده یا یکی از بانک‌های آلمان نیز به همین ترتیب. لذا فضای روانی که در بانک‌ها وارد شده است را باید بشکنیم اما چگونه؟ به آمریکا و اروپایی‌ها فشار وارد می‌آوریم که بانک‌ها را راضی کنند تا وارد سرمایه‌گذاری شوند.

راه دیگر باز کردن مسیری برای بانک‌هاست؛ غیر از بانک‌هایی که خیلی پر سر و صدا هستند بانک‌های زیادی در دنیا وجود دارند که به سمت ایران می‌آیند؛ از طرف دیگر می‌توانیم فضای رقابتی ایجاد کنیم. باید کاری کنیم بانک‌هایی که از این قافله عقب مانده‌اند احساس نکنند که تصمیم درستی گرفته‌اند.

ماجرای صدور روادید مجدد برای کسانی که به ایران می‌روند، توسط آمریکا، به کجا رسید؟

زمانی که این خبر را شنیدم با آقای کری تماس گرفتم و گفتم این خلاف قانون است و او هم تعهد کرد که اقدامات لازم را انجام دهد. در مورد بازرگانان اروپایی و کشورهای سی و هشت گانه‌ای که امکان سفر بدون روادید به آمریکا داشتند در حال حاضر وضع‌شان بد نیست. با این تفاوت که الان می‌روند و یک ویزای ده ساله دریافت می‌کنند لذا از طرف تجاری این موضوع مانعی نخواهد داشت.ممکن است در ارتباطات مردمی مشکل باشد که مذاکرات‌مان را در این زمینه ادامه می‌دهیم. البته طرف آمریکایی می‌داند که این قانون مانع روابط اقتصادی با ایران شود، نقض برجام است نباید این کار صورت گیرد.مقداری از طرف مقابل این مساله حل شده است. در حال پیگیری هستیم. مکانیسمی هم از طریق کنسولی ما ایجاد شده که موضوع پیگیری شود.

روابط اقتصادی با روسیه و چین چگونه است؟

علاوه بر این که یکی از گسترده‌ترین مذاکرات اقتصادی ما با طرف روسی است اما چین هم در جایگاه خود قابل تامل است که قصد دارد 30 میلیارد دلار به منظور سرمایه‌گذاری و فاینانس داشته باشد و ما با این دو کشور ارتباطات اقتصادی داریم.

با روسیه نیز فاینانس 2.2 میلیارد دلاری بانکی داریم البته بحثی هم مطرح شده که 5 میلیارد دلار در برخی پروژه‌ها سرمایه‌گذاری انجام شود. ضمن این که ما تلاش می‌کنیم کاهش تعرفه‌ها را هم داشته باشیم و محصولاتی مانند مواد لبنی و گوشتی هم بتوانیم در برنامه‌های خود قرار دهیم بنابراین سطح روابط اقتصادی ما با روسیه در حال گسترش است. روابط بانکی خوبی هم داریم. در مورد فاینانس 5 میلیارد دلاری که مرحله اول آن دو میلیارد دلار است شرایط مقررات را ارزیابی خواهیم کرد تا اطمینان حاصل کنیم منافع ایران تامین می‌شود.

وضعیت سرمایه‌گذاری پس از برجام چه تغییری کرد؟

7 توافق در 5 ماه در برابر 60 توافق در 38 سال جمهوری اسلامی و قبل از آن. اینها واقعیاتی است که باید ما به رخ دنیا بکشیم که در سایه حمایت مردم و هدایت رهبری این میزان امکان برای کشور ایجاد شده است.
تا کنون 3.6 دهم میلیارد دلار سرمایه گذاری مستقیم خارجی در ایران تصویب و ثبت شده است. مقدار آن بسیار بیشتر از این است اما 3.6 دهم میلیارد دلار آن ثبت شده است. این را ما قبلا می گفتیم 2.6 دهم میلیارد دلار که یک شرکت خارجی اعلام کرد ما تاکنون 4.2 دهم میلیارد دلار ثبت کرده ایم ، ما هم مطالعه کردیم و دیدم که 3.6 دهم میلیارد دلار آن تاکنون به تصویب رسیده است.

حوزه‌های مختلف اقتصادی(انرژی،حمل‌ونقل، تکنولوژی) بعد از برجام چه تحولاتی داشته است؟

بیمه نفت کش ها حل و فصل شده است. نفت کش های ما را بیمه نمی کردند و امکان حمل نفت نداشتیم. البته مشکلات کوچکی باقی مانده که به لطف خدا حل خواهیم کرد.
در حوزه انرژی تحریم هایی که به قول آنها تحریم های فلج کننده بود با این هدف بود که صادرات نفتی ایران را به صفر برساند. بازارهایی که با تلاش به دست ایران افتاده است را به دست رقبا، معاندین و مخالفان ما بدهند ، کما این که این اتفاق در سال های گذشته افتاد و دولت سعودی با تمامی سفاکی و بی رحمی توانست مقدار زیادی بازارهای نفتی ما را در دنیا ببلعد .امروز به لطف خدا توانستیم صادرات نفت را از زیر 900 هزار بشکه به 2 میلیون بشکه برسانیم و صادرات معیانات ما هم اکنون 300 هزاربشکه است.
شرکت های معتبر بین المللی همه به سمت ایران سرازیر شده اند. شرکت هایی که اگر در نمایشگاه ها به سمت غرفه های آنها هم در حوزه نفت و هم حوزه فناوری می رفتید به شما اعلام می کردند نمی توانیم با شما صحبت کنیم.
اگر شما قبلا در دوبی به سراغ شرکت مایکروسافت می رفتید - بزرگترین شرکت نرم افزاری دنیا - می گفت من اجازه ندارم حتی با شما صحبت کنم اما امروز نمایندگان مایکروسافت در ایران هستند برای اینکه بتوانند از این حوزه فناوری ما را بهره مند کنند و این ما هستیم که امروز بین شرکت های مختلف رقابت ایجاد کردیم نه آنها که برای ما تعیین و تکالیف کنند. در حوزه حمل و نقل ناوگان هوایی، کشتیرانی و ریلی در حال بازسازی است.
در شرایط عادی مذاکره ، انعقاد و اجرای یک قرارداد چندمیلیاردی سالها طول می کشد، نه حتی ماه ها. بروید مطالعه کنید قرارداد فولاد مبارکه 5 سال مذاکره آن طول کشیده است که ما ظرف 5 ماه توانسته ایم بسیاری از این قراردادها را علیرغم همه فشارها به مراحل خوبی برسانیم.

در همین رابطه