یارانههای صادراتی برای لبنیات و مرغ مسالهای است که با پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی در دولت در حال تصمیمگیری است و قائممقام وزیر کشاورزی در امور بازرگانی معتقد است در صورت اختصاص این یارانهها نهتنها برای حفظ صادرات سال گذشته تلاش میکنیم بلکه امسال حدود ۳۰ درصد میزان صادرات این محصولات پروتئینی افزایش مییابد.
علیاکبر مهرفرد اظهار کرد: از آنجا که قیمت تمامشده محصولات مانند شیر و مرغ بیشتر از قیمتهای جهانی است و قیمتهای جهانی نیز با توجه به کاهش قیمت نفت رو به کاهش است برای افزایش قدرت رقابت صادرکنندگان این محصولات پروتئینی که در داخل کشور تولید مازاد آنها را داریم باید بتوانیم یارانههای صادراتی برای آنها در نظر بگیریم.
وی افزود: وزیر صنعت، معدن و تجارت آییننامه کلی برای مشوقهای صادراتی به معاون اول رئیسجمهور به عنوان مسوول ستاد اقتصاد مقاومتی ارسال کرده است و وزارت جهاد کشاورزی نیز برای محصولاتی مانند مرغ و شیر مشوقهای مورد نیاز خود را به دولت پیشنهاد داده و موافقتهایی نیز در این زمینه به ویژه برای شیر و لبنیات صورت گرفته است، اما از آنجا که هنوز تخصیص قطعی صورت نگرفته نمیتوانیم جزئیات این یارانه را به ازای هر کیلوگرم اعلام کنیم.
قائممقام وزیر کشاورزی در امور بازرگانی با بیان اینکه میزان کل یارانه و چگونگی تخصیص آن به دولت پیشنهاد شده و در این زمینه مذاکراتی بین سازمان مدیریت و برنامهریزی و اصناف انجام شده است، گفت: سال گذشته در زمینه صادرات مرغ و تخممرغ با روندی صعودی مواجه بودیم اما صادرات لبنیات قدری کاهش یافت که برنامهریزی برای حفظ این میزان صادرات محصولات پروتئینی در سال جاری در درجه اول و افزایش ۳۰ درصدی آن درخصوص اختصاص یارانه پیشنهاد شده است.
مهرفرد اعلام کرد: مصرف سرانه شیر در ایران پایین است و باید همه دست به دست هم از رسانهها تا مسوولین کمک کنیم تا آن را در راستای ارتقای شاخصهای سلامت جامعه، افزایش دهیم چراکه هماکنون سرانه مصرف شیر در ایران حدود ۱۰۰ کیلوگرم بوده در حالی که میانگین سرانه در جهان ۱۶۰ کیلوگرم، در اروپا ۲۲۰ کیلوگرم و سرانه مصرف این محصول پروتئینی در برخی از کشورها به حدود ۳۵۰ کیلوگرم میرسد.
یارانه صادراتی شیر، استراتژی برد- برد برای دامداران و صنایع
وی اظهار کرد: از آنجا که قیمت شیر با کاهش تقاضای آن از سوی کارخانهها کاهش پیدا میکند، برای تقویت آن دو سیاست خرید تضمینی بخشی از شیر خام تولیدی و تبدیل آن به شیر خشک و اختصاص یارانه صادراتی مدنظر وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته است که در این راستا به گونهای عمل میشود تا استراتژی برد- برد به نفع دامداران و صنایع لبنی اجرایی شود به گونهای که یارانههای صادراتی به کارخانههایی تعلق میگیرد که در حق دامداران اجحاف نکنند و با آنها قراردادهای مناسبی داشته باشند.
قائممقام وزیر کشاورزی در امور بازرگانی اعلام کرد: برای خرید تضمینی شیر از دامداران سازمان تعاون و روستایی اعلام آمادگی کرده است تا این کار را انجام دهد و با قراردادی که با برخی کارخانهها دارد ضمن تبدیل آن به شیر خشک برای صادرات آن تلاش کنند.
مهرفرد در پایان اظهار کرد: در زمینه یارانه صادراتی شیر نیز هدف وزارت جهاد کشاورزی حمایت از هر دو قشر تولیدکننده یعنی دامداران و صنایع لبنی است چراکه باید برای تقویت این حوزه کل زنجیره تولید از دامداری تا صنایع لبنی دیده شود. صنایع لبنی بدون دامداران نمیتوانند مواد اولیه خود را تامین کنند و دامداران نیز برای فروش شیر خام خود و ادامه تولید به صنایع لبنی نیازمند هستند. پس بنابراین روابط آنها در قالب یارانه با هم و در کنار هم تنظیم خواهد شد.