سفیر کرواسی در تهران با حضور در اتاق ایران با غلامحسین شافعی رئیس پارلمان بخش خصوصی ملاقات کرد. در این نشست ضمن نگاهی به همکاریهای گذشته دو کشور در حوزههای مختلف و تأکید بر وجود ظرفیتهای جدید برای کار مشترک بین تجار و فعالان اقتصادی دو کشور، ایجاد کمیته مشترک بین اتاقهای بازرگانی ایران و کرواسی که حدود 8 ماه از توافقات اولیه در مورد آن میگذرد، مورد تأکید قرار گرفت.
بر اساس اظهارات غلامحسین شافعی، همچنان اتاق بازرگانی کرواسی نمایندگان خود را برای حضور در این کمیته به اتاق ایران معرفی نکرده است در حالی که اگر این کمیته کار خود را آغاز کند، زمینه توسعه مناسبات تجاری را مهیا خواهد ساخت.
وی تأکید کرد: آشنایی و کسب اطلاعات دقیق از نیازها و نقاط قوت دو کشور در بحثهای اقتصادی میتواند مسیر حرکت را باز کند و اجازه دهد بخشهای خصوصی در سطح گستردهتری با یکدیگر همکاری کنند. در حال حاضر نبود این اطلاعات، مانعی در برابر توسعه مناسبات دو کشور است.
رئیس پارلمان بخش خصوصی ایران در ادامه همکاری بین ایران و کرواسی در حوزه حملونقل ریلی که یکی از نیازهای ایران محسوب میشود را مورد توجه قرار داد و افزود: طبق برنامه ششم توسعه، ایران باید در حوزه بازسازی و ساخت خطوط ریلی، برنامهریزی کرده و با اتصال بندر چابهار به شمال کشور، کشورهای هند و چین را به اروپا متصل کند. کرواسی متناسب با تجربیات و دانشی که در اختیار دارد میتواند در تکمیل این مسیر به ایران کمک کند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به مسئله تحریم و محدودیتهای ناشی از آن اشاره کرد. بر اساس اظهارات شافعی، ایران سالهاست که با مسئله تحریم مواجه است و میتوان ادعا کرد که راههای مقابله با آن را آموخته است.
رئیس پارلمان بخش خصوصی از تداوم فعالیتهای تجاری ایران با دیگر کشورها در دوران تحریم سخن گفت و ادامه داد: درست است تحریم برای ما مشکلآفرین بوده و هزینه فعالیتهای بینالمللی را افزایش داده اما هیچگاه ما را متوقف نکرده است.
به اعتقاد وی در حال حاضر وظیفه اتاقهای دو کشور پیدا کردن راههایی برای ایجاد ارتباط مستمر بین تجار دو کشور است. اگر این اتفاق رخ دهد آنها میتوانند در ارتباط با هم کار را پیش ببرند و آنگاه تنها وظیفه اتاقها حمایت و تسهیلگری است.
شافعی همچنین به موضوع ارتباط اتاقهای استانی با اتاقهای استانی سایر کشورها اشاره و تأکید کرد: اتاق ایران رویکرد فعالیتهای بینالمللی اتاقهای استانی را اتخاذ کرده و در صدد ایجاد روابط عمیق و تخصصی با دیگر کشورهاست. بدون شک هر استان و منطقهای ظرفیتهای خاص خود را دارد که میتواند متناسب با آن همکاریهای بینالمللی خود را توسعه دهد. در این راستا اتاق البرز مأموریت پیدا کرده روی کرواسی متمرکز شود و سطح مناسبات با این کشور را توسعه دهد.
تداوم همکاریها به تبادل اطلاعات نیاز دارد
در ادامه دراگو اشتامبوک، سفیر کرواسی در تهران از حضور سه ماههاش به عنوان سفیر در ایران خبر داد و گفت: در این مدت متوجه شدهام که ایران، آن طور که هست به دنیا معرفی نشده و باید جایگاه بالاتری نسبت به آنچه امروز در سطح بینالمللی دارد، داشته باشد. متأسفانه تحریمهای ناعادلانه علیه این کشور جاری است و راه همکاری با این کشور را ناهموار ساخته است. با این وجود کرواسی علاقهمند است به همکاریهای خود با ایران ادامه دهد.
وی ضعف در تبادل اطلاعات بین دو کشور را مورد تأکید قرار داد و افزود: تا زمانی که این تبادل اطلاعات در سطح گسترده صورت نگیرد، زمینه توسعه همکاریهای اقتصادی فراهم نمیشود.
سفیر کرواسی در تهران، بنادر این کشور در دریای بالتیک را مسیری برای دسترسی دیگر کشورها به بازار اروپا معرفی کرد و گفت: ما باید برای همکاری با ایران در دوران تحریم، برنامهریزی کنیم؛ راههایی وجود دارد تا به کمک آنها این مسیر را ادامه دهیم. به نظر بهترین راهکار، پیوند بین شرکتهای کوچک و متوسط دو کشور با یکدیگر است.
اشتامبوک هدف از این دیدار را پیدا کردن راههایی برای تداوم همکاریهای تجاری با ایران دانست و ادامه داد: باید روابط منسجمی بین اتاقهای دو کشور حتی در سطح استانها برقرار شود. نبود چنین رابطهای حلقه مفقوده ما در نوع همکاریهایی است که با یکدیگر داریم.