رادیو مجازی اتاق ایران - 12 آبان 1403

پایگاه خبری اتاق ایران از شرایط و هزینه‌های سفر به کربلا گزارش می‌دهد

هر آنچه باید درباره سفر زیارتی به عراق بدانید

با فرارسیدن ماه محرم و ایام سوگواری تاسوعا، عاشورا و اربعین حسینی تقاضا برای سفر به کربلا و دیگر شهرهای زیارتی در عراق افزایش قابل توجهی پیدا می‌کند. سفر زیارتی به عراق در سال‌های اخیر تسهیل شده است. وضعیت مرزها و شرایط دریافت ویزا بهبود یافته است اما همچنان نکات مهمی وجود دارد که باید قبل از سفر به عراق آن را رعایت کرد.

17 شهریور 1398
کد خبر : 30157
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

با فرارسیدن ماه محرم و ایام سوگواری تاسوعا، عاشورا و اربعین حسینی تقاضا برای سفر به کربلا و دیگر شهرهای زیارتی در عراق بالا می‌رود. سید احمد الصافی امام جمعه کربلا آمار نهائی زائران حسینی در محرم و اربعین سال 1397 را 15 میلیون و 300 هزار نفر اعلام کرد. طبق آمار منتشر شده از سوی ستاد مرکزی اربعین در ایران، حدود 2 میلیون و 300 هزار نفر از این تعداد، ایرانی بوده‌اند.

ویزای سال 1398، رایگان

ثبت بیش از 2 میلیون زائر ایرانی در سفر به عراق در حالی رقم خورده است که تا سال گذشته، زائران برای ورود به خاک عراق باید ویزا دریافت می‌کردند اما بر اساس توافقات صورت گرفته میان مقام‌های ایرانی و عراقی مقرر شده تا ویزای عراق برای ایام اربعین از تاریخ دهم شهریور ماه (1 محرم 1441) لغایت هفتم آبان ماه (30 صفر 1441) به کلی حذف شود.

متقاضیان تنها با همراه داشتن گذرنامه که باید حداقل 3 ماه اعتبار داشته باشد، دریافت بیمه‌نامه معتبر و  تعیین مرز خروجی می‌توانند وارد خاک عراق شوند اما باید حتما قبل از آغاز سفر خود در سامانه « سماح» به نشانی https://samah.haj.ir ثبت‌نام کنند. بعد از آنکه زائران درسامانه سماح مدارک خواسته شده و اطلاعات خود را در سایت قرار دادند نزدیکترین دفتر زیارتی مجاز به محل سکونت خود را در سایت انتخاب و به همراه گذرنامه معتبر و دو قطعه عکس ٤*٣ پشت زمینه سفید و ترجیحاً شبیه عکس گذرنامه باید به دفتر زیارتی انتخاب شده مراجعه کنند.

امکان انصراف در این سامانه تا 2 روز قبل از تاریخ اعزام امکان‌پذیر است و پس از آن سامانه اجازه انصراف نخواهد داد. ثبت نام در سامانه سماح رایگان است و هزینه‌هایی که دریافت می‌شود صرفاً جهت خدمات درمانی و بیمه‌ای زائرین است که مجموعا 22 هزار تومان است؛ همچنین چنانچه زائرین جهت ثبت نام به دفاتر زیارتی مراجعه کنند مبلغ 3 هزار تومان به عنوان حق‌الزحمه بابت ثبت نام و ارائه رسید چاپی بر هزینه خدمات درمانی و بیمه‌ای اضافه پرداخت خواهند کرد.

بازگشایی قدیمی‌ترین مرز اعزام زائران کربلا

یکی از مهم‌ترین رویدادهایی که امسال هم‌زمان با برگزاری مراسم اربعین رقم خورد، بازگشایی مرز خسروی به‌عنوان قدیمی‌ترین و شمالی‎ترین مرز اعزام زائران به عراق است که بعد از گذشت چندین سال از بسته شدن، روز 15 شهریور با حضور وزرای ایران و عراق به صورت رسمی برای تردد زائران اربعین حسینی (ع) بازگشایی شد.

مرز خسروی نزدیکترین نقطه از ایران به بغداد، کربلا، کاظمین و سامراست و فاصله این مرز تا بغداد پایتخت عراق 190 کیلومتر، تا نجف 380 کیلومتر، تا کربلا 315 کیلومتر، تا کاظمین 203 کیلومتر و تا سامرا نیز 326 کیلومتر است و این فاصله در مقایسه با سایر مرزها یک ظرفیت برای استان کرمانشاه به‌ویژه مردم قصر شیرین محسوب می‌شود.

به اعتقاد مسئولان استانی، بازگشایی مرز خسروی و هدف سفر شدن استان سبب رونق گردشگری مذهبی، تقویت زیرساخت‌ها و تأسیسات مرزی و تمرکز هرچه بیشتر امکانات کشور به کرمانشاه و انگیزه مضاعف مرزنشینان برای بازگشت به قصر شیرین خواهد شد.

دیگر پایانه‌های مرزی مشترک ایران و عراق

علاوه بر مرز خسروی، مرز مهران، شلمچه و چذابه دیگر پایانه‌های مرزی مشترک ایران و عراق هستند. فاصله مهران تا کربلا ۲۸۰ کیلومتر، کاظمین۲۸۳، سامرا ۴۴۴ و نجف ۳۰۳ کیلومتر است و  نزدیکی، امنیت بسیار بالای منطقه و مسیرهای این مرز تا شهرهای زیارتی عراق باعث شده تا زائران اغلب از مرز مهران در ایام اربعین استفاده کنند.

استان‌های شمالی مرز خسروی و استان‌های مرکزی از مرز مهران برای ورود به خاک عراق استفاده می‌کنند. استان‌های شمال غربی کشور نظیر اردبیل، آذربایجان‌های غربی و شرقی و سنندج از محور قزانچی-کرمانشاه به استان کرمانشاه وارد می‌شوند.

استان‌های مرکزی کشور نظیر زنجان و همدان نیز از محور ورودی بیستون، اسلام‌آباد غرب، کرند، سرپل ذهاب و قصر شیرین عبور خواهند کرد تا به مرز خسروی برسند و  استان‌های جنوب شرق و جنوب ایران نیز از مرز چذابه و شلمچه وارد خاک عراق می‌شوند.

مسیرهای مرز خسروی تا کربلا : ملاعزیز- سعدیه- مقدادیه- ابوجسری- الوجهیه- بعقوبه- قالبیه- حسینیه - بغداد (کاظمین) جدید- دورالشرطه- ابوغریب- محمودیه- الاسکندریه- مسیب - کربلا


 

 مسیرهای مرز مهران تا کربلا: ایلام- زرباطیه - بدره - کوت - نعمانیه - شوملی- دیوانیه - شامیه - نجف –کربلا


چندین سال است که به مناسبت پیاده روی اربعین، ساعت کاری پایانه‌های مرزی افزایش پیدا می‌کند و به صورت 24 ساعته فعال هستند. تجربه زائران گویای این نکته است که بهترین زمان برای عبور از مرزها صبح زود یا اول شب است و زائرانی که به صورت هوایی قصد عزیمت به عراق دارند،‌ از طریق فرودگاه‌های سطح کشور به دو فرودگاه نجف اشرف و بغداد پرواز خواهند کرد.

زائرانی که از مرزهای زمینی اقدام به ورود به خاک عراق می‌کنند، هیچ مبلغی بابت عوارض خروج از کشور از آنها اخذ نمی‌شود اما زائرانی که به‌صورت هوایی قصد سفر اربعین را دارند موظف به پرداخت هزینه 110 هزار تومانی هستند.

علاوه بر این، زائرانی که از مرزهای زمینی به عراق وارد می‌شوند، هزینه‌ای بابت ورود به عراق از آنها اخذ نمی‌شود اما زائرانی که به‌صورت هوایی وارد فرودگاه نجف اشرف یا بغداد می‌شوند باید مبلغی را پرداخت کنند.

از آنجایی که برخی از زائران ترجیح می‌دهند از وسایل نقلیه شخصی خود برای حرکت به سمت مرزهای خروجی به عراق استفاده کنند، در همین راستا در مرزهای مهران، شلمچه و چزابه، پارکینگ‌های مناسبی برای پارک کردن خودروهای شخصی در نظر گرفته شده است.  بنابراین زائرانی که قصد سفر به کربلا یا شرکت در مراسم پیاده روی اربعین را داشته باشند می‌توانند ماشین‌های شخصی خود را در این مرزها پارک کنند.

هزینه‌های محل اقامت و غذا 

در دهه اول محرم و ایام منتهی به اربعین، تمامی خدمات به زائران توسط مردم انجام می‌شود. در همین زمینه برپایی موکب‌ها در تمام ساعات روز از مهم‌ترین خدماتی است که زائران در طول مسیر سفر می‌توانند از آنها بدون پرداخت هزینه بهره‌مند شوند.

پزشکان توصیه می‌کنند از خشکبار و خرمای خشک به عنوان تنقلات هنگام این سفر استفاده شود، چرا که هم امکان فاسد شدن آن‌ها کمتر است و هم انرژی بخش هستند. ضمن اینکه خرما می تواند قند بدن را تامین کند و باعث می‌شود زائران کمتر احساس خستگی کنند.

دیگر توصیه مهم پزشکان این است که در طول سفر اربعین باید آب فراوان نوشید، چرا که تعرق و تحرک بدن آب فراوان می‌طلبد و اگر آب به اندازه کافی به بدن نرسد، ممکن است فرد دچار خستگی زودهنگام و انواع بیماری‌های دیگر شود. همچنین آنها تاکید دارند که باید از پرخوری و خوردن غذاهای چرب باید اجتناب کرد.

همراه داشتن یک کوله پشتی سبک شامل وسایل ضرروی از جمله کفش مناسب، دمپایی، کرم مخصوص تاول، وسایل بهداشتی شامل کرم ضد آفتاب، دستمال مرطوب، مایع ضدعفونی کننده دست، کرم زینک، زیرانداز، حوله و... از مهم‌ترین توصیه‌های مسئولان و زائرانی به افرادی است که قصد دارند در طول این ایام به کربلا سفر کنند.

به رسم دیرینه، عراقی‌ها به‌ویژه در شهرهای زیارتی کربلا، نجف، سامرا، کاظمین  اقدام به دعوت از زائران ایرانی برای اسکان در منازل شخصی خود می‌کنند. علاوه بر این از سوی ستاد اربعین ایران هم مکان‌هایی در طول مسیر برای اقامت زائران آماده شده است. اما در صورتی که برخی از افراد نخواهند در این محل‌ها اقامت داشته باشند، هتل‌های درجه یک، دو، سه و چهاری در کربلا برای اقامت موجود است که قیمت آن برای درجه یک شبی 1 میلیون و 200 هزار تومان است و برای هتل‌های درجه پایین‌تر قیمت‌های کمتری دریافت می‌شود. 

مهم‌ترین توصیه‌های رئیس ستاد اربعین

حسین ذوالفقاری رئیس ستاد مرکزی اربعین، یازدهم اردیبهشت در حاشیه جلسه این ستاد در جمع خبرنگاران به ارایه توصیه‌هایی برای زائران ایرانی در سفر به عراق پرداخت.

اولین توصیه این است که  مردم در این سفر حتماً پول همراه داشته باشند؛ چراکه اگر وقتی در داخل عراق کار صرافی اتفاق بیفتد لازم است که مردم پول نقد همراه داشته باشند.

در همین زمینه لازم به ذکر است از سال پیش تمهیداتی در نظر گرفته شده تا زائران بتوانند از خودپرداز بانک های ایرانی مستقر در شارع العباس عمود ۱۴۱۵، شارع العباس متنزه الحسین الکبیر، میدان الطف موکب امام رضا علیه السلام، باب البغداد شارع علقمی هتل الشرق الاوسط، باب البغداد شارع میثم تمار بالاتر از پارکینگ هتل ابراج الاشراق، باب البغداد جنب درمانگاه هلال احمر، قبله الحسین کنسول‌گری ایران، باب‌الخان شارع علقمی هتل شمس الکربلا الدولی، پارک حی الحسین علیه السلام، شارع قبله العباس هتل آفاق کربلا و شارع علقمی هتل فجرالبدیع با هر نوع کارت بانک متصل به سیستم شتاب، دینار عراقی دریافت کنند. 

بر اساس توضیحات رئیس ستاد مرکزی اربعین ضروری است زوار در هنگام ورود به خاک عراق حتماً قوانین آن کشور را رعایت کنند. ازجمله در حوزه داروهای مصرفی. در همین راستا طبق اعلام وزارت بهداشت همراه داشتن هرگونه داروی گیاهی مشکوک و شبیه به مواد مخدر، قرص‌های روان‌گردان مانند متادون، قرص‌های آرام‌بخش از قبیل انواع مسکن‌های حاوی کدئین، دیازپام، فلورازپام، کلونازپام، اکسازپام، لورازپام و... در کشور عراق جرم تلقی شده و برای شخص خاطی مجازات به دنبال خواهد داشت.

ذوالفقاری همچنین توصیه کرده است زوار کرایه رانندگان را بپردازند و در برخوردها با پلیس، خدام و موکب داران ملاحظات لازم را رعایت کنند. همچنین ضروری است تا زوار برای سفر سازمان‌دهی داشته باشند و به‌صورت گروهی حرکت کرده و فردی که با مسیر و مقررات آشنایی دارد بتواند کار گروه را به‌پیش ببرد.

رئیس ستاد مرکزی اربعین تأکید داشت: ورود بدون مجوز قانونی به عراق 6 ماه زندانی دارد. بر اساس توافقات صورت گرفته اکثر کسانی که دستگیر شده تحویل دستگاه قضایی عراق داده نشدند که اگر این اتفاق رخ می‌داد، فرد باید 6 ماه زندانی می‌شد اما توافق کردیم که آنان را طرد کنند ولی علاج این است که بپذیریم وقتی وارد خاک کشور دیگری می‌شویم باید تابع ضوابط و مقررات آن کشور باشیم و باید به ارزش‌ها و سنت‌ها آن کشور آگاهی داشته باشیم.

موضوعات :
در همین رابطه