رادیو مجازی اتاق ایران - 12 آبان 1403

در نشست کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران مطرح شد

تخمین خسارت قطعی اینترنت برای کسب‌وکارهای حوزه فاوا؛ 2650 میلیارد تومان

مجلس شورای اسلامی در حال تکمیل طرحی برای جلوگیری از تکرار قطعی یک‌باره اینترنت در کشور است و در این رابطه از اعضای کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران خواست تا نظرات خود را در اختیار نمایندگان مجلس قرار دهند.

19 آذر 1398
کد خبر : 31415
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

کارگروه نرم‌افزار و محتوای دیجیتال کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات در جمع تعدادی از نمایندگان مجلس به بررسی مشکلات ناشی از قطع اینترنت در حوزه نرم‌افزار و محتوا پرداخت. در این نشست خسارت قطعی این اتفاق با نرخ دلار 12 هزار تومان، 2 هزار و 650 میلیارد تومان تخمین زده شد که این رقم تنها متوجه کسب‌وکارهای این حوزه است.

سعید رسول‌اف، عضو کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران خسارت‌های این رویداد را به 5 بخش تقسیم می‌کند و تأکید دارد: ابعاد مسئله تا حدی است که نگرانی‌های بسیاری را برای فعالان این حوزه به وجود می‌آورد. نگرانی اول در مورد تکرار آن است. افزایش سطح ناامیدی و بی‌اعتمادی صاحبان کسب‌وکارهای مختلف از جمله آسیب‌های جدی است که بعد از قطع یک‌باره اینترنت اتفاق افتاده است.

وی ادامه داد: میزان خسارتی که به طور غیرمستقیم به سایر بخش‌های اقتصادی کشور که از ICT به عنوان زیرساخت استفاده می‌کنند به میزان 6 هزار و 300 میلیارد تومان برآورد می‌شود.

بر اساس اظهارات او گردش مالی در تجارت الکترونیک 208 هزار میلیارد تومان است که متوسط روزانه آن 570 میلیارد تومان برآورد می‌شود. در دوران قطعی اینترنت این رقم نسبت به روزهای دیگر تا 48.5 درصد کاهش پیدا کرد.

این فعال اقتصادی خسارت وارد آمده به حوزه تبلیغات دیجیتال را موضوعی دانست که چندان به آن توجه نشده است. رسول‌اف گردش مالی این حوزه را حدود 1500 تا 2000 میلیارد تومان برآورد کرد.

عضو کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران بی‌اعتمادی کاربران به کسب‌وکارهای ایرانی و برندهای ملی را یکی دیگر مشکلات ناشی از این اتفاق دانست و تصریح کرد: متأسفانه قطعی اینترنت جذب کاربر برای اپلیکیشن‌های ایرانی مانند پیام‌رسان‌ها، فروشگاه‌های اینترنتی، نقشه‌ها و مسیریاب‌ها را بالا برد و عاملی شد تا هشتگ‌هایی چون کسب‌وکارهای رانتی یا کاسب تحریم‌، ترند شوند.

عدم دسترسی به DATA سرورها و عدم به‌روزرسانی آن‌ها نکته دیگری است که باید مورد توجه قرار گیرد. وی تأکید کرد: این یک زنجیره است و نمی‌توان همه ملزومات این‌گونه کسب‌وکارها را در داخل ایجاد کرد. در هر حال در یک بازه زمانی 10 روزه امکان تولید و توسعه این شرکت‌ها وجود نداشت و هزینه آن را باید در آینده بپردازیم.

رسول‌اف با اشاره به ناپایداری محیط کسب‌وکار و توقف تجارت، خاطرنشان کرد: این اقدام ریسک سرمایه‌گذاری را برای سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی بالا برد و این در زمانی اتفاق افتاد که نیاز ما به تولید ثروت بیش از هر زمان دیگری است.

با توجه به شرایط موجود، فعالان حوزه دانش‌بنیان و تولیدکنندگان انواع نرم‌افزار مشکلات و چالش‌های پیش آمده بعد از قطعی اینترنت را مطرح و از تکرار این مسئله ابراز نگرانی کردند. به باور آنها تصمیم‌گیری برای ادامه فعالیت در این حوزه برای آنها سخت شده است.

آن‌ها این سوال را نیز مطرح کردند که آیا این اقدام و قطعی اینترنت قانونی است؟ در این وضعیت چه کسی پاسخگوی خسارت‌های ناشی از آن و حقوق ضایع شده فعالان اقتصادی خواهد بود؟

در این رابطه حمیده زرآبادی، نماینده مجلس ضمن تأیید سخنان مطرح شده از تهیه طرحی برای جلوگیری از تکرار چنین رویدادی در آینده خبر داد که قرار است با قید دو فوریت در مجلس مطرح شود. وی ضمن ارائه مفاد این طرح به اعضای کمیسیون، از آنها خواست تا دیدگاه‌ها و نظرات خود را در اسرع وقت برای نمایندگان مجلس ارسال کنند.

وی ادامه داد: در دوران قطعی اینترنت مردم از پیام‌رسان‌های داخلی استفاده کردند اما متأسفانه آن‌ها به دلیل نواقصی که داشتند نیاز مردم را تأمین نکردند. حال باید به این سوال پاسخ دهند که علی‌رغم تبلیغات گسترده و حمایت‌های مالی بسیاری که از آنها شد چرا نتوانستند جوابگوی مردم باشند؟

در همین رابطه