هفتمین جلسه از دوره نهم کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران به صورت مجازی برگزار و در این نشست ضمن بررسی مسائل مربوط به حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، الزامات تحقق شعار سال مورد توجه قرار گرفت.
در ابتدای این جلسه محمدرضا طلایی رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران عنوان کرد: اتاق تلاش می کند از این طریق به یک پلتفرم خاص دست پیدا کند که فعلا جلسات مجازی روی اسکایپ فعال شود، امیدواریم در جلسات بعد از امکانات بهتری استفاده کنیم. وی در بخش بعدی سخنان خود به شعار سال ۹۹ اشاره کرد گفت: طی جلسه ای که با حضور روسای کمیسیون های اتاق برگزار شد، مقرر شد پیشنهادات آنها در خصوص تحقق شعار سال (جهش تولید) به هیات رئیسه اتاق ایران ارسال شود.
او افزود: در حال حاضر شاهد آن هستیم که کسب و کارها در این مدت دچار مشکلاتی شده اند. اکثر کسب و کارها از اوایل اسفند ماه تعطیل هستند دولت نیز نتوانسته در این زمینه کمکی انجام دهد. این در حالی است که سایر کشورها تلاش کردند که هم به مردم و هم به کسب و کارها کمک هایی ارایه دهند.
طلایی با اشاره به شعار سال ۹۹ عنوان کرد: در این مدت سوالاتی به کمیسیون ارسال شد مبنی بر اینکه برای تحقق شعار سال چه کارهایی را میتوان انجام داد و چه فعالیت هایی باید صورت گیرد که سال جاری با خطرات کمتری مواجه شویم. یکی از موضوعاتی که در این خصوص مطرح شد دولت الکترونیک بود. دولت الکترونیک را میتوان به سه بخش عمده تقسیم کرد، اول خدمات دولت به دولت؛ بخش دوم خدمات دولت به کسب و کارها و در آخر خدمات دولت به مردم؛ این در حالی است که در هیچ یک از بخش ها عملکرد خوبی نداشته ایم. به طور مثال دولت در خدمات رسانی به مردم و کسب و کارها چندان کارنامه قابل قبولی ندارد. از سوی دیگر در خصوص کسب و کارهای نوین و فروشگاه های اینترنتی، دولت نتوانسته زیرساخت های مناسب را فراهم کند. حتی پست هم کمک چندانی به ارسال مرسولات فروشگاه های اینترنتی انجام نمی دهد.
وی در ادامه اظهار کرد: موضوعی که اخیرا مطرح شده ارتقای سرعت اینترنت، زیرساخت ها و مباحث لجستیک به منظور سرویس دهی بهتر بوده است.
طلایی همچنین گفت: سوال دیگری که از کمیسیون مطرح شده مبنی بر این است که چه کارهایی باید انجام شود تا پس از کرونا استقبال مردم از فروشگاه های اینترنتی بار دیگر به سمت روش های سنتی باز نگردد. از سوی دیگر در این دوره در بخش محتوا با مشکلات جدی مواجه شده ایم. مدارس در این مدت تعطیل بود و وزارت آموزش و پرورش هم نتوانست تولید محتوای آنلاین داشته باشد. زیرا زیرساخت آن فراهم نبود. وزارت علوم نیز همین شرایط را داشت. بنابراین آموزش مجازی چه در سطح دانشگاهی و چه در سطوح پایین تر در این دوره موفق عمل نکرد.
وی افزود: هم اکنون شاهد آن هستیم که برای ویدیو کنفرانس ها از پلتفرم های خارجی استفاده می شود و حتی بستر داخلی برای این فعالیت های ویدئویی مجازی وجود ندارد. ما در کمیسیون فاوا و فدراسیون فاوا مسائل و مشکلات را جمع آوری کرده و کار کارشناسی انجام دادیم و نتایج آن را طی نامه ای به هیئت رئیسه اتاق ایران ارائه کردیم.
در بخش دیگری از این جلسه، گزارشی از وضعیت خسارت های ناشی از شیوع ویروس کرونا بر کسب و کارها در حوزه ICT ارایه شد. در این گزارش علی شمیرانی مشاور کمیسیون فاوا عنوان کرد که در حال حاضر اگرچه گزارش هایی در خصوص ضرر و زیان کسب و کارهای اینترنتی به شکل محدود ارایه شده است، اما گزارش جامعی از خسارت در سایرحوزه های مربوط به ICT وجود ندارد؛ چرا که هنوز خسارت ها ادامه دارد و هر آماری که امروز ارایه شود نیاز به بازنگری دارد. وی همچنین به بسته های حمایتی دولت اشاره کرد و گفت: تا کنون معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری، سازمان فناوری اطلاعات و صندوق توسعه ملی وعده هایی برای ارایه تسهیلات به فعالان حوزه ICT داده اند که هنوز جزییات آن روشن و مشخص نیست. وی همچنین تصریح کرد بیشتر آمارهایی که اکنون در خصوص خسارت ها منتشر شده در حوزه فروشگاه ها ، تاکسی ها و تحویل غذای اینترنتی بوده است. بنکدار دبیر مجمع تشکل های دانش بنیان نیز از رایزنی با وزات ارتباطات در راستای تکمیل گزارش میزان خسارت ها تمام بخش های حوزه ICT خبر داد.
مشکلات تولید محتوا
در بخش دیگر این نشست سعید رسول اف عضو کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران به بحث تقاضا در بخش نرم افزارها و تولید محتوای موبایلی پس از شیوع کرونا پرداخت و گفت: به شکل عادی اواخر اسفند و اوایل فروردین پیک تعداد کاربران در کافه بازار و دیگر اپلیکیشن های موبایلی است. ولی امسال همه پلتفرم ها حجم زیادی از کاربران را جذب کردند. البته نباید فراموش کرد که شرکت ها در حالت دورکاری و نیمه تعطیل بودند و بر اساس داده هایی که قبلا موجود بود، سعی کردند به کاربران سرویس دهند. اما نتوانستند کار خود را توسعه دهند. چراکه شرکت های تولیدی به توسعه دهندگان خود دسترسی نداشتند. بنابراین چالش ها روز به روز در حال افزایش بوده و ورودی محتوا کم شده است.
رسول اف در بخش دیگری از صحبت های خود به بخشنامه ای که کمیسیون تنظیم و مقررات وزارت ارتباطاات مصوب کرده پرداخت و آن را خطری برای تولید محتوا در کشور دانست. وی عنوان کرد: بر اساس این مصوبه اپراتورها در خصوص پرداخت های اشتراکی به شدت محدود می شوند و از آنجایی که برای این نوع پرداخت زیرساخت بانکی فراهم نشده، قطعا تولید کنندگان محتوا با مشکل مواجه خواهند شد. این در حالی است که اکنون تولید کنندگان محتوا در دنیا به شکل پرداخت اشتراکی کار می کنند.
وی افزود: از سوی دیگر در جلسه ای که برای تصویب این آیین نامه برگزار شده، هیچ نماینده ای از بخش خصوصی حضور نداشته است و این مصوبه در شلوغی شب عید و شیوع کرونا گم شد. در صورتی که مصوبه مذکور از ۱۵ اردیبهشت ماه باید اجرایی شود. این مصوبه چالشی بزرگ برای تولید کنندگان محتوا در کشور ایجاد خواهد کرد و برای این موضوع هیچ جایگزینی ارایه نشده است. اگر این مصوبه اجرایی شود بین ۶۰ تا ۷۰ درصد بازار تولید محتوای دیجیتال کشور دچار افت خواهد شد.
رسول اف در ادامه عنوان کرد در خواست ما تعویق شش ماهه این مصوبه است تا بتوان برای آن یک راهکار جایگزین تعیین کرد.
درخواست ها شفاف بیان شود
رضا نوروزی عضو کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران نیز در این جلسه عنوان کرد: ما میدانیم دولت درآمدی ندارد؛ در این شرایط دولت چه کمکی می تواند به بخش خصوصی ارایه دهد. در بخش صنعت برخی از کارخانه ها تعطیل شده است. از همین رو باید به صورت شفاف از دولت بخواهیم کمک های مالی و غیرمالی که بناست ارایه دهد را اعلام کند.
به گفته وی، در بخش تامین اجتماعی و موضوع مالیات نیز قدم جدی از سمت دولت برداشته نشده است. در حال حاضر فرصت خوبی است که از دولت بخواهیم موانع برداشته شود و اگر این کار انجام شود، پس از کرونا تولید کنندگان با سرعت خوب می توانند به فعالیت بپردازند.
امضای دیجیتال
شاهین نوروزی عضو کمیسیون فاوای اتاق و کارشناس امنیت سایبری، در خصوص استفاده از امضای دیجیتال برای برگزاری جلسات و اعتبار آن گفت:در طول سالهای گذشته کار زیادی در خصوص امضای دیجیتال صورت گرفته است. یک بحث از منظر حقوقی و دیگری مهندسی است. در هر دو بخش کارهای زیادی انجام شده است. اگر هر امضای دیجیتال مورد تایید مراجع مربوطه قرار گیرد، امضاهای دیجیتال در محاکم قضایی نیز قابل استناد است. اگر تصمیمی در این زمینه گرفته شود، امضای دیجیتال نیز میتواند در جلسات اجرایی شود و مصوبات جلسات مجازی کاملا وجاحت قانونی خواهد داشت.
نادیده گرفتن تولید داخل
اکبر ذاکری، رئیس اتحادیه سراسری شرکت های فنی مهندسی حفاظت الکترونیک نیز در این نشست گفت: از دولت توقع مالی نداریم، بلکه میخواهیم قوانین موجود اجرا شود. تولیدکنندگان این بخش خواستار آن هستند که مراکز دولتی درخواست کالای خارجی نداشته باشند و بر مبنای ضرورت به تولید داخل روی بیاورند. در مناقضه های دولتی شاهد آن هستیم که تا ۸۰ درصد تجهیزات خارجی درخواست می شود. در صورتی که مشابه داخلی آن وجود دارد. از طرفی هیچ شفافیتی در مناقصه ها وجود ندارد. از همین رو باید بازار مصرف اصلاح شود و شرکت های دولتی نباید از تولیدات خارجی که مشابه داخلی دارد استفاده کنند.
هشدار ورود غیرقانونی تجهیزات
پیمان ایروانی رئیس انجمن تجهیزات رایانه ای نیز در این نشست گفت: متاسفانه در برخی موارد برای واردات تجهیزات، مشابه داخلی در نظر گرفته می شود که اصلا وجود چندانی ندارد. اخیرا حتی CPU را نیز تولید داخل زدند. در حال حاضر با مطرح شدن تولید لپ تاپ و کامپیوتر و موبایل در داخل نیز ورود این تجهیزات با مشکل مواجه شده است. ما مخالفتی با تولید داخل نداریم؛ اما در این مقطع این نوع اقدامات باعث می شود تجهیزات مورد نیاز به صورت قانونی ثبت سفارش نشود، و وقتی اینگونه با موضوع برخورد می شود، همین تجهیزات به صورت غیر معمول و غیرقانونی وارد می شود و این خود یک آسیب جدی تر است.
حمایت در مسیر هدفمندی
حمیدرضا احمدیان مشاور کمیسیون ICT اتاق عنوان کرد: در حال حاضر وزارت ارتباطات وجوه اداره شده ای که در طول یکسال خرج نکرده را قصد دارد توزیع کند. اتاق باید برنامه داشته باشد تا بتوان بخشی از این کمک ها را مدیریت و سهم مشخصی برای تحرک بخشی استفاده کرد. باید کمک کنیم که کسب و کارها به صورت همسان رشد داشته باشند.