به باور رئیس کل بانک مرکزی، صادرکنندگان متعهدی که ارز خود را به کشور بازمیگردانند، امین اقتصاد کشور هستند و ما باید مسیر را برای آنها بهواسطه تسهیل قوانین و مقررات هموار کنیم.
عبدالناصر همتی در «آیین تقدیر از صادرکنندگان عرصه بازگشت ارز به کشور» که با حضور ۵۰ صادرکننده نمونه تشکیل شد، ضمن تشکر از صادرکنندگانی که با فعالیت خود اجازه ندادهاند وقفهای در چرخه اقتصادی کشور ایجاد شود، گفت: از مجموع ۱۰۸ صادرکننده نزدیک به ۲۳ میلیارد یورو (حدود ۲۶ میلیارد دلار) ظرف مدت حدود دو سال و نیم به چرخه اقتصاد کشور بازگشته که رقم قابلتوجهی است. همچنین ارزی که توسط ۵۰ صادرکنندهای که نزدیک به ۱۰۰ درصد ارز ناشی از صادرات خود را طی مدت سال ۹۷ تا پایان اردیبهشتماه ۹۹ به کشور بازگرداندهاند و در جلسه امروز حضور دارند، معادل ۲۲ میلیارد دلار است.
مهمترین نکات کلیدی صحبتهای رئیسکل بانک مرکزی در این مراسم به شرح زیر است:
- در شرایط دشوار و سختی قرار داریم و مردم عزیزمان تحت شدیدترین فشارها و مشکلات اقتصادی قرار دارند؛ اما دشمن نتوانسته به هدف اصلیاش که همانا فروپاشی نظام و کشور است، برسد و قطعاً شما صادرکنندگان با فعالیتتان اجازه ندادید که اهداف آنها در شرایط جنگ اقتصادی محقق شود.
- بانک مرکزی از نظرات صادرکنندگان متعهدی مانند شما استقبال میکند و این موارد را در دولت مطرح و به رئیسجمهوری ارائه میکنم.
- سایر صادرکنندگان مانند شما که به تعهدات خود پایبند هستند و ارز خود را به کشور بازمیگردانند، نیازی به ارائه تعهد ندارند.
- ضروری است بهواسطه تسهیل قوانین و مقررات قدردان صادرکنندگان متعهد باشیم. در چنین شرایطی اقتصاد کشور باید از صادرکنندگانی که چند سال است به تعهدات خود پایبند بودهاند، حمایت کند.
- همچنان معتقدم علیرغم فشار تحریمها که به کشور تحمیل میشود، یا دشواریها و مضایغ مرتبط با صادرات نفت، بازگشت ارز حاصل از صادرات و کاهش درآمد دولت، این نرخها واقعی و صحیح نیست. باید توجه داشت در چنین شرایطی بیشترین ضرر متوجه طبقات با درآمد ثابت است که بدنه اصلی کشورمان را شکل میدهند.
- مصمم هستیم نرخ ارز را کنترل کنیم؛ نفع کشور در تقویت ارزش پول ملی است و بر همین اساس برای تعدیل نرخ ارز تلاش میکنیم.
- معتقدم این شرایط باقی نمیماند و این تحریمهای ظالمانه خواهد شکست، روز گذشته نیز تأکید کردم خبرهای مطلوبی از آزادسازی منابع مسدودی دارم؛ چراکه در حال حاضر دهها میلیارد دلار از ذخایر بانک مرکزی به دلیل ترس از جرائم آمریکا در دیگر کشورها مسدود است.
- ارزی که از سوی صادرکنندگان به سامانه نیما عرضه میشود، صرف تأمین کالاهای اساسی، مواد اولیه و قطعات و تولید میشود، ازاینرو هرچه قیمت ارز افزایشی باشد، درنهایت به ضرر تولید است.
- بر اساس پیگیریهای انجامشده، صادرکنندگان بالغبر ۸ میلیارد دلار از تعهدات ارزی ۲۷ میلیارد دلاری ایفا نشده خود، مربوط به پروانههای صادراتی سال های ۱۳۹۷ - ۱۳۹۸ خود را، بهتدریج به چرخه اقتصاد کشور آوردهاند.
- سال گذشته رشد اقتصادی غیرنفتی مثبت بود و همین مسیر را ادامه میدهیم. ازآنجاییکه صادرات نفتیمان نیز طی مدت اخیر بهبود پیداکرده است لذا امیدواریم رشد اقتصادی ناشی از نفت نیز بهبود یابد.