رئیس اتاق کرمان گفت: نظام مبادلات پیمانکاری فرعی (spx) ارتباط بین صنایع کوچک و متوسط را با شرکتها و پروژههای بزرگ برقرار میکند که اگر این نظام بهصورت کامل بومی و اجرایی شود کمک خوبی به صنایع کوچک و توسعه بازار با تکیهبر شرکتهای دانشبنیان خواهد بود.
سیدمهدی طبیب زاده در پنجاه و نهمین نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان با موضوع بررسی اجرای نظام مبادلات پیمانکاری فرعی افزود: صنایع کوچک و متوسط باوجوداینکه سهم خوبی در اشتغال جامعه دارند اما به دلیل محدودیت واردات نمیتوانند سهم مؤثری در اقتصاد داشته و پایدار باشند.
او ادامه داد: مسئولان ارشد استان معتقدند که صنایع معدنی بزرگ کرمان باید نقش خود را در متوازن کردن توسعه استان ایفا کنند زیرا این ظرفیتها همیشه پایدار نیستند و این حلقه مفقوده باید تکمیل شود.
طبیب زاده، اظهار کرد: اتاق کرمان طرحهایی مانند پایش فضای کسبوکار، راهاندازی پنجره واحد سرمایهگذاری، عارضهیابی صنایع، توسعه صادرات، افزایش بهرهوری و اجرای نظام مبادلات پیمانکاری فرعی را در سال جاری در برنامه قرار داد که امیدواریم این طرحها بتواند به توسعه استان کمک کند.
رئیس اتاق کرمان، راهاندازی پویش «بومیسازی تولید قطعات، خدمات، تجهیزات و ماشینآلات در کرمان» و پایدار نمودن صنایع کوچک و متوسط برای توسعه استان را پیشنهاد داد و گفت: صنایع کوچک و متوسط استان تنها 10 تا 15 درصد از نیاز واحدهای بزرگ استان را تأمین میکنند و مابقی آن از خارج از استان تهیه میشود.
او تصریح کرد: صنایع کوچک و متوسط نیز باید خود را در شرایط رقابتی قرار دهند، ازنظر صنعت و تکنولوژی بروز شوند و تنوع تولید و قطعات داشته باشند.
در ادامه استاندار کرمان با بیان اینکه آمریکا، چین و سایر کشورهای بزرگ اقتصادی جهان سالها پیش به این نتیجه رسیدهاند که شرکتهای بزرگ نمیتوانند توسعه متوازن را در آن کشورها ایجاد کنند، گفت: در استان کرمان نیز شرکتهای بزرگ باید طرحهای خود را برای توسعه و توازن بخشی به استان حداقل در 10 سال آینده را ارائه دهند.
علی زینی وند، افزود: اتاق بازرگانی، اتاق فکر استان است و ما نیز اتاق فرمان هستیم و انتظار داریم اتاق اطلاعات مربوط به شرکتهای بزرگ و کوچک را در زمینه تأمین خدمات و قطعات مورد نیاز استان را جمعآوری و ارائه دهد.
او ادامه داد: در شورای برنامهریزی توسعه استان تأکید شده که برنامههای توسعه سال آینده در حوزههای گردشگری، خدمات و کشاورزی مدرن را ارائه دهند و اینگونه نباشد که استان صرفاً بر فعالیت چند شرکت بزرگ تکیه داشته باشد.
زینی وند، خاطرنشان کرد: نظام مبادلات پیمانکاری فرعی را باید به یک برنامه عملیاتی تبدیل کنیم و در این رابطه از شرکتهای حوزه فناوری نباید غافل شد.
استاندار کرمان با بیان اینکه استان کرمان در حوزه فناوری و دانشبنیان از 10 استان برتر کشور در این زمینه عقبمانده است، تصریح کرد: استان به پارک علم و فناوری قدرتمند و مدیری توانمند نیاز دارد.
در ادامه این نشست رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: برای کمک به توسعه استان پیشنهاد میشود کارگروه تدوین پیشنویس برای گزارش اولیه ایجاد قانون مشخص در اجرای نظام مبادلات پیمانکاران فرعی تشکیل شود.
محمدرضا پور ابراهیمی افزود: به نظر میرسد در اجرای spx مقاومتهایی از طرف شرکتهای بزرگ وجود دارد که باید در این زمینه گزارشی از مجموعه خدمات و کالاهایی را که در سه سال اخیر دریافت کردهاند ارائه دهند.
او در ادامه بر پیگیری استقلال پارک علم و فناوری کرمان تأکید و عنوان کرد: پارک باید بهکل فضای علمی و تخصصی استان متعلق داشته باشد و به مجموعههای تصمیم گیر کمک کند.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس با تأکید بر ارتباط بین شرکتهای بزرگ با شرکتهای دانشبنیان استان اظهار کرد: ظرفیت و توان شرکتهای دانشبنیان استان از متوسط کشور بالاتر است.
در ادامه کارشناس نظام مبادلات پیمانکاری فرعی (spx) اتاق کرمان گفت: از سوی شرکت شهرکهای صنعتی، اطلاعات مربوط به 70 بنگاه اقتصادی جمعآوری و دورههای آموزشی و بازدیدهای حضوری برای اجرای نظام مبادلات پیمانکاری فرعی انجام شد.
مهرنوش ابراهیمی، افزود: باوجود پیگیریهای انجام شده در سه سال گذشته به دلایل نبودن پایگاه جامع اطلاعات، انحراف از اجرای برنامه spx، عدم شفافیت در خصوص نحوه ارزیابی و عدم اعتماد صنایع بزرگ به صنایع پاییندستی، این نظام اجرایی نشده است.