رئیس اتاق کرمان گفت: باوجود همه ظرفیتها و توانمندیها در کشاورزی، صنعت، معدن، گردشگری و آموزش، اقتصاد کرمان بهرهور نیست و تفاوت بسیار زیادی بین ورودیها و خروجیهای اقتصاد استان وجود دارد.
سیدمهدی طبیب زاده، در دومین جشنواره بهرهوری و رقابتپذیری استان کرمان با یاد حاج اکبر صنعتی کارآفرین فقید کرمانی، افزود، با اشاره به اینکه چهره خشن فقر در کرمان را در کنار سطل زبالهها و کودکان کار سر چهارراهها میتوان دید، اظهار کرد: میزان درآمد هر خانوار شهری و روستایی در استان به ترتیب سی و یکم و سیام کشور است که با امکانات و نیروی انسانی توانمند در کرمان همخوانی ندارد.
طبیب زاده با بیان اینکه برخی سیاستگذاریها و تصمیمگیریها در کشور فعالیت بنگاههای اقتصادی را به سمت کاهش بهرهوری پیش میبرد، گفت: بهرهوری باید به یک نهضت تبدیل شود و در همه ابعاد سیاسی، مدیریتی و اقتصادی به کار گرفته شود.
رئیس اتاق کرمان خاطرنشان کرد: برخی مدیران و بنگاههای اقتصادی در همین شرایط دشوار و با همه مشکلات و سیاستها هنوز سر پا هستند و حتی رشد نیز کردهاند.
کلید ضعف و فاجعه بهرهوری به کیفیت سیاستگذاریها مربوط است
در ادامه مسعود نیلی، اقتصاددان و مدرس دانشگاه، که بهصورت مجازی در این جشنواره حضور داشت، گفت: محیطی که فعالیتها در آن انجام میشود در مصرف انرژی و در نتیجه میزان بهرهوری تأثیرگذار است بهگونهای که رفتار یک ایرانی در رابطه با مصرف انرژی در داخل و خارج کشور متفاوت است.
نیلی افزود: مطالعات متخصصان نشان میدهد در کشور با کمبود آب روبرو هستیم و باید آب کمتری مصرف کنیم اما میبینیم که خلاف این مسئله انجام میشود.
او با اشاره به اینکه بهرهوری کل عوامل تولید به علامتهایی که به تولیدکننده داده میشود، بستگی دارد، افزود: برخی علامتها در سیاستگذاریها، اقتصاد را به سمت بهرهوری کم سوق میدهد و آنچه میدهیم با آنچه میخواهیم با یکدیگر در تضاد هستند.
نیلی ادامه داد: بین اهداف اقتصاد کلان و رفتارهای اقتصاد خرد هماهنگی وجود ندارد و برای رشد اقتصادی بهناچار مجبور به سرمایهگذاری زیاد هستیم که این موضوع چندان ممکن نیست.
اقتصاددان و مدرس دانشگاه، بیان کرد: در کشور با مازاد نیروی کار و هزینه و فرصت انرژی زیاد، اگر تولیدکننده سرمایه و انرژی بیشتری مصرف کند اما کارگر کمتری به کار گیرد از نظر ملی غیر بهرهور محسوب میشود.
نیلی اظهار کرد: در کشور ما 24 میلیون نفر شاغل هستند و هر فرد شاغل هزینههای 3.6 نفر دیگر را تأمین میکند درحالیکه این آمار باید نسبت به متوسط جهانی 36 میلیون نفر و هر فرد شاغل هزینههای 2.2 نفر را تأمین کند.
او افزود: بهرهوری یک مفهوم اقتصادی خرد است و نتیجه آن در اقتصاد کلان دیده میشود و هر چه نهادههای تولید به دلیل پایین نگه داشتن قیمت، با کیفیت کمتری تولید شود، فاجعه در بهرهوری روی میدهد.
نیلی تصریح کرد: بهرهوری کم یک بیماری فراگیر است که به همه واحدهای تولیدی سرایت کرده که ناشی از اراده ضعیف آن مجموعه نیست بلکه علامتهای سیاستگذاری اینگونه به واحدها منتقل شده است. کلید ضعف و فاجعه بهرهوری به کیفیت سیاستگذاریها مربوط است و اگر بخواهیم اصلاح اقتصاد را در نظر بگیریم نقطه شروع آن بهرهوری است.
مدل پیشنهادی اتاق کرمان برای ارتقای بهرهوری بنگاههای اقتصادی
در ادامه نماینده تشکلهای اتاق کرمان، مدل پیشنهادی ارتقاء بهرهوری بنگاههای اقتصادی با ساختار پیشنهادی اتاق کرمان را تشریح کرد و گفت: مأموریت این مدل و ساختار آن این است که هماهنگسازی تمامی امکانات در بخشهای حاکمیتی و تشکلهای بخش خصوصی صورت بگیرد.
سیدحسین مهاجرانی، چشمانداز این ساختار را معرفی کرمان بهعنوان الگوی تحقق افزایش بهرهوری عنوان کرد و افزود: ستاد از تشکلهای بخش خصوصی استان تشکیل میشود و همه سازمانهای حاکمیتی مرتبط نیز در کنار ستاد بهرهوری خواهند بود.
استفاده از تکنولوژیهای نوین بهرهوری را ارتقا میدهد
رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران، با طرح این پرسش که چگونه باید در بنگاه اقتصادی از عوامل تولید استفاده کرد و هم مزیت رقابتی را افزایش و هم قیمت تمامشده را کاهش داد؟، گفت: در بعد اقتصاد خرد مدیریت منابع و افزایش بهرهوری موجب موفقیت میشود.
بهرام شکوری افزود: در بعد کلان نیز دولت و حاکمیت با سیاستگذاریهای خود سبب افزایش یا کاهش بهرهوری میشوند و اگر قیمت عوامل تولید را کاهش میدهند، استفاده درستی از آنها انجام نمیشود.
او با تأکید بر اینکه رعایت اخلاق در اقتصاد نیز موجب استفاده درست از عوامل تولید و افزایش بهرهوری میشود، گفت: با استفاده از تکنولوژیهای نوین و ضایعات و باطلهها میتوان با کمترین عامل تولید بیشترین محصول را تولید و بهرهوری لازم را ایجاد کرد.
شکوری، با بیان اینکه یکی از علتهای اصلی مدیریت ناکارآمد در بنگاه اقتصادی، دولت و حاکمیت هستند، اظهار کرد: برای برقراری رابطههای بانکی با هدف دسترسی به تکنولوژیها و فرآیندها باید روابط بینالمللی را ارتقا داد.
در این جشنواره پنل انتقال تجربه، پنل مدیران و پنل پرسش و پاسخ با حضور روسای سازمان جهاد کشاورزی شمال و جنوب استان، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت، مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی، رئیس کمیسیون معدن اتاق ایران، مدیرعامل شرکت مس شهید باهنر و فرهاد آگاه فعال پسته برگزار شد.
در پایان این جشنواره از بخشهای پیشرو در اجرای پروژه پنجره واحد الکترونیکی بهعنوان یک پروژه مهم ارتقای بهرهوری در حوزه فرآیند سرمایهگذاری استان تجلیل شد.