محمدعلی دهقان دهنوی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری سیما با تاکید بر اینکه دستکاری در بازار سرمایه معنی نمیدهد، گفت: در بازار سرمایه مکانیسم عرضه و تقاضا برقرار است و وظیفه سازمان بورس نظارت بر این فرایند است.
مهمترین نکات این گفتوگو را بخوانید.
-شاخص بازار تحتتاثیر روند تعداد زیادی شرکت بزرگ، کوچک و متوسط ساخته میشود که آن هم بستگی به تحلیل سهامداران از ارزندگی سهام دارد. هرچه سهام ارزندهتر باشد رشد بیشتری میکند و مهم نیست که سهم کوچکی است یا بزرگی.
-دامنه نوسان نامتقارن برای ایجاد آرامش گرفته شد؛ زمانی که این پیشنهاد در شورای عالی بورس مطرح شد، من گفتم دامنه نوسان باید باز باشد اما این تصمیم در شرایطی گرفته شد که متغیرهای کلان اقتصادی و تحولات سیاسی پیشرو فضای نااطمینانی را در بازار ایجاد کرده بود.
- شورای عالی بورس تصمیم گرفت برای اینکه سهامدار فرصت خوب داشته باشد تا با آرامش تصمیم بگیرد، دامنه نوسان نامتقارن را اعلام میکند. بنابراین عنوان دستکاری قیمت برای دامنه نوسان نامتقارن درست نیست.
- هر تصمیمی گرفته میشود هزینهها و فایدههایی دارد؛ فایده دامنه نوسان نامتقارن، ایجاد فضای آرامش، فرصت تحلیل دادن به سهامدار و رفع نگرانی سهامدار بود. هزینه این تصمیم، کاهش نقدشوندگی است و برای رفع این هزینه باید کمک کنیم نقدشوندگی در بازار افزایش پیدا کند.
-صندوقهای با درآمد ثابت، در گذشته نصاب داشتند. اما روند بورس در ماههای ابتدایی سال صعودی بود، نصاب آن را به صفر رساندیم و دوباره در این ماهها به دلیل شرایط بازار نصاب صندوقها باز گردانده شد.
- سازمان بورس به عنوان تنظیمگر بازار ابزارهایی در اختیار دارد که یکی از آنها نصاب صندوقهاست، ما هیچگاه و به هیچ صندوقی نگفتهایم که باید چه سهمی بخرد.
- بازارگردانی تجربه جدیدی در بازار سرمایه است، این فرایند در نقاطی نقص دارد که باید برطرف شود و در حال کارکردن روی بازنگری آن هستیم. بازارگردان مسئولیتپذیری ناشر به سهم است. وقتی دامنه نوسان منفی پنج و فضای بازار هیجانی باشد بازارگردان تبدیل به نوسانگیر میشود.
- تاکنون دامنه متقارن آرامش را تا حدی به بازار بازگردانده است. از طرفی دیگر فضای اقتصاد به سمت روشنشدن رفته است.
- باید بستهای برای دامنه نوسان طراحی شود و چشمانداز ما حذف دامنه نوسان است. در بسیاری از بورسهای دنیا دامنه نوسان وجود دارد اما آنقدر بزرگ است که به ندرت به چشم میآید.
- باید بتوانیم شرایط تعریفشدهای را روی دامنه نوسان اعمال کنیم که در مقاطع خاص انعطافپذیری لازم را داشته باشد. بنابراین پیشنهاد ما این است که تا زمانی که امکان حذف دامنه نوسان ایجاد شود شرایط به این صورت بماند. اما جمعبندی نهایی را رأی اعضای شورا مشخص میکند.
- پیشنهاد ما برای منابع خود روش غیرمستقیم است. باید افراد قبل از سرمایهگذاری مشاوره بگیرند و آموزش ببینند اما ممکن است هزینههای آموزش دیدن برای فردی که میخواهد ۱۰ میلیون سرمایه وارد بازار کند، زیاد باشد.
- بازار سرمایه بزرگ شده و نهادهای مالی پاسخگو نیستند که ما سعی میکنیم این مشکل را برطرف کنیم. دستورالعمل تأسیس کارگزاری در حال بازنگری است و احتمالاً اواخر اردیبهشتماه ۱۴۰۰ بازنگری خواهد شد.
- رمزارز در کشور قانونی است اما استفاده از رمزارز در خرید و فروش غیرقانونی است و ما درخواست میکنیم که با این تخلفات برخورد شود.
-امسال شاهد رشد و نزول چشمگیری در بازار سرمایه بودیم. برخی از دلایل این اتفاق، اتفاقاتی کلان بود. برای مثال جهش ارزی داشتیم یا قیمت سکه از ۹ میلیون تا ۱۶ میلیون تومان نوسان داشت.
- برخی عوامل غیراقتصادی بود. برخی افراد از روی خیرخواهی صحبتهایی میکردند که روی بازار تأثیر منفی داشت. بنابراین باید از اظهارنظر سیاسی بپرهیزیم و بهطور کلی صحبت در مورد شاخص بورس کار درستی نیست، مخصوصاً از طرف افرادی که مسئولیت دارند.
- برای سرمایهگذاری در کشور به افق بلندمدت نیاز داریم، نباید برای افزایش بودجه، مناسبات سرمایهگذاری را تغییر دهیم.
- دولت پالایش یکم را گرانتر از تابلو نفروخت بلکه با ۲۰ درصد تخفیف این صندوق را با هدف مردمیسازی اقتصاد و زمانی که تقاضا در بازار وجود داشت، عرضه کرد.
- دارا یکم هنوز ۴۰ درصد بالای قیمت معامله میشود و اگر دولت فکر سوءاستفاده بود این کار را نمیکرد. البته پالایش یکم نیز همانند عرضه اولیه است و ما از ناشر میخواهیم قیمت آن حداقل تا یکسال به زیر قیمت عرضه نرود.
- مردم پسانداز دارند، یا باید آن را در بانک سرمایهگذاری کنند و یا به انواع دارایی از جمله ارز، طلا، مسکن و سهام تبدیل کنند. کدام یک از این موارد به نفع اقتصاد کشور است؟ بازدهی بازار سرمایه نسبت به سایر بازارها بیشتر بوده و به اشتغال کشور کمک کرده است. بنابراین دعوت مردم به سرمایهگذاری در بازار سرمایه درست بود.
- تصمیم در مورد فروش سهام عدالت با توجه به شرایط بازار گرفته میشود اما روی روشهایی کار میکنیم که مردم بتوانند بهصورت غیرمستقیم سهامداری خود را ادامه دهند.
- تقسیمبندی سهامداران به دو گروه حقیقی و حقوقی اشتباه است، هر کدام از این گروه تخلف کردند باید بررسی شود و باید با آن برخورد مناسب صورت بگیرد.