هفته بسیج گرامی باد

رادیو مجازی اتاق ایران 30 آبان 1403

بلومبرگ گزارش می‌دهد

عبور قیمت نفت برنت از مرز 70 دلار برای اولین بار از سال 2019

پیش‌بینی تداوم روند بهبود تقاضای نفت و به نتیجه نرسیدن دور کنونی مذاکرات احیای برجام در وین باعث شد که قیمت نفت برنت برای اولین بار در بیش از دو سال اخیر از 70 دلار فراتر برود.

12 خرداد 1400
کد خبر : 38357
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

روند صعودی قیمت نفت در بازارهای جهانی با توجه به پیش‌بینی افزایش تقاضای جهانی نفت از یک سو و عدم اطمینان از به نتیجه رسیدن مذاکرات وین برای احیای برجام طی روزهای آینده، از سر گرفته شد و قیمت نفت برنت به بالاترین میزان آن طی بیش از دو سال اخیر رسید.

در معاملات روز سه‌شنبه اول ژوئن (11 خرداد) بازار معاملات آتی ICE هر بشکه نفت برنت دریای شمال برای تحویل در ماه آگوست برای اولین بار از اواسط ماه مه 2019 (اواخر اردیبهشت 1398) بالاتر از 70 دلار خرید و فروش شد. اعضای ائتلاف نفتی اوپک پلاس در نشست مجازی اخیر خود پیش‌بینی کردند که روند بهبود تقاضای جهانی نفت همچنان ادامه خواهد یافت. عبدالعزیز بن سلمان، وزیر نفت عربستان سعودی، در این نشست از نشانه‌های آشکار بهبود تقاضای جهانی نفت سخن گفت و همتای روسی وی نیز درباره تداوم روند بهبود تدریجی اقتصاد جهانی صحبت کرد.

در این میان، به نتیجه نرسیدن دور کنونی مذاکرات وین برای احیای توافق هسته‌ای سال 2015 (برجام) نیز مزید بر علت شده است تا روند صعودی قیمت نفت کماکان با قدرت ادامه پیدا کند. مقامات ایرانی می‌گویند این کشور و قدرت‌های جهانی احتمالاً در دور کنونی مذاکرات به توافق نخواهند رسید. بدین ترتیب گمانه‌زنی‌ها درباره رفع تحریم‌های نفتی علیه ایران و بازگشت قریب‌الوقوع نفت این کشور به بازارهای جهانی فعلاً فروکش کرده است.

مایکل لینچ، رئیس مؤسسه تحقیقات راهبردی اقتصاد و انرژی، درباره شرایط کنونی بازار نفت می‌گوید: «هرروز نگاه‌های بیشتر و بیشتری به فصل مسافرت‌ها در نیمکره شمالی، حداقل در اروپا و ایالات متحده، دوخته می‌شود. بنابراین اوضاع سمت تقاضا خوب به نظر می‌رسد. از طرفی ائتلاف نفتی اوپک پلاس قصد دارد به‌صورت تدریجی عرضه نفت خود را به حالت عادی بازگرداند و توافق بر سر رفع تحریم‌های ایران نیز به زمان دیگری موکول شده است. در این شرایط به نظر می‌رسد که در فصل تابستان بازار با کمبود عرضه مواجه خواهد بود.»

بهبود فعالیت‌های اقتصادی در آمریکا و اروپا این اطمینان را برای اوپک و متحدانش در قالب ائتلاف نفتی اوپک پلاس ایجاد کرده است که بازار جهانی نفت می‌تواند افزایش عرضه نفت را به‌خوبی جذب کند. اعضای این ائتلاف نفتی در نشست اخیر خود توافق کردند که تولید روزانه نفت خود را در ماه آینده میلادی به میزان 841 هزار بشکه در روز افزایش دهند که این افزایش تولید علاوه بر افزایش مورد توافق در ماه گذشته و ماه جاری میلادی خواهد بود. این تصمیم مهم پس از آن گرفته شد که آژانس بین‌المللی انرژی (IEA) در گزارش جدید خود پیش‌بینی کرد که روند بهبود تقاضای نفت با سرعتی بیش از سرعت پیش‌بینی شده در گزارش قبلی ادامه خواهد یافت و تقاضای جهانی نفت احتمالاً ظرف یک سال آینده به سطح قبل از همه‌گیری ویروس کرونا بازخواهد گشت.

فرانسیسکو بلانچ، رئیس بخش کالاهای خام و مشتقات در مرکز تحقیقات جهانی بانک آو آمریکا، در این خصوص تأکید می‌کند: «آمریکا به سرعت در حال بازگشت است، شهروندان آمریکایی در حال قرق کردن جاده‌ها هستند و اروپایی‌ها نیز به‌زودی به جاده‌ها بازمی‌گردند. بازار از اوپک و احتمالاً از ایران نفت بیشتری می‌خواهد. برای ادامه روند بهبود اقتصاد جهانی طی ماه‌های آینده نفت بیشتری مورد نیاز است.»

بر اساس ارزیابی یکی از کمیته‌های تخصصی ائتلاف نفتی اوپک پلاس، مازاد موجودی انبارهای نفت که به دلیل همه‌گیری ویروس کرونا شکل گرفته بود تقریباً از بین رفته است و موجودی انبارها طی نیمه دوم سال جاری میلادی به‌سرعت کاهش خواهد یافت. در آمریکا که نقش مهمی در بهبود تقاضای جهانی نفت ایفا می‌کند، نشانه‌های رشد قوی مسافرت‌ها حتی پیش از آغاز فصل سفر قابل مشاهده بوده و این نشانه‌ها از جهش تقاضای سوخت در آمریکا طی فصل تابستان امسال مانند تابستان‌های قبل از همه‌گیری کرونا حکایت دارند. تقاضای بنزین در آمریکا در هفته منتهی به 28 مه (7 خرداد) به 9.534 میلیون بشکه در روز رسید که این رقم بالاترین میزان تقاضای روزانه بنزین در آمریکا از زمان همه‌گیری ویروس کرونا به شمار می‌آید.

آنا لوئیس هیتل، نایب‌رئیس بخش مطالعات کلان بازار نفت در مؤسسه وود مکنزی، طی یادداشتی در خصوص ضرورت افزایش عرضه برای پاسخگویی به رشد تقاضای جهانی نفت خاطرنشان کرد: «پایبندی اعضای اوپک پلاس به افزایش عرضه برنامه‌ریزی شده در نشست ماه آوریل چیزی است که بازار به آن نیاز دارد. سرعت رشد تقاضای نفت حتی با وجود توافقات ماه به ماه اعضای اوپک پلاس برای افزایش تولید، از سرعت رشد عرضه نفت بیشتر است.»

در همین رابطه