پنجاه و هشتمین جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی با محوریت بررسی مشکل آب صنایع و راهکارهای جبران خسارتهای وارده به واحدهای صنعتی و تولیدی استان یزد برگزار شد.
رئیس اتاق یزد در این نشست گفت: بهغیراز رکود ناشی از تحریمهای بینالمللی و بحران ناشی از انتشار ویروس کرونا که پای ثابت اقتصاد ایران در این روزها هستند قطع پیدرپی برق صنایع در تابستان خود مزید بر علت شده تا تولید با دستانداز روبهرو شود.
محمدرضا قمی افزود: قطعی مکرر برق، کاهش تقاضا و قیمتگذاری دستوری در صنایع تولیدکننده ضروری مهمترین دلایل کاهش سرعت رشد تولید در مردادماه معرفی شده بود. آنچه مسلم است از کنار هم قرار دادن آمارهای قبلی و آمار مربوط به چک نتایج مطلوبی از وضعیت تولید به دست نمیآید و نوعی هشدار برای سیاستگذار به شمار میرود.
او ادامه داد: این نگرانیها زمانی افزایش مییابد که در کنار این آمارها، اطلاعات مربوط به رشد نقدینگی، پایه پولی و انتظارات تورمی را نیز بررسی کنیم. به نظر میرسد سیاستگذار باید در چنین شرایطی تمام ابزارهای خود را در جهت بهبود این شاخصها و رشد سریعتر تولید به کار گیرد.
دبیر شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی گفت: آخرین گزارش بانک مرکزی نشان میدهد روند صعودی نسبت چکهای برگشتی به کل چکها ادامه دارد. دامنه استفاده از چک در اقتصاد ایران بسیار گسترده و متنوع است، بهطوریکه تقریباً میتوان گفت که راهاندازی و انجام فعالیتهای اقتصادی بدون داشتن دستهچک بانکی غیرممکن به نظر میرسد.
قمی گفت: آمارهای منتشر شده در آخرین گزارش مربوط به چکهای مبادلهای در مرداد 1400 نشان میدهد در دومین ماه تابستان 9/6 میلیون فقره چک به ارزش بیش از 202 هزار میلیارد تومان مبادله شده است.
این آمار حاکی از رشد 4/13 درصدی تعداد و 8/4 درصدی مبلغ چکهای مبادلهای نسبت به تیرماه است. از سوی دیگر آمار چکهای برگشتی در مرداد نشان میدهد بیش از 740 هزار چک به ارزش حدود 30 هزار میلیارد تومان برگشت داده شده است. این میزان چک برگشتی 7/10 درصد از نظر تعداد و 8/14 درصد از کل مبلغ چکهای مبادلهای را تشکیل میدهد.
او ادامه داد: روند مهم و جالبتوجه در آمارهای منتشر شده، روند افزایشی چکهای برگشتی به چکهای مبادلهای در آمارهای اخیر است، بهگونهای که سهم چکهای برگشتی از نظر تعداد و مبلغ به کل چکهای مبادلهای، از 2/8 درصد به 7/10 درصد در فروردینماه سال جاری، به 7/10 درصد و 8/14 درصد در مردادماه رسیده است.
قمی معتقد است: افزایش چکهای برگشتی و رسیدن به سطحی بیسابقه در یک سال گذشته سومین سیگنال منفی از وضعیت تولید در کشور است. شرایطی که میتوان آن را ناشی از مواردی چون قطع پیدرپی برق صنایع و رکود ناشی از تحریمها و بحران ناشی از انتشار ویروس کرونا دانست.
ارادهای برای رفع مشکل پساب تصفیهخانه یزد وجود ندارد
رئیس مجمع نمایندگان استان یزد با بیان اینکه ارادهای برای رفع مشکل پساب تصفیهخانه یزد وجود ندارد، گفت: توسعه استان در گروه تأمین منابع آبی است.
محمد صالح جوکار با اشاره به اینکه مهمترین مسئلهای که در بحث توسعه استان یزد مطرح میشود آب است، افزود: ما مشکلی در حوزه سرمایهگذاری و جذب سرمایهگذار نداریم ولی در حوزه زیرساختها با مشکلات جدی روبرو هستیم و اگر به دنبال توسعه استان هستیم باید راهبرد و نقشه راه این توسعه را هم فراهم کنیم.
او خاطرنشان کرد: هیچ سرمایهگذاری نباید به دلیل کمبود منابع آبی از سرمایهگذاری منصرف شود و دستگاههای متولی باید تلاش لازم برای تأمین آب موردنیاز آنان را داشته باشند.
نماینده مردم یزد، اشکذر و بخش ندوشن در مجلس خاطرنشان کرد: مدیریت مصرف آب و انتقال آب از حوزههای داخلی و بیرونی موضوعاتی است که در حوزه تأمین آب موردنیاز برای توسعه استان یزد مدنظر قرار دارد.
جوکار با بیان اینکه 55 سال است که برداشت آب از دشت مرکزی یزد ممنوع شده عنوان کرد: با وجودی که این ممنوعیت اتخاذ شده و برداشت زیادی از این منابع داشتیم ولی دولت در تأمین منابع آبی برای استان اقدام جدی انجام نداده و بههیچعنوان هم نمیتوان قبول کرد که تمدن و زندگی در یزد به دلیل محدودیت منابع آبی تعطیل شود.
او به مشکلات موجود در ارتباط با پساب تصفیهخانه یزد اشاره کرد و گفت: هر زمان بحث این منطقه و پساب آن مطرح میشود میگویند امکان باطل کردن تخصیصهای اعمال شده وجود ندارد درصورتیکه اگر اراده داشته باشیم، آب منطقهای میتواند با یک نامه به دادستان تخصیصهایی که برداشت نکردهاند را باطل کند.
رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس ادامه داد: اگر برداشت آب در این منطقه ممنوع است باید برای همه مناطق ممنوع باشد نه اینکه برخی استانهای همجوار تا مرز استان یزد تعداد زیادی چاه حفر کنند ولی در استان یزد هیچ اقدامی برای برداشت آب به دلیل ممنوعیت و محدودیت نداشته باشیم.
محمدعلی طالبی، استاندار یزد هم در این نشست اظهار کرد: با توجه به اهمیت مسئله آب و ضرورت همفکری، خوب است که از ظرفیت کارگروهها و جلسات مختلف ازجمله شورای گفتوگو برای این مباحث استفاده کنیم.
استاندار یزد با تأکید بر اینکه باید از تمام ظرفیتها در این زمینه استفاده شود افزود: این اقدام میتواند ما را به راهبرد خوبی با توجه به اهمیت آن برسانیم.
او خاطرنشان کرد: همه بر این موضوع اتفاقنظر دارند که استان یزد با کمبود آب روبرو است و همه بخشها ازجمله بخش صنعت از این موضوع متأثر هستند.
طالبی تصریح کرد: نکته بعدی این است که ما استانی صنعتی هستیم و ادامه حرکت اجتماعی ما در گرو پویایی بخش صنعت است و به همین دلیل تأمین آب برای این حوزه بسیار ضروری است.
استاندار یزد با بیان اینکه محدودیتهای موجود در بحث تأمین آب هم سبب شده که نگاه ما به سمت تأمین آب از منابع خارج از استان باشد، گفت: این موضوع هم باید با برنامهریزی دقیق و همراه با دقت نظر بالا باشد.
او با اشاره به اینکه بحث انتقال آب از خلیجفارس انجام شد ولی نه با ظرفیت کامل گفت: به دلیل اینکه نتوانستیم برنامهریزی درستی برای استفاده از همین ظرفیت را انجام دهیم، نمیتوانیم چندان برای استفاده از کل ظرفیت خط پیگیری داشته باشیم.
طالبی ادامه داد: در بحث انتقال آب از دریای عمان از همین الان باید برای مصرف آن برنامهریزی دقیق داشته باشیم و به همین دلیل است که ما پهنههای جدید در استان ایجاد کردیم.
استاندار یزد گفت: به دلیل بعضی از اختلافهایی که در سالهای قبل در حوزه انتقال آب وجود داشت فرصتهای زیادی را از دست دادیم ولی الان باید با یک اراده مشترک این موضوع را دنبال کنیم تا دیگر با مشکل مواجه نشویم.
او خاطرنشان کرد: در مصرف آب باید سیاستگذاری متناسب با شرایط و اولویتهای استان یزد داشته باشیم گفت: در استان به این سمت رفتیم که تأمین آب صنایع بزرگ و آب بر را با ظرفیتهایی که داریم به عهده خودشان بگذاریم و اولویت را به صنایع کم آب خواه و دانشبنیان که منطبق بر اولویتها هست قرار دهیم.