شورای مشترک بازرگانی ایران و آذربایجان با حضور سفیر جدید ایران در آذربایجان، نمایندگان اردبیل در مجلس شورای اسلامی، معاون استاندار اردبیل و فعالان اقتصادی استان اردبیل برگزار شد.
عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و رییس اتاق اردبیل با بیان اینکه دولت یازدهم اولین دولت در فعال کردن حوزه اقتصادی در وزارت امور خارجه است، از اقدام های صورت گرفته در این زمینه قدردانی کرد.
حسین پیرموذن گفت: نمود اقدام های دولت اعتدال حضور هیات های تجاری در همه سفرهای وزیر امور خارجه است و اقدام های موثر در این دیدگاه می تواند موجب رونق فعالیت بخش خصوصی در کشور شود.
وی افزود: درک اهمیت حاکم بودن چنین دیدگاهی با توجه به این نکته است که به عنوان نمونه در استان اردبیل حدود 75 درصد فعالیت تاجران به گونه ای با وزارت امور خارجه و سفارتخانه در باکو مرتبط است و از این رو سفیران باید بتوانند سیاست های اقتصادی وزارت خارجه را به اجرا درآورند.
رییس اتاق اردبیل بیان کرد: پیش تر مشکلاتی در زمینه های گمرکی بین ایران و آذربایجان از جمله در گمرک بیله سوار وجود داشت که استاندار اردبیل و دیگر مسوولان ذیربط رفع آنها را پیگیری کردند اما مشکل جدید بازرگانان ایرانی افت ارزش پول آذربایجانی هاست.
وی خواستار فعال شدن صندوق ضمانت بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان شد و گفت: مشکلات بانکی بین دو کشور به صادر کنندگان ایرانی اجازه استفاده از ال. سی. را نمیدهد و تبادل پول از طریق صرافی ها صورت می گیرد که امروزه در تجارت جهانی از آن به عنوان روشی نادرست یاد می شود.
پیرموذن در ادامه از سفیر جدید ایران در آذربایجان خواست پیگیر پایبندی باکو برای اجرای مفاد تفاهم نامه های سفرهای رییس جمهوری و وزیر ارتباطات باشد.
وی با اشاره به اینکه بیله سوار به گمرک پایلوت انتقال ماشین آلات آذربایجان و منطقه جدا شده آن کشور تبدیل شده بیان کرد: در نتیجه مذاکرات صورت گرفته قرار شد فعالیت 24 ساعته گمرک بیله سوار و صادرات همه اقلام از این گمرک محقق شود و بازرگانان بتوانند از حوزه سیب زمینی خارج و وارد تحارت در زمینه های مختلف شوند.
رییس اتاق اردبیل در ادامه افزود: امسال در زمینه صادرات سیب زمینی به جمهوری آذربایجان از نظر قانونی مشکل و مانعی وجود ندارد و هر بازرگانی می تواند از همه نقاط کشور در این زمینه اقدام کند اما باید پذیرفت که در بازار هدف با مشکل روبرو هستیم.
وی گفت: فعالان باید نسبت به بررسی علت بالا بودن بهای تمام شده سیب زمینی تولید داخل و محصول موجود در بازار هدف بپردازند که از علت های آن می توان به استفاده نکردن از کودهای جدید و کشت و برداشت های مکانیزه اشاره کرد.
پیرموذن همچنین با تاکید بر فعالیت اتاق های مشترک بین دو کشور بیان کرد: هیچ مشکلی در زمینه فروش، انتقال و مسائل گمرکی وجود ندارد و مشکل در بازرگانان ایران و آذربایجان و نحوه تعامل بین آنهاست.
رئیس اتاق اردبیل همچنین اظهار کرد: صادرات دیگر کشورها از جمله روسیه از طریق خط ریلی صورت می گیرد در حالی که صادرات ایران از طریق جاده ای است و این امر موجب کاهش بهای تمام شده کالای آن کشورها در بازار آذربایجان می شود و امید می رود صادرات ایران نیز با خط ریلی امکان پذیر شود.
اردبیل هیچ مشکلی در صادرات سیبزمینی به کشورهای همسایه ندارد
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی استان اردبیل در ادامه گفت: هیچ مشکلی در صادرات سیبزمینی به کشورهای همسایه نداریم. وی اضافه کرد:عدهای بیهوده فضاسازی و جوسازی به راه انداختند که صادرات سیبزمینی با مشکلاتی روبهرو است که این امر قطعاً انرژی مسؤولان ما را بیهوده به هدر میدهد
پیرموذن افزود: در حالی که هنوز برداشت سیبزمینی به شکل گسترده آغاز نشده و صادرات آن از اواخر مهرماه آغاز میشود تعجب میکنیم که چرا عدهای به دنبال جوسازی کاذب در باب صادرات سیبزمینی هستند. پیرموذن یادآور شد: برای اولین بار امسال با تدبیر و برنامهریزی در زمینه صادرات سیبزمینی اقدامات خوبی انجام شده و از نظر گمرکی و صادرات هیچ مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
وی ادامه داد: الان نیز صادرات سیبزمینی به کشورهای همسایه نظیر آذربایجان و عراق انجام میشود و هیچ محدودیتی در این مورد وجود ندارد.
رئیس اتاق اردبیل عنوان کرد: آنچه که در صادرات سیبزمینی باید به آن توجه کنیم برداشت به موقع سیبزمینی و صادرات به شکل کیفی است و در کنار آن باید توجه داشته باشیم که برداشت سیبزمینی در کشور همسایه آذربایجان آغاز شده و باید در فرصت باقیمانده نسبت به صادرات اقدام جدیتر و مناسبتر انجام شود.
دولت یازدهم برای توسعه تجارت با کشورهای همسایه عزم جدی دارد
سفیر جدید جمهوری اسلامی ایران در جمهوری آذربایجان نیز با اشاره به تلاش هایی که در گذشته در زمینه توسعه روابط با کشورهای همسایه صورت گرفته ، بر تلاش های جدی دولت یازدهم برای گسترش این روابط به ویژه در حوزه مسائل اقتصادی تاکید کرد.
جواد جهانگیرزاده، در دیدار مسوولان و فعالان اقتصادی استان که با حضور اعضای شورای مشترک بازرگانی ایران و آذربایجان در اتاق بازرگانی اردبیل برگزار شد گفت: اگرچه همواره روابط با کشورهای همسایه مد نظر دولت های مختلف بوده اما دولت تدبیر و امید در این زمینه تلاش های مضاعفی کرده زیرا عزم دولت بر توسعه روابط اقتصادی است.
وی افزود: در همین راستا نیز دولت به دنبال انتصاب سفیرانی با نگرش اقتصادی بود و البته امنیت و اقتصاد در کنار هم معنا دارند و بدون وجود امنیت ، توسعه اقتصادی و سرمایه گذاری امکان ندارد.
او اظهار کرد: بر این اساس پیش از استقرار در آذربایجان دیداری با مسوولان مجموعه های ذیربط در استان های مرزی برای آگاهی از شرایط موجود انجام شد.
سفیر جدید ایران در جمهوری آذربایجان با اشاره به دیدارهای متعدد رییسان جمهوری ، هیات های بلند پایه و بازرگانی دو کشور در سه سال گذشته و عزم دکتر روحانی برای گسترش روابط بیان کرد: موظف به پیگیری نگاه مقام معظم رهبری در زمینه توسعه اقتصاد و دانش هستیم که به طور پیاپی در چند سال گذشته از سوی ایشان مورد تاکید قرار گرفته و همه مجموعه ها در این زمینه همسنگر هستند.
او اضافه کرد: بخش خصوصی باید در کنار توجه به چارچوب های رسمی در زمینه مسائل اقتصادی فعال تر از گذشته باشد و سفارت ایران آماده خدمتگزاری در این زمینه بوده و فاصله ای بین مردم و سفارت ایران در باکو وجود نخواهد داشت.
جهانگیرزاده در ادامه به پیگیری های نمایندگان استان اردبیل در زمینه مسائل اقتصادی اشاره کرد و افزود: تلاش های مسوولان دولتی ، پیگیری نمایندگان و همراهی نماینده ولی فقیه در استان قابل تقدیر بوده و فرصت مناسبی ایجاد کرده است که باید از آن به خوبی بهره برداری شود.
موانع صدور کالاهای ایرانی به آذربایجان باید رفع گردد
رئیس شورای مشترک بازرگانی ایران و آذربایجان گفت: خواهرخواندگی اردبیل و شهر گنجه در آذربایجان پیشنهاد شده که امیدواریم مراحل انجام این کار را به سرعت شاهد باشیم.
بهروز پورسلیمان در نشست تجار و بازرگانان اردبیل با سفیر جدید ایران در آذربایجان اظهار کرد: اعضای مشترک شورای همکاری تجاری ایران و آذربایجان به صورت مرتب جلسات خود را در استانهای همسایه با آذربایجان برگزار میکنند تا رابطه صمیمی که بین دولت ایران و آذربایجان در چند سال اخیر شکل گرفته بیشتر از این تقویت شده و توسعه پیدا کند.
وی با بیان اینکه متأسفانه صادرات در سالهای گذشته مظلوم واقع شده و به رغم شعار تمام قدرتها در همه مقاطع صادرات مورد بیمهری قرار گرفته است، تصریح کرد: ما خوشحالیم که سفیر جدید ایران در آذربایجان با سعه صدر بالا در همه استانهای هممرز آذربایجان حاضر شده و نسبت به شناخت وضعیت موجود در روابط ایران با آذربایجان در حوزههای اقتصادی، سیاسی و امنیتی از نزدیک نشستهایی را با فعالان اقتصادی استانهای مختلف انجام میدهد که قطعاً این کار زمینه توسعه روابط را بهتر فراهم میآورد.
رئیس شورای مشترک بازرگانی ایران و آذربایجان با بیان اینکه یکی از اقدامات اولویتدار سفیر ایران در آذربایجان باید تثبیت کالاهای ایرانی و عقد قرارداد برای تعرفههای ترجیحی باشد، گفت: اصلاً درست نیست که با اعمال عوارض گمرکی بالاتر از حجم کالا دو طرف بخواهند مانعی در مسیر توسعه روابط تجاری و اقتصادی به وجود آورند.
پورسلیمان با بیان اینکه ارزش کالا در بخش صادراتی گاه تا صددرصد افزایش مییابد و این مانعی را در صادرات محصولات به وجود میآورد، افزود: باید با اعمال تعرفههای ترجیحی و تثبیت کالاهای ایرانی سعی شود تا در این باب یک تحول و تحرک جدی انجام شود.
وی ضرورت تأمین زیرساختها به ویژه تکمیل خط ریلی به مقصد آذربایجان را یادآور شد و بیان کرد: با یک مسیر کوتاه میتوان راه آهن کشورمان را به آذربایجان، نخجوان و شهرهای همسایه متصل کرد که در کنار آن باید فاصله کوتاه هشت کیلومتری لنکران – آستارا و جلیلآباد – بیلهسوار به هم وصل شوند که راهاندازی این خط ریلی 20 کیلومتری میتواند تحول عظیمی را در حوزه صادرات به وجود آورد.
پورسلیمان ضرورت تکمیل راه آهن تهران – رشت – آستارا را در کنار تکمیل راه آهن اردبیل – میانه و اتصال به شمال استان اردبیل یادآور شد و اضافه کرد: با این خط ریلی حمل و نقل به راحتی میتوان صادرات را در این منطقه رونق و برای 80 هزار بیکار استان فضا و فرصت کار را فراهم کرد.