رییس کمیته سازندگان سیم و کابل سندیکای صنعت برق ایران گفت: در پروژه عراق هم به بهانه تحریم ما را وادار کردند که به جای ارز بینالمللی که در قرارداد هم عنوان شده بود، دینار دریافت کنیم و به خاطر اختلاف نرخ رسمی و بازار نزدیک 10 درصد ضرر کردیم و هم اینکه برای آزاد کردن منابعی که رسما و قانونا دولت عراق به ما تخصیص داده بود مجبور شدیم هزینه سنگینی کنیم تا پول را از بانک برداشت کنیم.
علیرضا کلاهی، درباره اوضاع صادرات برق و تجهیزات اظهار داشت: صادرات انرژی الکتریکی از قراردادهای بین دولتی است که مسائل خاص خود را دارد و فعلا بخش خصوصی به دلیل برخی نگرانیهای وزارت نیرو حضور ندارد، اما صادرات خدمات فنی و مهندسی و کالا نیز چالشهای خاص خود را دارد.
وی با بیان اینکه صادرات تجهیزات به سه روش فروش B TO C ( (BISINESS TO CONSUMER) بنگاه به مصرفکننده، B TO B ( B BISINESS TO BISINESS) بنگاه به بنگاه و یا BISINESS TO GOVERMENT) B TO G بنگاه به دولت است، افزود: در حوزه برق 80 تا 90 درصد بیزینس B TO G و مابقی B TO B است، یعنی چندان با مصرفکننده طرف نیستیم.
لابی دولتها برای حمایت از صادرات
عضو هیات مدیره سندیکای صنعت برق در ادامه گفت: در حال حاضر ارتباطات سیاسی و لابی که دولتهای برخی کشورهای همسایه برای شرکتهای خود دارند خیلی قویتر از لابیهای ما است، مثلا دولت ترکیه راسا در پروژههای بزرگ وارد میشود. البته اکنون در ایران هم تا حدی این رویکرد شروع شده، خصوصا اینکه ما در برخی بازارهای هدف پشتیبانی خوبی از سفارت ایران داشتیم.
به جای ارز بینالمللی دینار عراق دریافت کردیم
وی ارتباطات بانکی را دیگر چالش صادرات برشمرد و تصریح کرد: پروژهها ضمانتنامه و نقل و انتقال پول نیاز دارند که با شرایط تحریم و نبود ارتباط ایران با سیستم بانکی و FATF خیلی سخت و گران شده است، مثلا در پروژه عراق هم به بهانه تحریم ما را وادار کردند که به جای ارز بینالمللی که در قرارداد هم عنوان شده بود، دینار دریافت کنیم و به خاطر اختلاف نرخ رسمی و بازار نزدیک 10 درصد ضرر کردیم و هم اینکه برای آزاد کردن منابعی که رسما و قانونا دولت عراق به ما تخصیص داده بود مجبور شدیم هزینه سنگینی کنیم تا پول را از بانک برداشت کنیم.
کلاهی خاطرنشان کرد: هرچند برخی مسائلمان را در عراق و افغانستان به نحوی حل کردیم اما در برخی کشورهای دیگر مثل قزاقستان به خاطر نداشتن ارتباطات بانکی از پروژههای بزرگ حذف شدیم.
تائیدیه نفت عراق را داریم اما شرکتهای بینالمللی با ما کار نمیکنند
وی ادامه داد: ما تنها تولیدکننده در سراسر کشوریم که تائیدیه نفت عراق را داریم که اصولا خرید در هر کالایی را به اروپا، ژاپن، کره و امریکا محدود میکند، اما در پروژههای بزرگ نفتی هر جا یک شرکت بینالمللی حضور دارد با ایران کار نمیکنند، خروجی آن این است که شاید میتوانستیم صادرات چند صد میلیون دلاری در صنعت کابل داشته باشیم و اکنون نداریم و جمع صادرات ما به زحمت 100 میلیون دلار است که بخش عمدهای هم با تمام کانالهایی که ساختیم خود ما انجام میدهیم.
تجهیزاتمان را تحت عنوان کالای ترک صادر میکنیم
رییس کمیته سازندگان سیم و کابل سندیکای صنعت برق ایران بیان داشت: ما اکنون مجبوریم برخی کالاها را وارد کشور دیگر مثل ترکیه کنیم و هزینه گمرک این کشور را هم پرداخت کنیم و تحت عنوان کالای ترک صادر کنیم که همه این مسائل به تجارت ما آسیب میزند و در شرایطی که در ایران صنایع توانمند و بازار بزرگی در اطراف خودمان داریم ترمز خیلی جدی روی توسعه صادرات کشور گذاشته شده است.
هزینه حمایت غیرمنطقی از صنعت را باید اقتصاد ایران و مصرفکننده ایرانی بپردازد
وی تاکید کرد: مسئله صادرات از چند جهت مهم است یکی اینکه اساسا بحث بر سر این است که بازار ایران بزرگ نیست و رسیدن به اشلهای اقتصادی در بازار ایران سخت است، علیالخصوص که با آب رفتن حجم اقتصاد و نابود شدن قدرت خرید مصرفکننده اکثر شرکتهای ایرانی از مسئله بازار آسیب دیدهاند و دوم اینکه شرکتهای ایرانی ضعیف و نحیف شده و از میادین بینالمللی دور بودهاند و اساسا تا شرکتی به بازار صادراتی نرود و در میادین بینالمللی محک نخورد رشد نمیکند، ورزیده نشده و ارتقای کمی و کیفی پیدا نمیکند، شرکتها یک شبه صادراتی نمیشوند باید بسترسازی صورت گیرد و اگر شرکتی اینگونه نباشد ادامه بقا منوط به حمایت غیرمنطقی میشود که نتیجه آن چیزی شبیه صنعت خودرو خواهد بود که هزینه آن را باید اقتصاد ایران و مصرفکننده ایرانی بپردازد.
کلاهی با اشاره به لزوم صادراتمحور شدن اقتصاد گفت: شکوفایی اقتصادی ترکیه مدیون صادراتمحور شدن است، اکنون این کشور روزی 1.5 میلیارد دلار صادرات دارد و این شوخی نیست.
مسائل سیاسی ترمز صادرات برق به عمان را کشیده است
وی در ادامه درباره صادرات برق از مسیر کابل دریایی به عمان نیز تصریح کرد: مسائل سیاسی ترمز این صادرات را کشیده، در حالی که از بعد امنیت ملی، اقتصادی و فنی باید ارتباط شبکه برق با کشورهای همسایه برقرار شود، در حال حاضر با عراق و کشورهای شمال خزر خطوط زمینی و لینک نیرو داریم، ارتباط برقی با پاکستان باید افزایش یابد، درخصوص صادرات به کشورهای حاشیه جنوب خلیجفارس از جمله قطر و کویت هم مذاکراتی در حال انجام است.
عضو هیات مدیره سندیکای صنعت برق درباره صفر تا صد تجهیز صادرات به عمان از سوی ایران گفت: ما در ایران متاسفانه توانایی چندانی در حوزه برق DC نداریم، اما امیدوارم در شرایطی باشیم که بتوانیم صفر تا صد ماجرا را در دست بگیریم.