رادیو مجازی اتاق ایران - ۳ بهمن 1403

در نشست هیات اقتصادی ایران در فدراسیون صنایع عراق مطرح شد

موانع سرمایه‌گذاری در عراق، اجازه توسعه روابط را نمی‌دهد

شافعی، رئیس اتاق ایران در نشستی با فعالان اقتصادی عراق گفت: برای تداوم سرمایه‌گذاری باید موانع را برطرف کنیم؛ در این صورت توسعه همکاری صنعتی خودبه‌خود اتفاق می‌افتد.

27 دی 1400 - 12:41
کد خبر : 41239
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

هیات تجاری اتاق ایران به سرپرستی غلامحسین شافعی رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران شب گذشته وارد عراق شد و در شهر نجف مورد استقبال رئیس اتاق این شهر و سرکنسول ایران در نجف قرار گرفت.

صبح امروز هیات تجاری اتاق ایران با حضور در فدراسیون صنایع عراق نشست مشترکی با فعالان صنعتی این کشور برگزار کردند.

در این نشست ابتسام هاشم الهلالی، نماینده پارلمان عراق، عادل عکاب حسین رئیس فدراسیون صنایع عراق و تعدادی از فعالان صنعتی این کشور میزبان غلامحسین شافعی رئیس اتاق ایران، محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، یحیی آل اسحاق رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق و همچنین تعدادی از فعالان اقتصادی ایران بودند.

غلامحسین شافعی در این نشست، توسعه روابط اقتصادی دو کشور را ضروری دانست و گفت: کشور عراق برای ما فراتر از یک شریک تجاری است و پیوندهای دو کشور به‌قدری عمیق است که نیاز داریم در بخش‌های اقتصادی پیشرفت‌های بیشتری را رقم بزنیم.

رئیس هیات تجاری ایران در این سفر تاکید کرد: در این سفر از پشتیبانی ۴ نماینده مجلس ایران، ریاست اتاق مشترک ایران و عراق و منتخبی از فعالان اقتصادی ایران برخورداریم و این انتظار می‌رود که با مذاکرات تخصصی بتوانیم سرفصل جدیدی در روابط اقتصادی دو کشور رقم بزنیم.

پیشرفت در بخش صنعت اندک است

در ادامه این نشست عادل عکاب حسین رئیس فدراسیون صنایع عراق ضمن خوشامدگویی به هیات ایرانی گفت: باید اعتراف کنیم که هنوز فعالیت اقتصادی واقعی بین دو کشور اتفاق نیفتاده است.

فعالیت تجاری وجود دارد اما فعالیتی که شامل بخش صنعت بشود هنوز رقم نخورده است. جلسات زیادی برگزار کردیم، نمایندگانی از استان‌های هم‌جوار انتخاب شدند و پیشنهاد‌هایی در جلسات مشترک مطرح‌شده است. در زمینه صنعت فعالیت‌های فردی از طرف ایرانی‌ها را شاهد بوده‌ایم و موفق شده‌اند اما نیاز است که این موضوع به یک جریان تبدیل شود.

وی ادامه داد: کارخانه‌های زیادی در ایران تنها برای بازار عراق تولید می‌کنند اما هیچ‌گاه اینجا کارخانه احداث نکرده‌اند. در یک دیدار که در دانشگاه تهران بود به فرصت‌های صنعتی اشاره کردیم اما همکاری‌ها هنوز به بخش صنعت سرایت نکرده است.

عکاب حسین افزود: زمینه روابط اقتصادی دو کشور سابقه ۱۸ ساله دارد اما اراده کافی برای سرمایه‌گذاری صنعتی از سوی ایران وجود ندارد و روابط در سطح تجارت باقی‌مانده است. نیاز هست اتاق مشترکی در حوزه صنعت داشته باشیم تا موانع این همکاری را بررسی کنند. من کارخانه‌هایی را در ایران دیده‌ام که متوقف‌شده‌اند. این کارخانه‌ها می‌توانند در عراق فعال شوند.

رئیس اتاق صنایع عراق گفت: در زمینه تأمین مواد اولیه آماده همکاری هستیم همچنین ۶ شهرک صنعتی در عراق داریم که فرصت‌های سرمایه‌گذاری در آن فراهم است. پیشنهاد‌های زیادی از کشورهای مختلف دادیم. در حال حاضر با اردن در حال همکاری هستیم. علاقه داریم این همکاری با ایران شکل بگیرد و شهرک صنعتی مشترکی با ایران داشته باشیم. آماده هستیم تا بازسازی و توسعه عراق را با کمک ایران دنبال کنیم.

وی ادامه داد: حضور نمایندگان پارلمان دو کشور در این نشست مغتنم است. امیدواریم با اهتمام آن‌ها قوانین مورد نیاز برای توسعه همکاری دو کشور به تصویب برسد و در آینده سطح همکاری‌ها متفاوت از امروز باشد.

مشکلات سرمایه‌گذاری در عراق رفع شود

در ادامه این نشست غلامحسین شافعی در پاسخ به عکاب حسین گفت: همان‌طور که به‌درستی اشاره کردید پایداری روابط اقتصادی صرفاً با مبادله تجاری نیست و سرمایه‌گذاری بلندمدت پایداری ایجاد می‌کند. این را همه فعالان اقتصادی مدنظر دارند. در اینکه عراق نیازمند بازسازی، توسعه صنعتی و افزایش سطح اشتغال و رفاه است، تردیدی نیست اما هر نوع روابط اقتصادی دوطرفه نیازمند تأمین منافع مشروع دو طرف است اگر این منافع شناخته شود، توسعه روابط اتفاق می‌افتد.

رئیس اتاق ایران ادامه داد: در سال‌های گذشته ۳ میلیارد دلار در عراق سرمایه‌گذاری کرده‌ایم اما به مشکلاتی برخورد کرده‌ایم که در تداوم سرمایه‌گذاری تأثیرگذار بوده است. باید مسائل و موانع را بررسی و برطرف کنیم. در این صورت توسعه همکاری صنعتی خودبه‌خود اتفاق می‌افتد.

آماده ایجاد شهرک صنعتی مشترک هستیم

در ادامه محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به پیوندهای عمیق ایران و عراق از ضرورت توسعه همکاری‌های اقتصادی سخن گفت: جلسات متعددی با فعالان اقتصادی داشته‌ام، بخشی از آن‌ها که در عراق کار می‌کنند از مشکلاتی که در اجرا داشته‌اند صحبت کرده‌اند. هم بخش خصوصی و هم دولت معتقد هستند که باید این مشکلات در عراق برطرف شود تا ورود سرمایه‌گذاران در موارد مورد نیاز عراق تسهیل شود. ما فرصت همکاری مشترک با عراق در سایر کشورهای منطقه را نیز فراهم می‌دانیم و این فرصت‌های برای ما ارزشمند است اما مسئله تضمین سرمایه‌گذاری در عراق باید مدنظر قرار گیرد تا امکان این همکاری فراهم شود.

او ادامه داد: ایجاد شهرک صنعتی در مناطق مرزی دو کشور با مدیریت مشترک نیز بارها موردبحث قرار گرفته است که آمادگی برای این منظور نیز وجود دارد.

 موانع همکاری در بخش صنعت جدی است

در ادامه این نشست یحیی آل اسحاق رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق گفت: از اینکه مباحث به‌صراحت مطرح شد استقبال می‌کنیم چراکه صحبت‌های زیادی در این بخش وجد دارد که نیاز است با جدیت مورد بررسی قرار گیرد.

او ادامه داد: اراده مسئولان دو کشور بر توسعه روابط است. از اینکه رابطه اقتصادی ایران و عراق غیرمتوازن است، خوشحال نیستیم چراکه معتقدیم با این عدم توازن که صادرات روابط پایدار نخواهد بود. جلسات متعددی با مسئولان عراقی داشتیم و هر دو معتقد به توسعه روابط در بخش صنعت هستیم. بازدیدهای متعدد از مناطق صنعتی و آزاد داشتیم و توافق‌های مشترکی هم داشتیم. درنهایت لیست ۷۰ واحد نیمه‌تمام در عراق که علاقه داشتند با حضور ایران تکمیل شوند، ارائه شد. به‌عنوان نمونه در دو مورد پروژه سیمانی علاقه ایجاد شد و هیئت‌هایی از ایران به عراق آمد. برای تکمیل طرح‌ها شرکت مشترک تأسیس شد اما درنهایت با موانعی در عراق برخورد کردیم که این کار به نتیجه نرسید.

آل‌اسحاق به ذکر مثال‌هایی از تلاش برای سرمایه‌گذاری در عراق پرداخت و تاکید کرد که مشکلات و موانع در عراق اجازه توسعه روابط در بخش صنعت را نداده است.

در ادامه این نشست، مباحث تخصصی از سوی افراد حاضر در هیات‌های اقتصادی دو کشور مطرح شد و مذاکرات برای یافتن راهکارهای توسعه همکاری در بخش صنعت انجام شد.

موضوعات :
در همین رابطه