هفته بسیج گرامی باد

رادیو مجازی اتاق ایران 30 آبان 1403

صدرالدین نیاورانی در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران

ناوگان فعلی حمل‌ونقل، جوابگوی گسترش صادرات محصولات کشاروزی نیست

نایب‌رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران معتقد است: ناوگان فعلی حمل‌ونقل برای تقویت سطح صادرات محصولات کشاورزی مناسب نیست.

سارا ترابی

خبرنگار
18 بهمن 1400
کد خبر : 41512
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

تقویت صادرات به ویژه در حوزه محصولات کشاورزی از جمله اولویت‌هایی است که همواره از سوی تصمیم‌سازان کشور عنوان می‌شود؛ اما بر اساس اظهارات نایب‌رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی در حال حاضر ناوگان حمل‌ونقل کشور برای تقویت سطح صادرات محصولات کشاورزی مناسب نیست.

صدرالدین نیاورانی در گفت‌وگو با پایگاه خبری اتاق ایران گفت: بی‌برنامگی دولت درباره بازسازی ناوگان و ایجاد سیستم لجستیک منظم و بهره‌ور در حوزه محصولات کشاورزی که بیشتر فسادپذیر هستند، موجب شده تا هدف‌گذاری‌ها برای صادرات این محصولات، محقق نشود.

این فعال اقتصادی از نبود کانتنرهای یخچال‌دار در ناوگان دریایی کشور و هواپیماهای مناسب برای حمل محصولاتی مانند انواع گل و میوه‌های سردرختی مانند گیلاس و زردآلو انتقاد کرد.

بر اساس اظهارات عضو کمیسیون صادرات اتاق ایران در حال حاضر صادرکنندگان محصولات کشاورزی به ناچار از ناوگان فرسوده زمینی برای حمل کالاهای خود استفاده می‌کنند که ریسک بالایی برای کاهش کیفیت محصول صادر شده به همراه دارد.

نیاورانی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع شناسنامه‌دار شدن محصولات کشاورزی اشاره کرد و گفت: به دنبال مشکلات اخیر در صادرات برخی محصولات کشاروزی به روسیه و هند جلساتی در اتاق ایران با حضور مسئولان دولتی برگزار و شناسنامه‌دار شدن محصولات کشاورزی به عنوان یک ضرورت مطرح شد. این موضوع سال‌هاست که از سوی وزارت جهاد کشاورزی مطرح می‌شود؛ اما هنوز عملیاتی نشده است.

او با بیان این مطلب که شناسنامه‌دار شدن محصولات به معنای ارائه اطلاعات درباره محل تولید، زمان برداشت محصولات، نوع سم و کود استفاده شده، میزان آنها و موضوعاتی از این دست است، گفت: تا به امروز هیچ کدام از بازارهای صادراتی اعلام نکردند که برای اجازه ورود محصولات کشاورزی باید شناسنامه آنها نیز ارائه شود و ممنوعیتی در این رابطه اعلام نشده است.

بر اساس گفته‌های این فعال اقتصادی ثبت این اطلاعات برای سامان بخشیدن به بازار بسیار خوب است؛ اما در حال حاضر دردی از مشکلات صادرات این بخش، دوا نمی‌کند.

نایب‌رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران به سنتی بودن روند صادرات محصولات کشاورزی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر بازارهای قدیمی را در اختیار داریم؛ کشورهای عربی، عراق و افغانستان. خوشبختانه جایگاه محصولات ایرانی در این بازارها خوب است هرچند ضمن حفظ آنها به دنبال ایجاد بازارهای جدید هم هستیم. در این بین روسیه و هند بازارهای جدیدی هستند که به دست آوردیم؛ اما به دلیل مشکل در برگشت ارز و محدودیت‌های ناشی از تحریم نتوانستیم قدم‌های جدی در ایجاد بازارهای جدید برداریم.

نیاورانی به بالا بردن سطح کیفیت محصولات کشاورزی اشاره کرد و پیشنهاد داد: برای بهبود کیفیت محصولات کشاورزی باید به سراغ شیوه‌های جدید کشت انواع محصولات رفت و در عین حال به موضوع تنوع محصولات توجه داشت. از طرفی باید از شیوه‌های سنتی زراعت اجتناب کرد. امروز شاهد استفاده بذرهای تراریخته هستیم که از سوی نمایندگان اتاق ایران مورد تایید نیست چراکه به سلامت جامعه آسیب می‌زند. استفاده از بذرهای تراریخته برای افزایش محصول در هکتار مورد توجه است؛ اما باید برای مقابله با آن فکری کرد. از طرفی باید به اطلاع مصرف‌کننده برسد که کدام یک از محصولات در بازار تراریخته و کدام غیرتراریخته هستند؛ نظام‌مند شدن این موضوع ضرورت دارد.

عضو کمیسیون صادرات اتاق ایران درباره راه‌اندازی سامانه سماک که وظیفه نظارت بر فرآیند کاشت تا برداشت محصولات کشاروزی را به عهده دارد، گفت: این سامانه، پروژه خوبی است و از پیشنهادهایی بود که از طریق اتاق ارائه شد. امیدواریم برای اجرای آن روند خوبی تعریف شود.

در همین رابطه