ایران تا زمان شروع جنگ بین روسیه و اوکراین یعنی در ۱۰ ماهه اول سال گذشته، حدود دو میلیارد دلار با آنها تعامل تجاری داشت که حدود ۱.۸ میلیارد دلار آن مربوط به روسیه بود. گندم، ذرت، جو، دانههای روغنی از جمله اقلام اساسی وارداتی ایران از روسیه تا زمان جنگ این کشور بوده و از اوکراین نیز هر چند محدودتر، کالاهایی مانند گندم، ذرت، روغن آفتابگردان، ماشینآلات و یا برخی تجهیزات نفتی وارد میکرد.
حال با گذشت حدود سه ماه از شروع جنگ بین این روسیه و اوکراین، وضعیت تجاری ایران با این دو کشور مورد بررسی قرار گرفت و بر اساس اظهارات لطیفی، سخنگوی گمرک در ایسنا در فاصله اسفند سال قبل تا پایان فروردین امسال، تجارت ایران و روسیه حدود ۹۳۰.۴ هزار تن به ارزش بیش از ۳۸۲.۸ میلیون دلار بوده است.
سهم واردات از روسیه ۷۵۸.۶ هزار تن به ارزش ۳۲۱.۳ میلیون دلار بوده که نسبت به دو ماه اسفند ۱۳۹۹ و فروردین ۱۴۰۰ حدود ۱۰۹ درصد در وزن و ۲۹ درصد در ارزش رشد داشته است. در دوره مشابه سال گذشته، حجم واردات ایران از روسیه ۳۶۲.۶ هزار تن به ارزش ۲۴۹ میلیون دلار بوده است.
از اقلام اساسی وارداتی ایران از روسیه در این مدت میتوان به گندم و ذرت اشاره کرد.
طبق گزارش ارائه شده وضعیت صادرات ایران به روسیه در اسفند پارسال و فروردین امسال کاهشی بوده است؛ بهطوری که ۱۷۱.۸ هزار تن به ارزش ۶۱.۵ میلیون دلار صادرات انجام شده که نسبت به دوره مشابه قبل ۲۲ درصد در وزن و ۳۶ درصد در ارزش کاهش داشته است. در دوره گذشته ۲۲۰.۹ هزار تن به ارزش ۹۶.۱ میلیون دلار صادرات به روسیه انجام شده بود.
واردات از اوکراین ۹۸ درصد کم شد
جریان تجارت ایران و اوکراین در دو ماه مورد بررسی کاهشی و در مجموع ۵.۹ هزار تن به ارزش ۳.۴ میلیون دلار بوده است.
میزان واردات ایران از اوکراین حدود ۵۶۳ تن به ارزش ۵۶۵.۷ هزار دلار بوده است، در حالی که ایران در ماه پایانی ۱۳۹۹ و ابتدایی ۱۴۰۰، حدود ۲۰.۷ هزار تن به ارزش بیش از ۲۷ میلیون دلار واردات از اوکراین داشته است.
بر این اساس واردات از اوکراین در اسفند پارسال و فروردین امسال، ۹۷ درصد در وزن و ۹۸ درصد ارزش کاهش داشته است.
صادرات ایران با این کشور نیز کاهشی بوده است؛ به طوری که در این دوره ۵.۳ هزار تن به ارزش ۲.۹ میلیون دلار صادرات انجام شده که ۶۳ درصد در وزن و ۷۶ درصد ارزش کاهش دارد.
در دوره مشابه سال قبل صادرات ایران به اوکراین حدود ۱۵ هزار تن به ارزش ۱۲.۳ میلیون دلار بوده است.