رئیس اتاق کرج گفت: متأسفانه بانک مرکزی و حتی برخی از وزارتخانههای کشور در حال حاضر جزیرهای عمل کرده و گاهی، بخشنامههایی را اجرایی میکنند که متعلق به ۲۰ سال قبل است و باید بروز رسانی شود.
پرهام رضایی در نشست هماندیشی فعالان بخش خصوصی استان البرز با معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه، افزود: درحالیکه اکنون با توجه به فشار تحریمهای اقتصادی بر تولیدکنندگان و صادرکنندگان باید این بخشنامهها بروز شود تا چالشهای کمتری پیش روی فعالان اقتصادی باشد.
رضایی در ادامه اظهار کرد: استان البرز ظرفیتهای خوبی در حوزه کشاورزی بهویژه مباحث صادراتی دارد، باوجود چنین ظرفیتی تاکنون از این پتانسیل بهدرستی استفاده نشده است، بهعنوان نمونه در حوزه صنایع غذایی واحدهای تولیدی زیادی داریم.
وی ادامه داد: البرز استانی صنعتی است و بهمنظور تسریع در روند پیگیری و رسیدگی به مباحث و مشکلات بخشهای تولیدی و صنعتی استان در حال حاضر جلسات شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی دو بار در ماه برگزار میشود درحالیکه برگزاری این جلسات در دیگر استانها بهصورت یک نشست ماهانه است و این مهم نشان از اهمیت پیگیری مسائل اقتصادی در البرز و نگاه استاندار به این مسئله دارد.
رئیس اتاق کرج با طرح مشکلات صادراتی فعالان اقتصادی از تعیین بازارهای هدف بدین منظور سخن گفت و افزود: دیگر مسائل مهم پیش روی صادرکنندگان کشورمان در ارتباط با انتقال پول و حملونقل کالا و محمولهها به کشورهای هدف است.
وی با اشاره به تأکیدات مکرر مقام معظم رهبری بر گسترش مراودات اقتصادی با کشورهای همسایه ایران عنوان کرد: از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم نیز تاکنون تعاملات خوبی با کشورهای همسایه برقرار شده است، اما هنوز نتوانستهایم از ظرفیت ۵۰۰ میلیون نفری ساکن در این کشورها برای توسعه صادرات استفاده کنیم و بهبود آن نیاز به بررسی بیشتر و بهکارگیری اقدامات کاربردیتر دارد.
رضایی با ذکر این نکته که در حال حاضر بخش مهمی از بازارهای هدف صادراتی ایران را عراق، افغانستان و کشورهای حوزه خلیجفارس تشکیل میدهد، گفت: اگر مسئله حملونقل کالاهای صادراتی به خارج از کشور تسهیل شود، بهتر میتوانیم بر روی صادرات با روسیه و کشورهای مستقل مشترکالمنافع متمرکز شویم.
وی با بیان اینکه سال گذشته بیش از ۲۰ هزار کانتینر انواع سبزی و صیفی تولید البرز به خارج کشور صادر شد، عنوان کرد: نکته مهم در این مورد حذف واسطهها در چرخه تولید تا صادرات این محصولات است؛ چون تولیدکنندگان تمام فرآیند کار از کاشت، برداشت، بارگیری، حمل کالا تا سردخانه و درنهایت صادرات به کشورهای هدف را خود عهدهدار هستند.
رضایی با اشاره به مشکلات مهم پیش روی صادرکنندگان حوزه کشاورزی استان البرز در خصوص تأمین سوخت کانتیرهای یخچال دار و تأثیر تأخیر در بازگرداندن ارزهای حاصل از صادرات بر تعلیق کارتهای بازرگانی آنها گفت: در سفری به کشور امارات و با حضور رئیس سازمان توسعه تجارت بازدیدی از بازار العویر دوبی و محل تحویل محمولههای صادراتی کشاورزی ایران ازجمله سبزی و سیفی داشتیم که بدون واسطه وارد کشور هدف شده است، اما بانک مرکزی از صادرکنندگان مربوطه میخواهد که ۳۰ درصد ارز حاصل از این صادرات را بازگردانند.
وی ادامه داد: برای تحقق انتظاراتی مانند رقم صادرات سالانه ۱۰۰ میلیارد دلاری از کشور نیاز است که عمده مشکلات صادرکنندگان که مرتبط به حوزه حملونقل و یا انتقال ارز است بهخوبی حلوفصل شود.
رضایی ادامه داد: ایجاد دفاتر مراکز تجاری در دیگر کشورها و رایزنهای اقتصادی برای بهبود روابط تجاری ایران اقدام مهمی بوده است اما سفرای کشور هم باید در صحنه حضور داشته باشند و با روسای اتاقهای بازرگانی استانی و اتاقهای مشترک بازرگانی ماهانه نشستهایی برگزار کنند، باید تشکیل وبینارها و جلسات آنلاین بیشتری با حضور تجار دیگر کشورها برنامهریزی شود.
در ادامه این نشست مهدی صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه نیز با تأکید بر تلاش این وزارتخانه برای ایجاد بازار صادرات محصولات ایرانی اظهار کرد: فعالان اقتصادی نیز باید در صورت بروز مشکل در روند صادرات با وزارت امور خارجه ارتباط برقرار کرده و پیگیر اعمال حمایتهای لازم از سوی این مجموعه شوند تا راهحل مناسب برای مراودات تجاری خود را دریافت کنند.
وی با بیان اینکه تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران به امروز بازنمیگردد، گفت: این تحریمها از ابتدای انقلاب علیه کشورمان اعمال شد، ما نباید برای صادرات کالای خود به یک کشور خاص تأکید کنیم و بلکه باید به دنبال دیگر فرصتهای موجود و کنونی مانند صادرات به روسیه برویم.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه یکزمانی ما را با بنزین تحریم میکردند، گفت: آن زمان باید سالانه حدود ۵ تا ۶ میلیارد یورو بنزین وارد کشور میشد و همین تحریمهای بنزینی موجب شد که در این مورد خودکفا شویم.
وی خطاب به فعالان اقتصادی با بیان اینکه وزارت امور خارجه بازاریابی برای تجار ایرانی را از وظایف خود میداند، گفت: در زمینه تکنولوژیها ازجمله برق در حال ساخت نیروگاهی در کشور ترکمنستان هستیم که تمام تجهیزات آن تولید کشورمان است و توانایی ایجاد چنین زیرساختهایی در کشورهایی نظیر ارمنستان، آذربایجان و پاکستان را نیز داریم، ما حواسمان جمع است که نیروی برق را به کدام کشورها بدهیم و به چه نقاطی از دنیا این انرژی را بفروشیم.
وی با اشاره به فرصتهای خوب صادرات ایران به کشورهای بلوک شرق ازجمله لهستان، بلغارستان، رومانی و یا اسلواکی گفت: بسیاری از این کشورها خود برای تعاملات تجاری با ایران ازجمله خرید تجهیزات پیشقدم شدهاند.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه با اعلام آمادگی برای ایجاد بازار هدف صادراتی ایران در روسیه و کشورهای مستقل مشترکالمنافع گفت: این تعاملات به رقم صادرات خوبی اضافه میشود که در حال حاضر با کشورهای همسایه نظیر افغانستان و عراق داریم، کشورمان پروژههای مناسبی در آنجا دارد و باوجود نوسانات سیاسی در عراق و مشکلاتی که داعش در آنجا ایجاد کرد، توانستیم ماشینآلات کارخانههای ایرانی در آن کشور را حفظ کنیم.
وی در ادامه عنوان کرد: در روابط اقتصادی خارجی باید دقیق و مراقب باشیم که دشمنان ما به دنبال چه هستند و اقتدار خود را در مذاکرات حفظ کنیم، وزارت امور خارجه هم به وظایف خود در قبال صادرکنندگان و فعالان اقتصادی کشور عمل خواهد کرد.
صفری ادامه داد: در گفتوگو با وزیر امور اقتصاد و دارایی خواستار راهاندازی بیش از ۲۰ تا ۳۰ شرکت در نقاط مختلف کشور ویژه بستهبندی مناسب و مطلوب محصولات صادراتی کشاورزی ایرانی شدهایم. البرز نیز استانی قوی در زمینه تولید محصولات مختلف با توان صادراتی است و باید در این استان به بستهبندی خاص کالاها توجه شود، برای کاهش میزان رقم بازگشت ارزهای حاصل از صادرات از رقم ۳۰ به ۱۵ درصد ویژه صادرکنندگان حوزه کشاورزی نیز با بانک مرکزی گفتگو خواهیم کرد.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه با بیان اینکه توسط این وزارتخانه نیازهای وارداتی کشورهای آمریکای لاتین و آفریقایی و آسیای میانه بررسی شده است، افزود: برزیل، ونزوئلا و هند ازجمله کشورهایی هستند که این بررسی در مورد آنها انجام شده است.
وی با مثبت ارزیابی کردن توان ایران در تولید دارو بر این مهم تأکید کرد: در واردات مواد اولیه این صنعت نیز باید خودکفا شویم، چون سالانه یک و نیم میلیارد دلار واردات دارویی داریم و باید مواد اولیه پرمصرف در این رابطه شناسایی و تکنولوژی تولید آن در کشور ایجاد شود.
صفری عنوان کرد: اکنون بالغبر ۱۵۰ میلیون دلار اعتبار از کشور هندوستان برای صنایع دارویی و غذایی دریافت کردهایم و رقم آن تا سقف ۵۰۰ میلیون دلار هم توان افزایش دارد که میتواند برای خرید مواد اولیه این بخشها صرف شود و این فرصت خوبی برای تولیدکنندگان فعال در صنایعی ازایندست در کشور است.