حسین عبدهتبریزی در شانزدهمین همایش سیاستهای توسعه مسکن در ایران اظهار داشت: از روزهای اول دولت این اعتقاد بوده که بانک مسکن باید تبدیل به یک نهاد توسعهای شود. اعتقاد آقای آخوندی هم این بوده بانک مسکن یک نهاد تجاری نیست و باید بانک توسعهای شود.
وی با بیان اینکه بانک مسکن در شکل جدید به طور قطع یک بخش دولتی است، افزود: اولین بار در اقتصاد ایران در بخش مسکن برای بخش رهن، به اندازه کافی منابع داریم و از کسری منابع رنج نمیبریم.
مشاور وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: بانک مسکن باید در موقعیتی باشد که خود را در حوزه مسکن یک نوع سیاستگذار ببیند و نگران وضعیت مسکن در کشور باشد و دیدگاه ترازنامهای نداشته باشد.
عبدهتبریزی عنوان کرد: تجهیز منابع مالی بلندمدت و کمهزینه برای گسترش رفاه و تولید بیشتر کالاهای عمومی، چارهجویی برای موارد شکست بازار و نقش ضدنوسانات و چرخههای تجاری، از کارکرد اصلی یک نهاد توسعهای است.
وی با بیان اینکه 73 درصد مالکیت بانکهای توسعه در حوزه مالکیت دولت است، متذکر شد: اگر به 20 سال قبل برگردیم، ما در تمام مدت در خصوص تامین منابع و بازار رهن صحبت میکردیم.
مشاور وزیر راه و شهرسازی با اشاره به توسعه بازار رهن، گفت: گسترش بازار رهن از محل منابع انباشته جاری، گسترش بازار رهن ثانویه، تنوعبخشی به بازار رهن با خلق محصولات جدید، گسترش بازار رهن در سایه بانکها با ارائه خدمات، صندوق ضمانت، گسترش بازار رهن در سایر بانکها با بستهبندی رهنهای اولیه آنها، از جمله برنامهها در این حوزه است.
عبدهتبریزی ادامه داد: سیگنالدهی به بازار از طریق تعیین میزان، نرخ و شرایط اعطای تسهیلات (مثال: بافتهای فرسوده، قیمتهای گران- حرکت به سمت دریا، مسکن سبز)، به بازآرایی مثلث حوزه مسکن کمک میکند.
وی تصریح کرد: مدیریت روانی بازار، موضوع دیگری است که بانک میتواند وارد شود با تغییر مدل درآمدزایی بنگاهها (اثر لنگر).
مشاور وزیر راه و شهرسازی عنوان کرد: لنگرهایی که بخش خصوصی تغیین میکند، غلط است. در حال حاضر عده زیادی میخواهند که به شرایط سفتهبازی بازگردیم. چون دولت تورم را کنترل کرده و رکود داریم. اما بانک مسکن باید لنگر قیمت مسکن را در جای درستی قرار دهد.