رادیو مجازی اتاق ایران ۲ دی 1403

عضو هیات رئیسه اتاق ایران در نشست با رئیس کل بانک مرکزی

بانک‌ها و بخش‌خصوصی باید به ادبیات مشترک برسند

رئیس‌کل بانک مرکزی با سفر به کرمانشاه و نشست با فعالان اقتصادی این استان، به پای صحبت‌های آنها نشست.

20 بهمن 1395 - 12:20
کد خبر : 6886
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

عضو هیات رئیسه اتاق ایران در نشست با رئیس کل بانک مرکزی در کرمانشاه، تنگناهای مالی، مطالبات وصول نشده، بدهی و تعهدات دولت به بانک‌ها را از مهم‌ترین مشکلات بانک‌ها برشمرد و عنوان کرد: این شرایط راه را برای تأمین نقدینگی از سوی بانک‌ها بسته است و باید در رابطه با ورود بانک‌های خارجی به کشور با دید بازتری نگاه کنیم.

کیوان کاشفی تأکید کرد: از سوی دیگر برخی بانک‌ها و صندوق‌ها به وظایف خود عمل‌ نکرده و حتی گاهی از مصوبات بانک مرکزی هم تبعیت نمی‌کنند که این، آفتی برای اقتصاد کشور است.

کاشفی بابیان اینکه در کشور ما هم راهی به‌جز بانک‌ها برای تأمین نقدینگی بخش تولید وجود ندارد، یادآوری کرد: همه این شرایط باعث عدم اعتماد بین بانک‌ها و بخش خصوصی شده که هیچ‌کدام به‌طور مستقیم مقصر آن نیستند. وقت آن رسیده که این دو مجموعه به یک ادبیات مشترک برسند.

وی افزود: از طرف دیگر بانک‌ها برای رفع مشکلات خود باید به‌سوی بازارهای بدهی پیش بروند و دولت هم تعهدات خود به بانک مرکزی را عملی کند که نتیجه این موارد تأمین اعتبار برای کمک به بخش‌خصوصی است.

به گفته رئیس اتاق کرمانشاه، راه دیگر باز کردن فضا برای ورود بانک‌های خارجی است که هم می‌تواند رقابت ایجاد کند و هم باعث تزریق منابع جدید شود.

کاشفی سپس از وضعیت بانک‌ها در استان کرمانشاه هم یادکرد و افزود: متأسفانه بخش خصوصی در کرمانشاه رضایت کاملی از عملکرد بانک‌ها ندارد. البته این مربوط به همه بانک‌ها نمی‌شود و برخی از بانک‌ها واقعاً همکاری خوبی با بخش خصوصی دارند.

عضو هیات رئیسه اتاق ایران با تأکید بر اینکه نمی‌توان برای حل مشکلات بانک‌ها و تعامل آن‌ها با بخش خصوصی برای همه کشور نسخه واحد پیچید، اظهار کرد: استان کرمانشاه به دلیل شرایط خاصی که دارد، راه‌حل‌های خاص خود را نیز می‌طلبد.

کاشفی سپس به بیان خواسته‌های بخش خصوصی از بانک‌ها پرداخت که افزایش اختیارات برای پرداخت تسهیلات ستاد تسهیل، تعدیل شرایط وثایق بانکی، عدم بلوکه کردن بخشی از تسهیلات پرداختی ورفع مغایرت دستور بانک مرکزی با دستورالعمل هیات مدیره بانک‌ها در استان ازجمله آن‌ها بود.

 نظام بانکی کشور زیان‌ده است

رئیس‌کل بانک مرکزی ایران بابیان اینکه نظام بانکی کشور زیان‌ده است، گفت: باید به‌گونه‌ای بانکداری کنیم که توجیه اقتصادی داشته باشد.

ولی‌الله سیف با اشاره به شرایط دشواری که دولت یازدهم کار خود را آغاز کرد، گفت: دولت کشور را در شرایطی تحویل گرفت که اقتصاد از تعادل خارج‌شده بود و نرخ تورم 40.4 درصدی را در مهرماه سال 92 و تورم نقطه‌به‌نقطه تا 45 درصد را در خرداد 92 تجربه کردیم.

وی ادامه داد: اقتصاد کشور درگیر تلاطم ناشی از نوسانات شدید نرخ ارز بود، به‌گونه‌ای که هیچ سرمایه‌گذاری حاضر نبود در این شرایط غیرقابل‌پیش‌بینی سرمایه‌گذاری کند.

به گفته این مسئول، در چنین شرایطی همه به سمت کارهای اقتصادی کوتاه‌مدت ازجمله خریدوفروش، سفته‌بازی و ... روی آورده بودند که هیچ سودی برای اقتصاد کشور نداشت.

رئیس‌کل بانک مرکزی ایران بابیان اینکه دولت یازدهم ثبات اقتصادی و برگرداندن آرامش به اقتصاد را اولویت اول خود قرار داد، تأکید کرد: برای این منظور برنامه‌های انضباط پولی و مالی تعریف شد.

سیف از هدف‌گذاری نرخ رشد اقتصادی هشت درصد یاد کرد و گفت: امیدواریم با این اقدامات در سال 96 نرخ رشد بالاتری را نیز شاهد باشیم.

وی از مدیریت نرخ ارز توسط دولت هم یادکرد و افزود: در پایان سال 93 شاهد شوک نفتی بودیم. اقتصاد بسیاری از کشورهایی که وابسته به نفت بودند را متأثر کرد. برخی کشورها ارزش پولشان تا 70 یا 80 درصد کاهش یافت و برخی تورم سه‌رقمی را تجربه کردند، اما با مدیریت دولت و اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، ما این شرایط را هم به‌راحتی پشت سر گذاشتیم و فشاری به تولیدکنندگان و سرمایه‌گذاران وارد نشد.

سیف در ادامه از محدودیت بانک‌ها در پرداخت تسهیلات یادکرد و افزود: بانک‌ها اکنون انباشته از مشکلات چهار دهه هستند که بخش قابل‌توجهی از آن به بانک‌ها تحمیل‌شده است.

رئیس‌کل بانک مرکزی ایران، معوقات بانکی، بلوکه شدن بخشی از دارایی بانک‌ها در دارایی‌های غیرمالی، بدهی بخش دولتی و... را از مهم‌ترین مواردی دانست که باعث شده بانک‌ها در تنگنای مالی قرار گیرند و دارایی‌هایشان قفل شود.

سیف تأکید کرد: به همین دلیل بانک‌ها می‌توانند از 100 درصد سپرده‌هایی که می‌گیرند، فقط 40 درصد تسهیلات پرداخت کنند. البته منکر بروکراسی اداری در بانک‌ها نیز نیستیم که این شرایط هم باید تسهیل شود.

رئیس‌کل بانک مرکزی ایران اشاره‌ای هم به وثایق بانکی داشت و افزود: سخت‌گیری بانک‌ها در خصوص وثایق باید تعدیل شود، چون اگر فردی توان بازپرداخت بدهی نداشته باشد، وثیقه هم کارساز نیست، بلکه بانک‌ها باید در زمان پرداخت تسهیلات به نقدینگی حاصل از پروژه توجه و بر اساس آن قسط‌بندی را انجام دهند.

سیف در خصوص نرخ بهره‌های بانکی نیز تأکید کرد: زمانی نرخ سود بانکی 29 درصد بود که اکنون به 18 درصد رسیده است، اما بانک هم برای کاهش نرخ سود محدودیت‌هایی دارد.

وی افزود: ما هم موافقیم که برای برخی طرح‌ها ازجمله طرح‌های کشاورزی باید حمایت کنیم و تسهیلات ارزان بدهیم، اما محدودیت‌هایی هم برای بانک وجود دارد.

این مسئول گفت: بانکداری یک فعالیت اقتصادی است که باید توجیه اقتصادی داشته باشد، اما نظام بانکی کنونی کشور زیان‌ده شده و به همین دلیل نمی‌توان نرخ سود را از مقداری کمتر کرد.

رئیس‌کل بانک مرکزی ایران گفت: اگر بخواهیم بحران کنونی بانک‌ها را در دو کلمه خلاصه کنیم، عدم تعادل بین دارایی و بدهی و عدم تعادل بین درآمد و هزینه در بانک‌ها است.

وی به منابع و مصارف بانک‌ها در استان‌ها اشاره داشت و تأکید کرد: سپرده‌ها و تسهیلاتی که در استان‌ها دادوستد می‌شود در دفاتر خود استان به ثبت می‌رسد، به‌غیراز مواردی از تسهیلات پروژه‌های بزرگ که در تهران و توسط شعب تخصصی ثبت و نظارت می‌شود.

سیف ادامه داد: مقررشده بررسی دقیقی از منابع و مصارف بانک‌ها خصوصاً برای پروژه‌های بزرگ استان‌ها صورت گیرد.

سیف بابیان اینکه در طرح رونق تولید باید بانک‌ها نیز به‌عنوان بخشی از حلقه فعالیت‌های اقتصادی دیده شوند، گفت: در برخی موارد واقعاً پرداخت تسهیلات برای بانک منطقی و به‌صرفه نیست و فقط به معوقات بانکی تبدیل می‌شود که انتظار می‌رود چنین طرح‌هایی در ستاد تسهیل مدیریت شوند، زیرا اصولاً هدف از طرح رونق تولید هم جلوگیری از هدر رفت منابع محدود بانک‌ها است.

حدود شش میلیارد دلار پروژه در کرمانشاه در مرحله اجرا است

استاندار کرمانشاه گفت: هم‌اکنون حدود شش میلیارد دلار پروژه در استان در دست اجراست که نیازمند حمایت‌های بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی است.

اسدالله رازانی با اشاره به پروژه‌های بزرگ و کلانی که در استان کرمانشاه در دست اجرا است، اظهار کرد: گام‌های بزرگی برداشته‌شده که بخشی از آن در حوزه زیرساختی و بخشی در حوزه تولید و اقتصاد است.

وی سامانه گرمسیری، راه‌آهن، خودروسازی، لاستیک‌سازی، تولید کاغذ از سنگ و ... را از پروژه‌های مهم در حال اجرا در کرمانشاه برشمرد و تأکید کرد: برای پروژه‌های بزرگ دیگری هم خیز برداشته‌ایم که سرمایه‌گذاری آن‌ها حدود پنج‌تا شش میلیارد دلار است.

رازانی گفت: بخشی از مشکلات اجرای این پروژه‌ها به‌نظام بانکی و خصوصاً صندوق توسعه ملی بازمی‌گردد و در بروکراسی اداری این بخش روی زمین‌مانده است.

به گفته مدیر ارشد استان کرمانشاه، با حمایت سیستم بانکی کشور، این پروژه‌ها در کرمانشاه اجرا خواهد شد و چراغ امید در استان روشن‌تر خواهد شد.

وی در ادامه اظهار کرد: به دستور شخص رئیس‌جمهور مقرر شد در دهه فجر هر یک از اعضای هیات دولت به یکی از استان‌ها بروند و در جشن‌ها مشارکت کنند، به مسائل رسیدگی کنند و دستاوردهای دولت را توضیح دهند که ما هم به دلیل مشکلات و شرایطی که داشتیم درخواست حضور رئیس‌کل بانک مرکزی را مطرح کردیم که برآورده شد.

صنایع کرمانشاه «سونامی» زده‌اند

رئیس مجمع نمایندگان استان کرمانشاه گفت: شهرک‌های صنعتی و صنایع ما سونامی زده و در حال ورشکستگی هستند.
سید قاسم جاسمی از شرایط نامناسب صنعت در استان کرمانشاه یادکرد و افزود: 30 درصد واحدهای صنعتی ما فعالند و آن‌ها هم با شرایط سخت و مشکلات زیاد کار می‌کنند.

وی ادامه داد: در بازدیدی که از شهرک صنعتی «فرامان» داشتیم، بسیاری از صنایع این بخش سونامی زده و در حال ورشکستگی هستند.

نماینده کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی بابیان اینکه برای حمایت از یک واحد صنعتی چهارتا پنج میلیارد تومان تسهیلات در نظر گرفته می‌شود، تأکید کرد: این میزان سرمایه جوابگوی یک فعالیت صنعتی نیست.

جاسمی خواستار همکاری بیشتر بانک‌ها در پرداخت تسهیلات برای کمک به تولید و صنعت استان شد و ادامه داد: از بانک‌ها و مسئولین می‌خواهیم بیشتر به فکر مردم استان باشند.

وی سپس با انتقاد از نرخ بالای بیکاری در استان اظهار کرد: باوجود همه مشکلات، پالایشگاه کرمانشاه هم در حال تعطیلی است و دست‌های پیدا و پنهان ناپاکی در این قضیه وجود دارد.

جاسمی سپس به مشکلات سرمایه‌گذاران و کارمندان بانک ثامن هم اشاره کرد و یادآور شد: تقاضا داریم نیروهای این بانک در جای دیگری جذب شوند.

وی از مشکلاتی که بین هتلداران قصر شیرین و بانک‌ها پیش‌آمده نیز یادکرد و گفت: برای هتلداران که اکنون کارشان از رونق افتاده نیز درخواست بخشودگی و استمهال داریم.

جاسمی بابیان اینکه کرمانشاه بیش از هشت سال درگیر جنگ بود اظهار کرد: چنین مردمی نیازمند حمایت بیشتر هستند.

در همین رابطه