رادیو مجازی اتاق ایران - 9 آبان 1403

اتاق ایران آنلاین گزارش می‌دهد

عقلانیت بازارها در سایه تنش‌های جدید منطقه

بازارها در مواجهه با حمله تروریستی اخیر اسرائیل به لبنان و شهادت سیدحسن نصرالله، واکنش متفاوت اما کم‌عمقی داشته‌اند و فعلاً در حال برگشتن به شرایط قبل از حمله هستند.

08 مهر 1403
کد خبر : 71044
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک
بازارها در مواجهه با حمله تروریستی اخیر اسرائیل به لبنان و شهادت سیدحسن نصرالله، واکنش متفاوت اما کم‌عمقی داشته‌اند و فعلاً در حال برگشتن به شرایط قبل از حمله هستند.

عکس: اکو ایران

تنش‌های منطقه به‌خصوص معادله لبنان، با حمله موشکی اخیر رژیم صهیونیستی به لبنان و شهادت سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان و همراهان او، ابعاد جدیدی پیدا کرده است؛ اما این بار، بازارهای مالی در ایران رفتار عقلانی پیش گرفته‌اند و برای واکنش به دنبال نشانه‌هایی واضع و نسبتاً قاطع هستند.

در بازار ارز، بعد از صعود نه‌چندان قابل‌توجه قیمت‌ها در دو روز گذشته که باعث شد قیمت دلار با افزایش حدود 2.3 درصدی به 61.4 هزار تومان برسد، روند اصلاحی آغاز شده و قیمت هر دلار در شرایط فعلی محدوده 60.6 هزار تومان رسیده است.

در بازار طلای نیز فارغ از اثرگذاری روند صعودی طلای جهانی، قیمت طلا و مسکوک به‌واسطه رشد قیمت دلار، افزایش پیدا کرده بود که اکنون با کاهش بیش از 1.2 درصدی مواجه شده است.

در بازار سرمایه اما اوضاع متفاوت است؛ این بازار که در چند روز گذشته توانسته بود اندکی چهره خود را بهبود دهد، به‌واسطه ریسک گریزی بالا در زمان تنش و جنگ، دوباره با صف فروش منسجم نمادها مواجه شده و خروج پول حقیقی از آن مشهود است.

در حقیقت، روند یک سال گذشته بازار سرمایه مبتنی بر خروج پول بوده و مادامی‌که سیاست‌گذاران نتوانند شرایط را برای جذب نقدینگی در این بازار فراهم کنند، هرگونه مثبت شدن بازار هم در نهایت به‌عنوان فرصت فروش شناسایی خواهد شد.

به دنبال حمله تروریستی رژیم صهیونیستی به لبنان و شهادت سید حسن نصرالله، گرچه متولیان بورس به‌سرعت نسبت به کاهش دامنه نوسان اقدام کردند، اما ناتوانی آنها در تأمین یا اقناع نقدینگی برای تزریق به بورس، باعث شد درهای خروجی بازار بسته شود و عملاً بازار در صف فروش به بن‌بست برسد.

آینده بازارها

رژیم صهیونیستی همچنان بر طبل جنگ می‌کوبد و برای همه عیان شده که حداکثر تلاش خود را برای کشاندن ایران به این جنگ قبل از انتخابات آمریکا به کار گرفته است؛ تلاشی که با برخورد حسابگرانه ایران ناکام مانده است و تا اینجای کار، بازارها نیز روی همین موضوع حساب ویژه باز کرده‌اند.

چند ماه پیش، زمانی که رژیم صهیونیستی با حمله به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق، دست به جنایت زد، ایران با پاسخ موشکی و پهپادی سنگین اعلام کرد که در صورت نیاز، شجاعت و توان برخورد با عصیانگری اسرائیل را دارد؛ اما درواقع، شرایط منطقه و جهان به‌قدری پیچیده است که صرف توانمندی در برخورد با اسرائیل، دلیل کافی برای اجرای این برنامه محسوب نمی‌شود.

در شرایط فعلی، ایران در تلاش است در حوزه دیپلماتیک جهان را از جنایت‌های وحشیانه رژیم صهیونیستی آگاه کند و با همراه کردن کشورهای مسلمان و جنبش‌های آزادی‌خواه، سد محکمی مقابل عصیان اسراییل قرار دهد.

به نظر می‌رسد بازارها بعد از تجربه تقریباً یک‌ساله تشدید تنش میان اسرائیل و محور مقاومت، سیاست ایران و نگاه جامع آن به ماجرا را درک کرده‌اند و به همین دلیل، صرفاً در ازای اتفاقات واکنش هیجانی نشان نمی‌دهند. با این حساب، بازارها تا زمانی که اسراییل نتواند مواضع عقلانی ایران را بر هم بزند، چالش جدی تجربه نخواهند کرد و اگر در این فرایند، بیداری جهانی باعث ممانعت همه‌جانبه از عصیانگری رژیم صهیونیستی شود، بازارها به‌خصوص بازار سرمایه با شرایط بسیار مساعدتری مواجه خواهند شد.

در همین رابطه