هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بجنورد در دیدار با استاندار جدید خراسان شمالی، به تشریح دغدغهها و مشکلات خود پرداختند.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بجنورد در این نشست با تأکید بر لزوم رفع مشکلات بخش خصوصی، گفت: سازمان و ارگانها برای رفع مشکلات این قشر تلاش کنند تا حوزه کسبوکارها و اقتصاد رونق گیرد.
عباس کاظمی افزود: شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی در چند سال اخیر ۱۲۰ جلسه برگزار کرده است و ۴۵۰ مصوبه در سطح استانی و ملی داشته است و بخشی از مشکلات و مسائل مربوط به بخش خصوصی رفع شده است و تلاش میکنیم تا مشکلات این قشر برطرف شود.
وی با بیان اینکه وصول مالیات استان با توجه به وضع اقتصادی آن نسبت به استانهای برخوردار بالا است تصریح کرد: از سازمانهای مربوطه اقتصادی میخواهیم که رایزنی کنند و سهم مالیات استان را کاهش دهند.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بجنورد خاطرنشان کرد: واحدهای تولیدی و فعالان بخش اقتصادی استان با مسائل و مشکلات زیادی روبهرو هستند که باید روند و نگاهها نسبت به استان کم برخوردار متفاوت باشد.
وی گفت: با توجه به اینکه این استان زیرساخت لازم برای صادرات را ندارد و تجار این خطه همتراز استانهای توسعهیافته مالیات پرداخت میکنند، باید تدابیری در سطح ملی اندیشیده شود تا این مالیات کاهش یابد.
جاجرمی، نایبرئیس بجنورد با بیان اینکه مشکلات در بخش صنعت روزبهروز عرصه را برای صنعتگران تنگتر کرده است، گفت: اتاق بازرگانی بهعنوان بازوی قوی بخش خصوصی در کنار شما خواهد بود افزود: در بخش توسعه و اشتغال استان همراه بخش دولتی است.
وی با اعلام اینکه قوانین دستوپا درگیر ادارات نیز از دیگر چالشهای بخش خصوصی است که بخش زیادی از اقتصاد استان فلج کرده است، اظهار کرد: کاهش صادرات در استان را شاهد هستیم که بخشی مشمول شرایط تحریمی کشور و بخشی زیادی نیز ناشی از تفکرات شخصی و تفسیر مدیران است که کار را برای تولیدکنندگان بسیار سخت و پیچیده کرده است.
عبدالله خدابنده عضو نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بجنورد نیز با بیان اینکه ناترازی انرژی همچنان واحدهای تولیدی را با چالشهای متعددی مواجه کرده است گفت: صنایع استان در فصل سرد و گرم سال با کمبود گاز و برق مواجه هستند.
افزود: تولیدات و محصولات استان به کشورهای روسیه و قزاقستان صادر میشود ولی باوجود ناترازی انرژی این شرایط دچار مشکل میشود و بازار این محصولات را از دست خواهیم داد.
وی تصریح کرد: بر اساس آمار حدود ۳۵ درصد با هدر رفت انرژی در صنعت ساختمان مواجه هستیم اما در این خصوص هیچ اقدامی برای صرفهجویی انجام نمیشود.
این تولیدکننده مصالح ساختمانی ادامه داد: امروز بسیاری از واحدهای بزرگ صنعتی با چالش اخذ مجوز مواجه هستند و شرکت برق در این خصوص همکاری نمیکند و این خود منجر به فرار سرمایهگذار و بیانگیزگی در این خطه شده است.
رحمان بردی افروز، نایبرئیس دوم اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بجنورد نیز در ادامه گفت: استان خراسان شمالی دارای محصولات کشاورزی باکیفیت ازجمله انگور، زعفران، گیلاس، سیب و انواع محصولات خشکبار و زراعی است که قابلیت صادرات را دارد اما نبود بستهبندی مناسب مانع این امر مهم شده است.
وی افزود: محصولات کشاورزی باید با برند و بستهبندی مناسب به کشورهای هدف صادر شوند اما بستهبندیهای نامناسب بیشتر باعث ضایعات محصولات کشاورزی و فروش با قیمت پایین خواهد شد.
وی بر ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی در حوزه محصولات کشاورزی تأکید کرد و گفت: سرمایهگذاران در این راستا باید موردحمایت قرار گیرند، تولید و بستهبندی سنتی به فعالیت اقتصادی ضربه خواهد زد و سودی هم عاید استان نخواهد کرد.
ضرورت ایجاد نیروگاههای خورشیدی در استان
سعید کریمی، عضو هیات رئیسه اتاق بجنورد در دیدار با استاندار خراسان شمالی اظهار کرد: در بخش انرژی نو و بحث تولید کربن در چند سال آینده اگر کل محصولات صادراتی ما برچسب کربن نداشته باشد صادرات استان متوقف خواهد شد و در بحث خشکسالی، ناترازی برق کشاورزان متضرر میشوند و بیکاری بیداد خواهد کرد. وی همچنین متذکر شد: موضوع بندر خشک و منطقه ویژه اقتصادی و پایانه صادراتی نیازمند حمایت و همراهی بیشتر بخش دولتی است.
وی افزود: استان خراسان شمالی تنها استان مرزی بدون گذر مرزی است که این مهم به حملونقل استان آسیبزده است.
عضو اتاق بازگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بجنورد افزود: نبود بازارهای هدف نیز یکی از مشکلات فعالان اقتصادی است که در حوزه کشاورزی وجود دارد، باید با تولیدات باکیفیت، دارای استاندارد و بستهبندیهای مناسب با سایر کشورها رقابت کرد.
وی یکی از مشکلات کشاورزان را نبود نهادههای کشاورزی ازجمله کود دانست و گفت: کشاورزان باید برای افزایش تولید و بالا بردن کیفیت محصولات موردحمایت قرار گیرند اما متأسفانه این قشر بهرهبردار نیز خود با مسائل و مشکلات زیادی درگیر است.
لزوم تقویت زیرساختها
رئیس کمیسیون سرمایهگذاری اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بجنورد تصریح کرد: سرمایهگذاری در استان به دلیل مشکلات زیرساختی و نبود حملونقل هوایی و ریلی با مشکل مواجه است.
زهرا معینی افزود: اکنون بیشتر سرمایهگذاران بومی در این استان فعالیت میکنند و برای حفظ سرمایهگذاری، ایجاد اشتغال، رونق تولید و توسعه کسبوکار باید موردحمایت قرار گیرند.
وی با بیان اینکه حمایت از بنگاههای اقتصادی شرایط معیشتی جامعه را نیز تغییر خواهد داد گفت: اقتصاد تعیینکننده و جهت دهنده موضوعات امنیتی، سیاسی، فرهنگی و رفاهی است و باید به این مقوله مهم رسیدگی شود.
این تولیدکننده تصریح کرد: شرایط استان شاید به لحاظ پتانسیلها و زیرساختها در دوره کوتاهمدت تغییر نکند ولی حمایت از بنگاههای اقتصادی را نباید کمرنگ کرد.
این عضو اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بجنورد گفت: ما امروز در شرایط جنگی قرار داریم و انتظار رشد اقتصادی وجود ندارد و برای تغییر شرایط استان نیاز به مدیرانی قوی و جسور است.
لزوم گذر از کشاورزی سنتی
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بجنورد نیز در این دیدار گفت: کشاورزی این خطه اکنون سنتی و خرده مالکی و این امر باعث معیشتی شدن حوزه کشاورزی شده است.
سید هاشم سیدی افزود: اکنون باید تلاش کنیم تا بخش کشاورزی این استان از معیشتی به اقتصادی سوق داده شود که این امر جهشی برای رونق تولید و ایجاد اشتغال و فعال شدن حوزه صادرات در بحث محصولات کشاورزی خواهد شد.
وی تصریح کرد: فعالیت سنتی در بحث محصولات کشاورزی مانع برنامهریزی درست برای صادرات محصولات کشاورزی خواهد شد چراکه محصولات تولیدی صادراتی باید ازنظر کمی و کیفی دارای استانداردهای جهانی باشد و این امر از عهده خردهمالکان برنمیآید.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بجنورد تصریح کرد: این استان دارای محصولات کشاورزی مناسبی است و در سالهای اخیر در برخی از محصولات ازجمله زعفران، انگور، سیب، گیلاس، پیاز و سایر محصولات صادرات داشتهایم و این حوزه نیازمند ساماندهی و برنامهریزی دقیق است.
وی بر رفع مشکلات زیرساختی در بخش کشاورزی تأکید کرد و افزود: برای توسعه و جبران عقبماندگی باید اولویتبندی شود و با برنامه پیش رفت.
چالش آب و برق در حوزه کشاورزی محمدرضا الهامی عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی بجنورد نیز اظهار کرد: اشتغالزایی مهم استان ما در حوزه کشاورزی است و هماکنون این بخش با مشکل مهم آب و برق مواجه است. وی با تأکید بر اینکه بخش کشاورزی و کشاورزان استان نیازمند حمایت و توجه ویژه بخش دولتی هستند خواستار تخصیص تسهیلات ارزانقیمت برای این قشر در حوزه کشاورزی شد.
اهمیت حمایت دولت از بخش خصوصی
استاندار خراسان شمالی در ادامه گفت: توسعه بخش خصوصی در دستور کار دولت است و دستگاهها برای رونق کسبوکار باید در کنار این بخش باشند.
بهمن نوری اظهار کرد: سازمانها و دستگاهها نباید جلوتر از بخش خصوصی حرکت کنند.
وی بر مدل توسعه مشارکتی تأکید کرد و افزود: دستگاهها و سازمان نباید در نقطه مقابل بخش خصوصی قرار گیرند و این مهم باید به باور و اعتقاد تبدیل شود.