کارشناس هوشمندسازی در صنعت کشاورزی با تأکید بر اینکه سالانه ۱۶ میلیون تن فرسایش خاک در ایران به دلیل سوزاندن کاه و کلش، استفاده از آفتکشها و یا نوع کشاورزی اتفاق میافتد، گفت: کشاورزی هوشمند در ایران باید بیشازپیش موردتوجه قرار گیرد تا شاهد کاهش چالشهای موجود در این حوزه باشیم.
حمید بهنگار در نشست کشاورزی هوشمند با رویکرد تجربه موفق کشورهای همسایه در محل اتاق بازرگانی اهواز بیان کرد: هوشمندسازی کشاورزی، لازمه توسعه و ماندگاری این صنعت است.
وی، کشاورزی هوشمند در افزایش درآمد پایدار و توسعه تولید محصولات کشاورزی، افزایش تابآوری کشاورزان در برابر حوادث و توانمندسازی این صنعت را اثرگذار دانست.
بهنگار تصریح کرد: از مواردی بسیار مهمی که در کشاورزی هوشمند اهمیت دارد توجه به هواشناسی، آبیاری و کوددهی هوشمند، مدیریت قارچکشها و سموم دفع آفات، حفاظت در برابر یخزدگی و مدیریت محصولات بر بستر هوش مصنوعی است.
وی با بیان اینکه یکی از چالشهای بزرگ کشور در حوزه کشاورزی گرمازدگی و سرمازدگی است ادامه داد: متأسفانه در کشور دچار ورشکستگی آبی (کمبود آب) هستیم و در حال حاضر از ذخایر آب نسلهای آینده استفاده میشود، این موضوع بسیار مهم بر حوزه کشاورزی تأثیر مستقیم دارد و به همین منظور باید به دنبال مدیریت مصرف در این صنعت بود.
بهنگار ادامه داد: کشورهایی همچون ترکیه، امارات و عربستان ازجمله کشورهایی هستند که از سیستمهای فناورانه برای هوشمند سازی کشاورزی بیشترین استفاده را کردند.
عضو هیات رئیسه اتاق مشترک بازرگانی ایران و امارات افزود: نحوه فعالیت در کشاورزی ایران بهگونهای است که ریسک سرمایهگذاری این صنعت در ایران بسیار بالا است و به همین دلیل فعالان اقتصادی تمایل کمی به سرمایهگذاری در این حوزه را دارند.
وی از مزیتهای استفاده هوش مصنوعی در کشاورزی را سرعت، دقت، پیشبینی، ارزان بودن و دریافت اطلاعات دقیق عنوان کرد.
بهنگار در ادامه اظهار کرد: بحران آب، سوء مدیریت و کاهش مساحت زیر کشت، کشاورزی کشور را با کاهش تولید ناخالص ملی روبرو کرده است.
وی نرخ اشتغالزایی در کشاورزی کشور را از ۲۲ درصد به زیر ۱۴ اعلام کرد و گفت: این آمار به این معنی است که روزانه ۲ نفر از صنعت کشاورزی کشور خارج میشود.
بهنگار ادامه داد: سالانه ۱۶ میلیون تن فرسایش خاک در ایران به دلیل سوزاندن کاه و کلش، استفاده از آفتکشها و یا نوع کشاورزی اتفاق میافتد.
عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی ایران و امارات گفت: برای استفاده از هوش مصنوعی در کشاورزی مقاومتهایی از سوی کشاورزان، کارشناسان کشاورزی و یا فروشندگان سم و کود مشاهده میشود.
وی اتاقهای بازرگانی را ظرفیتهایی برای پیشرفت حوزه کشاورزی دانست و ادامه داد: اتاق بازرگانی اهواز از کارشناسان و دانشگاهیان در کمیسیون کشاورزی برای تقویت این صنعت کمک بگیرد، این اقدام باعث محرومیتزدایی و ایجاد اشتغال در استان خواهد شد.
بهنگار اظهار کرد: با استفاده از دانش میتوان ۲ هزار شغل را در حوزه کشاورزی استان خلق کرد، هوشمند سازی بهصورت مستمر و آرام توسعه کشاورزی را رقم میزند.
هوش مصنوعی ابزاری برای رفع چالشهای کشاورزی در خوزستان است
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق اهواز نیز با تأکید بر ضرورت هوشمند سازی کسب و کارهای مرتبط با حوزه کشاورزی در خوزستان گفت: هوش مصنوعی ابزار و امکاناتی را فراهم میکند که میتواند در رفع چالشهای این صنعت در استان اثرگذار باشد.
حمیدرضا مستانی در ادامه این نشست بیان کرد: اتاقهای بازرگانی نقش مشورتی در حمایت و رونق حوزههای اقتصادی دارند.
وی گفت: اتاقهای بازرگانی خارج از پروتکلهای مرسوم از اساتید و کارشناسان برای افزایش دانش فعالان اقتصادی دعوت میکنند.
مستانی با بیان اینکه کشاورزی در کشور از شرایط خوبی به لحاظ وضعیت آب، خاک و اقلیم ندارد افزود: بالا بردن بهرهوری با کمک علم و دانش و هوش مصنوعی حوزه کشاورزی را از بسیاری موارد بینیاز میکند و با این روش بحرانها اثر چندانی بر کشاورزی نخواهند داشت.
استفاده از علم و دانش نیاز بهرهوری در کشاورزی خوزستان
عضو هیات نمایندگان اتاق اهواز در این نشست بیان کرد: برای هوشمند سازی کشاورزی در خوزستان باید ابتدا قبول کرد که علم و دانش را وارد این صنعت کرد.
هادی شرفی ادامه داد: تصمیمگیرندگان در حوزه آب برای توسعه کشاورزی استان بر اساس تفکرات علمی اقدام کنند و باید حذف اقدامات سنتی که تضعیفکننده منابع هستند را در دستور کار قرار داد.
وی با ابراز نگرانی از عدم ناترازی مصرف انرژی افزود: بسیاری از صنایع و کشاورزان استان به دلیل قطعی برق در تابستان دچار خسارت شدند.
عضو هیات نمایندگان اتاق اهواز یادآور شد: باید به سمت تولید انرژی برق با پنلهای خورشیدی حرکت کرد تا بخشی از کمبود انرژی در خوزستان جبران شود.
شرفی با اشاره به گستردگی صنعت نیشکر در استان گفت: این صنعت در خوزستان بهصورت دولتی اداره میشود و نیاز است با استفاده از تکنولوژیهای بهروز، به سمت بهرهوری و رفع برخی آلایندگیها حرکت کند.
بنابراین گزارش، استان خوزستان با تولید سالانه ۱۸ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی رتبه نخست کشور را در این صنعت دارد.