رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی شیراز گفت: تا سال 98 روند توسعه صادرات استان متمرکز بر بخش کشاورزی و صنایع وابسته به بخش کشاورزی بود بهطوریکه بالغبر 58 درصد صادرات استان را بخش کشاورزی تشکیل میداد اما امروز این ریلگذاری با برنامهریزی مناسب تغییر کرده و هماینک بالغبر 59 درصد صادرات استان در حوزه صنعتی و با صادرات محصولاتی ازجمله پتروشیمی، آلومینیوم، شمش آهن، سیمان و کربنات در حال انجام است.
محمدصادق حمیدیان در ششمین جلسه کارگروه توسعه صادرات غیرنفتی استان فارس که با حضور استاندار، مدیران کل دستگاههای اجرایی، اعضای حقیقی و حقوقی دستگاهها برگزار شد، افزود: هدفگذاری صادرات در سال 1403 در استان فارس معادل 3.2 میلیارد دلار بوده است که بر اساس گزارش دستگاههای مربوطه در هشتماهه اول امسال به حدود هزار و 832 دلار رسیده که بر اساس هدفگذاریها، میزان صادرات استان باید بیش از این عدد بود.
وی ادامه داد: کمبود حاملهای انرژی بر حوزه صادرات استان و کشور تأثیر مستقیم و مشهودی دارد که این یک موضوع جدی و استراتژیک برای کشور است و نمیتوان از کنار آن بیتفاوت گذشت.
حمیدیان با اشاره به اینکه عوامل مختلفی در عدم تحقق مناسب میزان صادرات استان تأثیرگذار است افزود: در تابستان و زمستان به هر بهانهای انرژی بخش صنعت تأمین نمیشود و با قطعی مکرر حاملهای انرژی صنایع نمیتوان انتظار داشت روند صادرات و تولید دچار مشکل نشود و شاهد اتفاق خاصی نخواهیم بود.
او اظهار کرد: با هدف تسهیل صادرات و گرهگشایی از مشکلات این حوزه کمیتهای با حضور اعضای ذیربط جلساتی با عنوان پایش کارتهای بازرگانی در اتاق شیراز برگزار میشود که در سال جاری 28 جلسه برگزار شده که در هر جلسه پرونده بنگاهها و واحدهای دارای مشکل برای صادرات محصول با جزییات بررسی و کارشناسی و حلوفصل شده است.
رئیس اتاق شیراز اضافه کرد: تا سال 98 روند توسعه صادرات استان متمرکز بر بخش کشاورزی و صنایع وابسته به بخش کشاورزی بود بهطوریکه بالغبر 58 درصد صادرات استان را بخش کشاورزی تشکیل میداد اما امروز این ریلگذاری با برنامهریزی مناسب تغییر کرده و هماینک بالغبر 59 درصد صادرات استان در حوزه صنعتی و با صادرات محصولاتی ازجمله پتروشیمی، آلومینیوم، شمش آهن، سیمان و کربنات در حال انجام است.
وی ادامه داد: در حال حاضر میزان صادرات استان در محصولات صنعتی 59 درصد، محصولات معدنی 26 درصد و محصولات کشاورزی 13 درصد است که سیاستگذاری مطلوبی است و در حوزه صادرات هرچه از بخش کشاورزی به سمت صادرات محصولات صنعتی حرکت کنیم مناسبتر است.
حمیدیان گفت: در شرایط فعلی مهمترین حمایت ما از بخش صادرات و تولید، کمک به تأمین زیرساختهای تولید است تا چراغ واحدها و بنگاههای تولیدی روشن بماند و چرخه حیات و فعالیت واحدها متوقف نشود اقدام مهم و حمایتگرانه ما خواهد بود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به فرآیند انتخاب صادرکننده نمونه در استان، تصریح کرد: مسائل ارزی صادرکنندگان و بازرگانان ما را با مشکلات جدی روبرو کرده و ما در سالهای گذشته رکورددار انتخاب 9 نفر از صادرکنندگان استان را در لیست صادرکنندگان نمونه ملی داشتیم که در سالهای اخیر این روند دچار افول شده و به 4 نفر رسیده است و این موضوع جای تعمق دارد که چرا صادرکنندگان شناسنامهدار استان موردتوجه اصولی قرار نمیگیرند.
حمیدیان با اشاره به مشکلات ارزی برای بازرگانان و تأثیرپذیری صادرات از این موضوع افزود: امروز چند نرخی بودن ارز امور بازرگانی و تجارت کشور را با اختلال روبرو کرده است و مهمترین تصمیم کشور برای تسهیل صادرات تکنرخی کردن نرخ ارز است و اگر برای این مهم چارهاندیشی نشود صادرکنندههای شناسنامهدار ما علاقهای به استفاده از کارتهای بازرگانی و انجام امور صادرات و واردات ندارند.
او تصریح کرد: کشور به 5 هزار قلم کالا برای واردات نیاز دارد و همچنین 5 هزار قلم کالا اجازه صادرات از کشور را دارد، اجازه دهید این امر بدون وجود رانت و فساد محقق شود و بازرگانان ما فعالیت اقتصادی شفاف خود را انجام دهد.
حمیدیان همچنین اظهار کرد: در سال جاری 4 هیات تجاری از استان فارس به خارج از کشور اعزام شدند که بهزودی هیات تجاری استان متشکل از تجار و بازرگانان نیز به عمان اعزام خواهند شد.
وی با اشاره به انجام برنامهریزی منسجم و اقدامات زیربنایی اتاق شیراز برای توسعه مراودات تجاری و حضور پررنگ محصولات تولیدی استان در کشورهای مختلف ادامه داد: تعامل خوب و مستمری با اتاقهای مشترک و سفارتخانهها برقرار شده است کما اینکه در هفته گذشته میزبان سفیر استرالیا در ایران بودیم و بهزودی میزبان سفیر کشور عربستان سعودی در ایران در شهر شیراز و استان فارس خواهیم بود.