رادیو مجازی اتاق ایران ۲۸ آذر ۱۴۰۳

تولیدکننده آلمانی پنل‌های خورشیدی در نشست کمیسیون انرژی اتاق ایران

در برنامه هفتم توسعه ایران، ظرفیت خوبی برای استفاده از انرژی خورشیدی وجود دارد

تولیدکننده آلمانی پنل خورشیدی در نشست کمیسیون انرژی اتاق ایران از فناوری‌های جدید سلول‌های خورشیدی و امکان انتقال آن به ایران گفت.

01 دی 1403 - 11:57
کد خبر : 72420
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

کمیته آموزش و توانمندسازی، کمیته انرژی‌های تجدیدپذیر و کمیته بهینه‌سازی کمیسیون انرژی اتاق ایران نشستی درباره فناوری‌های جدید سلول‌های خورشیدی و امکان انتقال آن برگزار کردند. در این نشست ویلهلم هگن بارت، تولیدکننده آلمانی پنل‌های خورشیدی درباره امکان انتقال فناوری خورشیدی به ایران سخنرانی کرد.

آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران با اشاره به ناترازی روز انرژی گفت: 15 سال است که درباره ناترازی انرژی هشدار داده می‌شود ولی به این هشدارها توجهی نمی‌شود. برای همین قابل پیش‌بینی است که در روزهای آتی هم، با توجه به نوع مدیریت شرایط خوب نخواهد بود. باید بخش خصوصی خود در این حوزه راه‌حل‌های مناسبی پیدا کند.

رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران گفت: در برنامه هفتم پیشرفت به رشد 8 درصدی تأکید شده است؛ اما زیرساخت رسیدن به این اهداف مناسب نیست. مناسب‌سازی زیرساخت‌ها نیازمند درک شرایط اقتصادی کشور و ارائه راه‌حل‌های مناسب برای رسیدن به آن است. بخش خصوصی می‌تواند در این مسیر گام‌های مناسبی بردارند. برگزاری این نشست و حضور ویلهلم هگن بارت، تولیدکننده آلمانی پنل‌های خورشیدی برای این است تا راهی برای ورود فناوری جدید برای استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر به ایران هموار شود. استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر در کنفرانس کاپ 29 هم تأکید شده بود.

در ادامه ویلهلم هگن بارت، تولیدکننده آلمانی پنل‌های خورشیدی در این نشست گفت: در برنامه هفتم توسعه ایران فرصتی خوبی برای راه‌اندازی و استفاده از ظرفیت‌های پنل‌های خورشیدی وجود دارد. تکنولوژی جدید سلول‌های خورشیدی آلمانی از تکنولوژی چین مستقل است. البته در سال‌های قبل در ایران جلساتی داشتم و درباره پنل خورشیدی در ایران اطلاع مناسبی دارم.

ویلهلم هگن بارت، در ادامه تعاریفی از سیستم انرژی خورشیدی و نحوه کارکرد آن ارائه کرد. سهم انرژی خورشیدی در سال‌های اخیر دو برابر شده است. در سال 2050 حدود 379 گیگاوات انرژی خورشیدی تولید خواهیم کرد.

او درباره انواع تکنولوژی‌های به‌کاررفته در سیستم پنل‌های خورشیدی توضیحاتی ارائه کرد. بیش از 90 درصد تکنولوژی سیلیکون در حال حاضر در اختیار چین است. این وضعیت باعث انحصار در صنعت می‌شود. درنتیجه می‌توانند این محصول را زیر قیمت بازار ارائه کنند و این خبر خوبی برای تولیدکننده‌ها نیست.

ویلهلم هگن بارت افزود: دولت چین بازار بسیاری از کشورهایی چون برزیل و روسیه را نابود کرده است. البته اخیراً چین اعلام کرده که سوبسیدها را کاهش خواهد داد. در این مسیر ممکن است قیمت‌ها افزایش یابد. در واقع چین ابتدا بازار جهانی را نابود می‌کند و بعد از این مرحله، قیمت‌ها را بالا می‌برد. به همین دلیل باید  بتوانید مستقل از چین عمل کنید.

او تصریح کرد: تکنولوژی نسل دوم، خیلی جدید نیست ولی برای توسعه آن تلاش می‌شود. یکی از مزایای تکنولوژی تین‌لایر (Thin Layer) این است که هم ارزان است و در تمام کشورها، مواد اولیه وجود دارد.

او درباره تکنولوژی‌های ارگانیک (معدنی) هم گفت که در سال 1993 در دانشگاه برکلی این تکنولوژی ثبت‌شده است؛ این سیستم 6 تا 12 درصد انرژی بیشتری نسبت به پنل‌های خورشیدی موجود، تولید می‌کنند.

ویلهلم هگن بارت درباره تکنولوژی پروسکیت perowskit تصریح کرد: با این تکنولوژی حدود 25 درصد کارایی بالاتر می‌رود و قیمت نهایی پایین‌تر می‌آید. من چهل سال قبل درباره ساختار این تکنولوژی در تز دکترای خود کار کرده‌ام. چین منتظر است که این طرح توسط آلمان به مرحله نهایی برسد تا خودش از روی کپی کند.

تولیدکننده آلمانی پنل‌های خورشیدی در ادامه گفت:  تکنولوژی تین لایر در مقایسه به سیلیکون پایه که نیاز به انرژی و نقطه ذوب بالایی دارد، مناسب‌تر است. البته این نوع سیلیکون در تبریز با کیفیت بالایی تولید می‌شود. ابزارآلات تکنولوژی سیلیکون پایه گران است؛ مثلاً در مراحلی 300 میلیون یورو نیاز است. محیط هم باید عاری از گردوغبار باشد وگرنه آسیب زیادی به سلول‌ها وارد می‌شود. مواد اولیه سیلیکون گران است و نیاز به سرمایه‌گذاری بالایی دارد. در دمای بالاتر کادمیوم تلوراید بهتر است و کارایی سیلیکون پایه در این دما کمتر خواهد بود.

او درباره تکنولوژی تین لایر گفت: در این تکنولوژی خورشیدی کی از منابع غنی انرژی تجدیدپذیر است و هزینه آن نسبت به مابقی نسل‌ها پایین‌تر است.

ویلهلم هگن بارت، در ادامه درباره انواع تکنولوژی‌های موجود در پنل‌های خورشیدی گفت و آن‌ها را با عواملی چون قیمت و کیفیت و کارایی مقایسه کرد. برای انتخاب تکنولوژی باید به محیط عملیاتی توجه کنیم.

او با اشاره به محیط‌زیست و پایداری آن گفت: تکنولوژی سیلیکون پایه به نسبت تکنولوژی کادمیوم تلوراید رد پای کربن بیشتری دارد. برخی می‌گویند کادمیوم تلوراید، انتشار کادمیوم بیشتری دارد ولی این درست نیست. در روش سیلیکون انتشار کادمیوم بیشتر است. دوره بازگشت سرمایه نسبت به سایر روش‌های تجدیدپذیر کمتر است و مشابه انرژی‌های بادی است و نسبت به تکنولوژی‌های سیلیکون بهتر است. این نوع ماژول صد در صد قابلیت بازیافت دارد. تحقیقات نشان می‌دهد کادمیوم تلوراید تأثیر منفی روی محیط‌زیست ندارد و در آب و محیط‌زیست کمتر حل می‌شود.

او درباره سیستم بازیافت سیستم کادمیوم تلوراید هم تأکید کرد: دو تکنولوژی یعنی نیروگاه گازی و نیروگاه برق‌آبی نسبت به کادمیوم تلوراید، انتشار کادمیوم کمتری دارند.  همچنین انتشار دی‌اکسید کربن در کادمیوم تلوراید از همه تکنولوژی‌ها پایین‌تر است. مواد استفاده شده در این تکنولوژی مانند شیشه و کادمیوم می‌تواند در بازه زمانی، بازیافت شوند.

در ادامه نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران درباره تبصره 2 گفت: انجمن بهینه‌سازی انرژی ایران با وزارت امور اقتصادی و دارایی تفاهم‌نامه‌ای امضا کرده که فعالان اقتصادی می‌توانند در  بهینه‌سازی مصرف انرژی برای طرح خود، 100 میلیارد تومان تسهیلات با نرخ سود 13 تا 15 درصد بهره بگیرند. برای دریافت این تسهیلات باید ضمانت‌نامه کافی به بانک ارائه شود.

در بخش دوم این نشست هگن بارت، بار دیگر تکنولوژی‌های موجود در پنل‌های خورشیدی را باهم مقایسه کرد و درباره نحوه استفاده و انتقال این تکنولوژی‌ها به ایران گفت.

در همین رابطه