رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایلام ضمن اشاره به اهمیت موقعیتی و مکانی گمرک مهران بیان کرد: مرز بینالمللی مهران یکی از شریانهای اصلی صادرات به عراق بوده که مستلزم توجه ویژه از طرف دولت است.
سیدمحمد موسوی نسب در شصت و هفتمین نشست شورای گفتوگو دولت و بخش خصوصی استان ایلام، افزود: برخی مشکلات در مرز وجود دارد که با اراده و پیگیری دولت میتواند بهصورت فوری حل شود.
رئیس اتاق ایلام گفت: گمرک عراق روزانه بهصورت متوسط پذیرای 200 کامیون ترانزیتی است نیاز به توسعه دارد چراکه کوچک بودن محوطه ترانزیتی گمرک، باعث معطلی کامیونهای صادراتی به کشور عراق میشود.
در ادامه دبیر شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی ایلام با انتقاد از گمرک زرباطیه عراق نسبت به وضع قوانین و دستورالعملهای مکرر اظهار کرد: این بخشنامهها و دستورالعملها باعث سردرگمی تجار و بازرگانان در گمرک مهران میشود.
موسوی نسب در ادامه با انتقاد از کمبود امکانات و مشکلات ناشی از قطعی مکرر برق و اینترنت و پایین بودن سطح خدمات بهداشتی در گمرک مهران افزود: عدم رفع مشکلات باعث مختل شدن فعالیت صادراتی در مرز مهران شده است.
رئیس اتاق ایلام با اشاره به بالا بودن تعرفه صادراتی در گمرک مهران نسبت به دیگر مرزهای همسایه تأکید کرد: نتیجه این روند، انتخاب مرزهای جایگزین توسط تجار برای صادرات کالا است.
وی تأکید کرد: اتاق ایلام بهعنوان متولی بخش خصوصی وظیفه پیگیری مشکلات و مسائل تجار و بازرگانان را در اولویت کار خود قرار داده است و از تمامی ظرفیتها برای توسعه خدماترسانی به تجار استفاده میکند.
استاندار ایلام نیز در این نشست با تأکید بر اینکه رویکرد دولت توجه به بخش خصوصی و رفع موانع سر راه آنان است، گفت: مهمترین رویکرد دولت است که به محل واحدهای تولیدی رفته تا مشکلات را از نزدیک بررسی و حل کند.
احمد کرمی با تأکید بر اینکه بهبود مستمر فضای کسبوکار و ایجاد وفاق بین دولت و بخش خصوصی از اولویتها و برنامههای استان است، تصریح کرد: بخش خصوصی ازجمله تکیهگاههایی است که دولت بر روی آن در راستا توسعه اقتصادی تأکید دارد و تمام برنامهها و فعالیتهای دستگاههای اجرایی درواقع باید بهگونهای باشد که بستر کار برای بخش خصوصی فراهم شود.
وی با تأکید بر ایجاد رابطه تعاملی بین بخشهای مختلف دولت و بخش خصوصی در استان، یادآور شد: هدف نهایی این است که با تعامل و وفاق که شعار اصلی دولت است، بستر خوبی برای بخش تولید و بخش خصوصی در استان در راستای رونق تولید و فراهم کردن بسترهای لازم برای اشتغال فراهم شود.
استاندار ایلام با بیان اینکه بخش خصوصی با چالشهای مختلفی مواجه هستند و در شرایط ناترازی انرژی، این چالشها و مشکلات مضاعف شده است افزود: همه مدیران دستگاههای اجرایی و مرتبط بایستی با جدیت تلاش کنند که مشکلات بخش تولید و خصوصی در استان کاهش یابد.
کرمی با بیان اینکه دولت به دنبال رفع موانع پیش روی بخش خصوصی است، گفت: شفافیت در بیان مشکلات از سوی بخش خصوصی میتواند به دولت در برنامهریزی دقیقتر کمک کند.
وی با تأکید بر اینکه مرز مهران فرصت طلایی برای رونق تولید و اشتغال در استان و بخش خصوصی فراهم کرده است، خاطرنشان کرد: با پیگیریها و حذف فرایندهای غیرضروری و دستوپاگیر، باید شرایط را برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان در مرز مهران بهخوبی فراهم کرد.
استاندار ایلام با اشاره به اینکه انتقال مکان گمرک مهران نیازمند داشتن برنامههای کوتاه و بلندمدت با هدف افزایش صادرات و واردات و توسعه استان است، گفت: در این زمینه ضرورت دارد کمیتهای شامل مدیرکل اقتصادی، رئیس اتاق بازرگانی، دفتر فنی، راهداری، گمرک، منطقه آزاد و فرماندار مهران تشکیل شود و متناسب با اسناد بالادستی و قوانین مربوطه اقدامات لازم را جهت اتخاذ تصمیم بهینه فراهم آورد.
کرمی تصریح کرد: تجربه نشان داده هر جا بخش خصوصی متولی بوده و دولت نقش تسهیلگر داشته، موفقیتهای بیشتری به دست آمده است.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان ایلام با اشاره به اهمیت مرز بینالمللی مهران گفت: 20 درصد کل صادرات ایران به کشور عراق از مرز مهران انجام میشود در نتیجه باید نگاه ویژهای به آن شود.
فرج امیدی در ادامه با تأکید بر مشکلات عدیدهای که تجار و بازرگانان گمرک مهران با آن روبرو هستند افزود: راهکار برخی از این مشکلات و مسائل، راهاندازی پایانه جدید صادراتی در روبروی گمرک عراق است.
عطااله محمدی عضو هیأت نمایندگان اتاق ایلام با انتقاد از برگزاری جلسات مکرر در ارتباط با مرز مهران و عدم خروجی برای حل مشکلات تأکید کرد: بیتوجهی مسئولان دولتی نسبت به پیگیری مسائل و مشکلات فعالان اقتصادی در مرز بینالمللی مهران، باعث بیرغبتی آنها برای انجام فعالیت صادراتی در این مرز شده است.
در پایان مصوب شد کمیتهای بین دو استان ایلام و واسط عراق با حضور معاونت امور اقتصادی استانداری تشکیل شود و تمام مسائل و مشکلات گمرک مهران مطرح و برای رفع و حل آن از طریق وزارت امور خارجه و سفارت پیگیریهای لازم صورت گیرد.
مصوب شد کارگروهی با محوریت معاونت امور اقتصادی استاندار بهمنظور عملیاتی کردن پروژه جابجایی پایانه جدید صادراتی مهران تشکیل شود.
مقرر شد جهت افزایش کارایی و اثربخشی جلسات شورای گفتوگو دولت و بخش خصوصی موارد زیر در نظر گرفته شود:
- رئیس حوزه ریاست استانداری بهاتفاق مسئول دبیرخانه شورای گفتوگو برنامه زمانبندی جلسات شورای گفتگو را تدوین نمایند.
- هر یک از سازمانهای عضو اصلی شورا موظفاند نسبت به معرفی یک نفر کارشناس جهت شرکت در جلسات کارگروه کارشناسی شورای گفتوگو اقدام نمایند.
- تعیین یک نفر از کارشناسان معاونت امور اقتصادی استانداری برای پیگیری و رصد فرآیند اجرایی مصوبات و دستاوردهای نشست شورای گفتوگو
مصوب شد کارگروه ساماندهی مرز جهت پیگیری مسائل و مشکلات بازرگانان و تجار در مرز مهران جلسهای در محل فرمانداری این شهر برگزار و مشکلات و مسائل آنها دستهبندی و برای پیگیری و حل آن در اختیار استانداری قرار داده شود.
پیگیری مصوبات جلسه 28/01/1403 مبنی بر ارائه تسهیلات به شرکت امتداد آسمان زاگرس از محل اعتبارات گردشگری سازمان میراث و تخصیص مکان فعالیت توسط سازمان راهداری مطرح شد.