رادیو مجازی اتاق ایران - 8 بهمن 1403

رئیس سازمان انرژی اتمی در نشست کمیسیون انرژی اتاق ایران مطرح شد

انرژی اتمی تا سال ۱۴۲۰ می‌تواند 20 هزار مگاوات برق تولید کند | آغاز همکاری سازمان انرژی اتمی ایران با بخش خصوصی

در نشست کمیسیون انرژی اتاق ایران که با حضور رئیس سازمان انرژی اتمی ایران برگزار شد، به همکاری مشترک سازمان با بخش خصوصی تاکید شد. در این نشست کمیته فنی کاربردی فناوری‌های هسته‌ای کمیسیون انرژی اتاق ایران تشکیل شد.

08 بهمن 1403 - 15:21
کد خبر : 73295
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

نشست کمیسیون انرژی اتاق ایران با حضور محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، هیات رئیسه اتاق ایران، فعالان حوزه انرژی و نمایندگان تشکل‌های تخصصی عضو اتاق ایران برگزار شد.

در این نشست کمیته فنی کاربردی فناوری‌های هسته‌ای کمیسیون انرژی اتاق ایران به ریاست محمد اعظمی تشکیل شد.

محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در ابتدای این نشست، با اشاره به جایگاه بخش خصوصی در اقتصاد ایران گفت: همکاری با بخش خصوصی می‌تواند فصل جدیدی برای حوزه انرژی‌های اتمی باشد.

اسلامی افزود: در بورس نیویورک و بورس لندن، 12 سرفصل در حوزه انرژی اتمی وجود دارد که شاخص‌های مثبت و رو به رشد هستند. سهم آنها از اقتصاد و ارزش‌افزوده و زنجیره ارزش از مصادیق بارز اقتصاد دانش‌بنیان است. البته رشد ایران در این حوزه مورد اقبال کشورهای استکبار نیست.

او با اشاره به اینکه مردم فکر می‌کنند انرژی اتمی همان بمب هسته‌ای است، گفت: این نگاه تحت تأثیر رسانه‌های کشورهای دیگر است که می‌خواهند فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای را امنیتی نشان دهند و بخش صلح‌آمیز و اقتصادی آن را به مردم نشان ندهند. انرژی اتمی در حوزه محیط‌زیست، سلامت، دارو و انرژی‌های پاک کاربرد دارد.

 رئیس سازمان انرژی اتمی ایران اظهار کرد: در فرایند فنی و سیاسی آژانش بین‌المللی انرژی اتمی تاکید شده که به‌صورت عادلانه فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای برای همه فراهم شود. اما برای ایران با یک روش متفاوتی در 50 سال گذشته عمل کرده‌اند. قانون کنگره آمریکا از آژانس به‌عنوان ابزار فشار استفاده کرده است. حتی در مصاحبه اخیر رافائل ماریانو گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی عنوان‌شده که ایران باید پرونده هسته‌ای خود را با آمریکا حل کند و این نشان از فشار امریکا بر این نهاد بین‌المللی است. در 30 سال گذشته انواع فشارها را به ایران وارد کرده‌اند. حاصل همه این فشارها و مسیرها، به سند برجام رسید که سند برجام را هم طاقت نیاوردند. بنیامین نتانیاهو در خاطرات خود به این مسئله اشاره کرده است.

اسلامی با اشاره به وضعیت سوخت‌های فسیلی گفت که این سوخت‌ها رو به اتمام است و این سوخت، منابع پایداری نیست، درحالی‌که برق هسته‌ای منبعی پایدار است که این حوزه می‌تواند ۲۰ هزار مگاوات برق هسته‌ای وارد مدار کند اما تا دنیا با ایران همکاری نکند، ایران نمی‌تواند نیروگاه هسته‌ای داشته باشد.

او افزود: ایران با ظرفیت و توانایی خود و با شبکه دانش‌بنیان و صنعتی، سعی بر تکمیل سیاست درهای باز در سازمان انرژی اتمی داشته است، این سازمان پیشتر شاید یک سازمان با درهای بسته تلقی می‌شد، اما اکنون سیاست درهای باز حاکم است و با شفافیت و استفاده از نوآوری‌های نوین، قصد توسعه و رسیدن به هدف تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هسته‌ای تا سال ۱۴۲۰ را دارد.

معاون رئیس‌جمهوری ادامه داد: ارزش‌افزوده در بهره‌وری و فناوری است و اقتصاد شکوفا نیازمند توجه به بهره‌وری و فناوری است و انرژی هسته‌ای هم‌زمان می‌تواند این دو موضوع را تقویت کند.

اسلامی تصریح کرد: سنجش‌ها تا عمق ۱۵ هزار متر زمین انجام‌شده و نتیجه این بررسی‌ها، در اختیار وزارت نفت قرار گرفته است. این موضوع برای اولین بار در کشور انجام‌شده و نقطه عطفی در کشور است. باید بتوان از ذخایر موجود به نفع زنجیره ارزش کشور استفاده کرد. بخش راهبردی این مسئله دست سازمان انرژی اتمی است و بخش غیر راهبردی مربوط به بخش خصوصی است و با همکاری این بخش می‌توان این حوزه را ارتقا بخشید.

او ادامه داد: شرکت‌هایی که در تولید فناوری هسته‌ای فعال هستند، می‌توانند در زنجیره تأمین هم شریک شوند و ۸۰ درصد کار صنعتی و اجرایی پروژه‌های هسته‌ای توسط شرکت‌های ایرانی انجام می‌شود و فناوری‌های هسته‌ای همچنین می‌تواند در سازگاری محیط‌زیست ما با کم‌آبی مؤثر واقع شود.

رئیس سازمان انرژی اتمی در ادامه عنوان کرد: حضور بخش خصوصی در کل فرایند از بالادست تا پایین‌دست آزاد است، منهای مناطقی که در حوزه کسب‌وکار نیست و مزیتی برای بخش خصوصی ندارد. بااین‌حال سازمان انرژی اتمی در برابر نسل‌های آینده و محیط‌زیست مسئول است و سازمان باید از جان انسان‌ها در برابر اشعه محافظت کند.

او به عملکرد سازمان انرژی اتمی در اکتشاف مواد معدنی اشاره کرد و افزود: در سال ۱۴۰۲ فعالیت‌های معدنی رشد داشته و سازمان انرژی اتمی در این سال ۱۰ در نقطه معدنی اکتشاف داشته و در سال جاری این رقم از ۷۰ نقطه عبور کرده است و سازمان این رویه را قاطعانه ادامه می‌دهد.

اسلامی گفت: ما در سال ۱۴۲۰ تولید برق هسته 2 ای را به ۲۲ درصد خواهیم رساند، در سه سال گذشته سازمان تلاش کرد از تراز تحقیقاتی به تراز صنعتی گذر کند. هنوز در ساخت نیروگاه اتمی با موانع خارجی روبه‌رو هستیم و درنتیجه باید همه تجهیزات را داخلی سازی کنیم. امروز آغاز حضور شرکت‌های بخش خصوصی در فناوری هسته‌ای کشور است.

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران این نشست را سرآغار همکاری سازمان با بخش خصوصی ایران اعلام کرد.

او در جمع خبرنگاران هم گفت: ظرفیت ناشی از سیاست درهای باز و نوآورانه باز، مبنای شتاب بخشیدن به حرکت در این مسیر شد که از این طریق می‌تواند تبادلات ایده و فعال کردن جریان خلاقیت و نوآوری را تسهیل کند.

اسلامی یکی از بال‌ها را شناخت بازار و شتاب کشش تقاضا دانست و تصریح کرد: برای توسعه مسیر تعامل با دانشگاه‌ها پایه‌گذاری شده که می‌تواند توسعه علمی و پژوهش را شتاب دهد و پیشرفت متوازن کشور را تسهیل کند، زیرا فناوری هسته‌ای فوق‌العاده تأثیرگذار است و در همه بخش‌ها می‌تواند حلّال بسیاری از مشکلات باشد.

اسلامی، درباره کمک‌های سازمان انرژی اتمی به‌منظور تسهیل ورود بخش خصوصی، هم گفت: آنچه اهمیت دارد این است که سرمایه‌گذاری دارای ریسک و زمان‌بر را برای بخش خصوصی بدون ریسک کنیم تا بتواند مزایای آن را محاسبه کند و کارش را به‌پیش ببرد.

رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه ورود به عرصه هسته‌ای برای بخش خصوصی به‌ویژه شرکت‌های سازنده و دانش‌بنیان مهم است، گفت: این شرکت‌ها می‌توانند پروژه‌های حساس را با طرح‌های مهندسی کار کنند و سازنده تجهیزات ویژه و نوین باشند و به‌ویژه در حوزه‌های کنترلی فرایندی می‌توانند این بخش‌ها را در دپارتمان‌های خودشان ایجاد کنند.

او افزود: با این فرایند بخش خصوصی نیز می‌تواند به جرگه سازندگان نیروگاه اتمی یا ظرفیت‌های مرتبط اضافه شوند.

در همین رابطه