نایبرئیس اتاق مشترک ایران و روسیه، گفت: برای بهبود وضعیت حملونقل در حوزه خزر، پیشنهاد استفاده از کنوانسیون TIR به جای کنوانسیون CMR را مطرح کردیم که با استقبال روسیه و طرفهای مقابل همراه شد.
روشنعلی یکتا، در گفتوگو با «اتاق ایران آنلاین»، ادامه داد: CMR مکانیزم قدیمی است اما تیر کنوانسیون فراگیرتر و بهروزتری است و مزیتهای زیادی برای ما دارد. به علاوه در مذاکرات خود مشکلات تخلیه بار و ترموگراف ها را مطرح کردیم.
او با بیان اینکه در سومین اجلاس اقتصادی کشورهای حوزه دریای خزر، تلاش کردیم تا موانع موجود در مسیر توسعه تجارت در این منطقه را بررسی و راهحلهایی ارائه کنیم، افزود: برای فعال شدن حملونقل دریایی خزر، باید برنامه منظمی برای حرکت کشتیها و زمان رفتوبرگشت آنها وجود داشته باشد تا تجار بدانند و بتوانند برنامهریزی کنند تا حداقل هدر رفت زمان را در بنادر داشته باشند. ما این موضوع را پیشنهاد دادیم و طرف روس پذیرفت هم برای این موضوع و هم برای کنوانسیون تیر، کارگروههای مشترکی تشکیل دهیم و موضوع را دنبال کنیم.
یکتا اظهار کرد: طرفهای مقابل ما به ویژه روسها، پیشنهاداتی در راستای دیجیتالی کردن گمرکات و بارنامهها و گواهی مبدأ مطرح کردند و قرار شد کمیتههایی برای پیگیری هر کدام از این پیشنهادات شکل گرفته و مسائل را به شکل عملیاتی دنبال کنند.
او با بیان اینکه ایران تا کنون کمتر از 50 درصد از ظرفیتهای منطقه خزر استفاده کرده است، ادامه داد: اگر مکانیزم بانک ایران و روسیه برای تجارت فعال شود قطعاً در حوزه سرمایهگذاریهای مشترک چشمانداز خوبی شکل خواهد گرفت. به دلیل نبود مکانیزم بانکی نتوانستیم آنطور که باید از ظرفیتها استفاده کنیم.
یکتا، گفت: متأسفانه تا کنون کمیته و ها و اتحادیههای مشترک در موضوعات مختلف از جمله حملونقل، سرمایهگذاری، تجارت، کشاورزی و ... وجود نداشته است که اگر اختلافاتی به وجود آمد، تجار طرفین مراجعه کرده و در این اتحادیهها حلوفصل شود. بنابراین تشکیل چنین اتحادیههای مشترکی در میان پنج کشور حوزه خزر، با هدف توسعه تجارت در این منطقه ضروری است.